Žymusis norvegas taip pat kviečia Lietuvos teatro režisierius ir choreografus į nemokamą seminarą, kuriame nori pasidalinti kūrybiniais impulsais ir idėjomis.

Savito braižo garsus Norvegijos choreografas Jo Strømgrenas Lietuvoje viešės ne pirmą kartą – kai kurie kritikai sako, kad jį būtų galima tituluoti daugiausiai kartų Lietuvoje viešėjusiu choreografu. Pats Strømgrenas neslepia simpatijos Lietuvai ir jos žiūrovams, o prieš penkerius metus čia net filmavo pirmąjį savo filmą „Kelionės tikslas: Maskva“, kuriame įsiamžino ir žymūs lietuvių aktoriai: Liubomiro Laucevičiaus, Artūro Orlausko, Andriaus Žebrausko veidus bus galima pamatyti dar sykį – nemokamame kino seanse rugsėjo 21 d. Po jo – susitikimas su filmo autoriumi.

Šiemet Jo Strømgrenas atveža ir du netikėtus spektaklius, kuriuose lieka ištikimas savo stilistikai – naudoti niekam nesuprantamą, dažnai savo paties sukurtą, kalbą, kalbėti apie opias, tačiau netikėtas problemas, ir niekada neprarasti humoro jausmo.

Spektakliu „Polaroidas” Jo Strømgrenas dovanoja lietuviams retą galimybę išvysti scenoje didžiausios pasaulyje salos, turinčios 56 tūkstančius gyventojų – Grenlandijos – aktorius, bendraujančius gimtąja inuitų kalba ir pasakojančius istorijas apie tai, kas vyksta Šiaurės ašigalyje tuomet, kai jų nestebi nei smalsūs keliautojai, nei gyvenimo būdą tyrinėjantys antropologai.

Idėja statyti spektaklį apie Šiaurės ašigalį su Grenlandijos aktoriais Jo Strømgrenui gimė padirbėjus Danijos Karališkajame teatre Kopenhagoje. Paaiškėjo, kad vienas seniausių Europos teatrų gyvuoja beveik tiek pat metų, kiek Danijai priklauso Grenlandija, tačiau iki pat 2006-ųjų čia nebuvo pristatytas nė vienas spektaklis iš Grenlandijos. Strømgrenas ėmėsi darbo ir 2006-ųjų rugsėjo 29 Nuuke, Grenlandijoje įvyko spektaklio „Polaroidas (Kas iš tiesų vyksta Šiaurės ašigalyje)“ premjera. Beje, Danijos karalienė Margrethe spektaklį įvertino kaip vieną geriausių jos matytų teatrinių kūrinių.

Spektaklyje „Visuomenė“, pastatytame šiemet, įtampa įsivyrauja nuo pirmųjų minučių, nes šis spektaklis – šokio detektyvas. Užkietėjusių kavos mėgėjų klubo nariai vieną dieną aptinka šokiruojantį radinį – panaudotą arbatos maišelį. Suprantama, kad iš karto užverda aistros siekiant sumedžioti ir likviduoti išdaviką. Kur veda izoliuotos ir uždaros bendruomenės keršto troškulys galėsite pamatyti rugsėjo 22-23 d. Menų spaustuvėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją