Pasak specialistės, bendra taisyklė, padedanti ne tik mokytis iš knygų, bet ir kurti santykį su knyga kaip objektu, labai paprasta – kuo anksčiau vaikai supažindinami su knygomis, tuo natūraliau skaitymas tampa vyresnio vaiko gyvenimo dalimi, formuojasi noras mokytis.

„Knygos ir jų skaitymas duoda daug naudos įvairaus amžiaus vaikų raidai. Patiems mažiausiesiems knygos suteikia galimybę tyrinėti ir pažinti pasaulį, skatina kalbos raidą, stiprina vaiko ir tėvų tarpusavio santykius.

Vaikui augant, knygų nauda taip pat kinta: skaitymas vaikui padeda gerinti dėmesio koncentraciją, plečia pasyvųjį (kalbos supratimo) ir aktyvųjį (kalbėjimo) žodyną, gerina atmintį, padeda lavinti emocijų pažinimo ir išraiškos įgūdžius, stiprina vaizduotės, kūrybiškumo ir net savarankiškumo įgūdžius.

Be to, moksliniais tyrimais įrodyta, jog dažniau skaitantys vaikai pasižymi geresniais akademiniais pasiekimais. Tad žinokite, kad pradėti skaityti savo vaikui niekada nebūna nei per anksti, nei per vėlu. Jei to dar nepadarėte, pradėkite dabar, šiandien. Jei jūsų kūdikiui – vos keli mėnesiai, kaskart skaitykite po kelias minutes“, – teigia vaikų psichologė A. Jančauskaitė.

Garsinės knygos – tarčiai lavinti, žodynui plėsti ir vaizduotei skatinti

O štai vaikų raidos specialistė Ivona Soroko atkreipia dėmesį į tai, kad skirtingiems vaiko raidos tarpsniams reikalingos skirtingos knygos. Tačiau iliustruotos garsinės knygos – visada geras pasirinkimas.

„Knygos skaitymas – tai rami, susikoncentravimo reikalaujanti veikla, padedanti sutelkti dėmesį. Knygų puslapiuose išspausdintas tekstas leidžia mūsų smegenims jį apdoroti ramiai, be perdėtos skubos, todėl geriau suvokiame, pastebime detales, geriau veikia vaizduotė“, – teigia vaikų raidos specialistė I. Soroko.

Pasak jos, tai ypač aktualu dar tik besimokantiems ar neseniai išmokusiems skaityti vaikams. Ankstyvas santykis su knyga padeda ne tik plėsti žodyną, lavinti emocinį intelektą, bet ir mokytis sutelkti dėmesį, vertinti ir analizuoti gaunamą informaciją.

Specialistė rekomenduoja ir tris leidyklos „Baltos lankos“ garsines knygas.

Ramutė Skučaitė „Raidžių namučiai“ (iliustravo Inga Dagilė, įgarsino Ilona Balsytė)

Ši knyga – puiki priemonė mažiesiems susipažinti su raidėmis ir išgirsti naujų žodžių, o vyresniems tai neįkainojami eilėraščiai, kurie lavina atmintį, vaizduotę. Eiliuotos pasakos ypač lengvai įsimena, todėl vaikai jas labai mėgsta, taip plečiamas vaiko žodynas ir rišlioji kalba.

Ramutė Skučaitė „Spalvotos skaičių pasakėlės“ (dailininkė Agnė Nananai, įgarsino Ilona Balsytė)

Šios eiliuotos pasakaitės lavins ne tik kalbinį intelektą, bet ir loginį bei matematinį mąstymą. Vaikai susipažins su spalvomis, mokysis skaičiuoti ir įvardyti skaičius bei pažins supantį pasaulį. Taip pat knygoje gausu paslėptų užduotėlių, kurias vaikai su malonumu sprendžia kartu su tėvais ar darželio auklėtoja. Pavyzdžiui, skaitome vieną ar kitą eilėraštį, nagrinėjame kiekvieną žodelį, ieškome įvairiausių spalvų, jas įvardijame, skaičiuojame taškelius, kurie yra paslėpti knygoje, atpažįstame skaičiukus.

„Džyru džyru muzikėlė“ (sudarytoja Aušra Žičkienė, dailininkas Dovydas Čiuplys, kompozitorius Vytautas Leistrumas)

Smagios iliustracijos, lengvi žodžiai, o dainelės įgarsintos lėtu ir greitu tempu. Šie nesunkūs lietuvių liaudies kūrinėliai ne tik skatina vaikus pažinti mūsų gimtąją kalbą, bet ir lavina vaiko tartį. Nesunkiai išmokstamas tekstas ugdo vaikų atmintį ir vaizduotę, plečia vaiko žodyną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją