Pirmadienį Plateliuose Klaipėdos universiteto archeologai pradėjo maždaug tris savaites truksiančią ekspediciją. Studentai ir mokslininkai šiuo metu tyrinėja Pilies salą.

Anot vieno iš ekspedicijos organizatorių ir dalyvių, Klaipėdos universiteto rektoriaus profesoriaus Vlado Žulkaus, kasinėjimai XIV-XV amžiaus buvusios salos pilies liekanose vykdomi jau trečius metus. Iki šiol archeologams rytinėje salos dalyje, aukščiausioje vietoje, jau pavyko aptikti didelio mūrinio pastato liekanas. Pasak V. Žulkaus, spėjama, jog čia galėjusi stovėti vadinamoji karalienės Bonos pilis arba dvaras.

V. Žulkaus teigimu, kaip tik į tą vietą iš pusiasalio į salą vedė ir tiltas, kurio liekanos dabar yra po vandeniu. Anot rektoriaus, dabar ekspedicijos dalyviai kasinėja kitoje salos pusėje, kur kažkada būta medinių įtvirtinimų. Manoma, jog čia greičiausiai stovėjo medinė pilis bei mūrinis bokštas.

V. Žulkus sako, jog šiek tiek vėliau planuojama surengti ir povandenines ekspedicijas. Rengiamasi apžiūrėti kai kurias Platelių ežero seklumas, esančias 2-3 metrų gylyje. Spėjama, kad kažkada jos galėjo būti paviršiuje. Rektorius sako, jog ten aptikta kol kas nežinomos paskirties akmenų sistemų, ženklintų akmenų.

Iš viso ekspedicijoje Plateliuose dalyvauja 28 žmonės. Ežeras ir jo apylinkės tyrinėjamos jau 5 metus.

ELTA primena, jog 2002 metais tie patys Klaipėdos universiteto archeologai iš Platelių ežero dugno iškėlė senovinę medinę valtį-luotą. Maždaug XVI amžiaus vietinių gyventojų iš medžio kamieno išskobtas 5,5 metro ilgio, apie 0,5 metro pločio ir aukščio luotas buvo rastas ežero dugne maždaug 7 metrų gylyje. Jis gulėjo apie 50 metrų į vakarus nuo senojo tilto į Pilies salą polių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją