Tęsdami šią tradiciją, šiemet svečių teisėmis dalyvauja Latvijos ir Ukrainos dailininkai. Nors dabar fiziškai aplankyti Ukrainos meno galerijų negalima, šios šalies svečiams suteikta išskirtinė erdvė, leidžianti deramai įvertinti menininkų kūrybą ir specialiai mugei skirtus projektus, kuriuos pristato „Menų zona“, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, Ukrainos moterų fotografių sąjunga ir menininkų asociacija „Tiltas“.

Pagrindinė projekto partnerė – Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS). Jos pirmininkė prof. Eglė Ganda Bogdanienė teigia, kad per pandemiją atsivėrusi nauja meno sklaidos erdvė tapo aktualia meno rinkos scena, kurioje susitinka menininkai ir meno kūrinių pirkėjai. Šis susitikimas ypač svarbus šiandienos karo aktualijų kontekste, nes meno formomis besiskleidžianti šalies tapatybė stiprina mūsų visų tikėjimą ir viltį.

„2021 m. pirmieji Lietuvoje atvėrėme meno pasaulio duris pokarantininiu meno renginiu. Vis dėlto išbandymai nesibaigia, todėl totalinio nerimo ir netikrumo atmosferoje svarbu išlaikyti šias duris atviras. Ar socialinių, politinių, ekonominių transformacijų akivaizdoje menas vis dar reikalingas? Pasaulis nebebus toks, kokį atsimename. Mes, organizatoriai, teigiame socialinio tvarumo idėją, kompensacinio mechanizmo kūrimą per kultūrą, susitikimus ir bendravimą. Menas – priežastis ir paskata susitikti, aptarti esamą situaciją, pasikalbėti, kuo galime būti vieni kitiems naudingi šiandien. Kiekvienas žmogus turi teisę perkrauti ir nauju kodu perrašyti pasaulį. Šiandien tai ypač svarbu padaryti pačiam, kol už tave to nepadarė kiti“, – sako projekto vadovas Ignas Kazakevičius.

„Art Compensa“ yra konkursinė tarptautinė paroda, unikali Lietuvos menininkų forumo ir susitikimų su meno publika platforma. Jos tikslas – stiprinti menininko nepriklausomybę, kūrybines iniciatyvas ir pozicijas vietinėje meno scenoje, išnaudoti verslo partnerių galimybes ir tapti patikimu kultūros rėmėju šiais permainų laikais.

Šių metų tema – „Menininkas +“. Taip organizatoriai ženklina vertę, kurią suteikia stilistinė kūrinių įvairovė, autentiška emocija, kūrybiška aplinka ir dialogas su autoriumi. „Art Compensa 2022“ autoriai, plėsdami tradicinio parodų stendo ribas papildomais artefaktais, improvizuotomis parodomis parodoje ir gyvai kuriamais paveikslais, leis žiūrovams patiems modeliuoti ekspoziciją iš įvairaus tipo kūrinių, kartu su jais dalyvaus ekskursijose.

Koncertų salės „Compensa“ erdvėse žiūrovus įtrauks nuolat atnaujinama 50 autorių tapybos, grafikos, fotografijos ir skulptūros rinktinė. „Art Compensa“ keičia požiūrį į meno pasiekiamumą visuomenei, todėl tiesiogiai bendradarbiauja ir su menininkais, ir su jų kūrinių pirkėjais. Mugės lankytojai aukšto lygio menininkų darbų galės įsigyti už prieinamą kainą.

Interviu su Edita Suchockyte žiūrėkite čia.

Interviu su Eigardu Scinsku žiūrėkite čia.

Pagrindiniai projekto partneriai – Compensa koncertų salė ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Daugiau informacijos – www.artcompensa.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją