Kultūros ministerijos paskelbti konkursai į trijų Lietuvos teatrų vadovų postus, tarp jų ir į Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovo kėdę, kol kas nesulaukė beveik jokio dėmesio. Tą vakar buvo priversta pripažinti kultūros ministro Arūno Gelūno atstovė spaudai Vaiva Gogelienė. „Šiandien nėra, bet rytoj bus, – vis dėlto ji stengėsi išlikti optimistiška, nors būtent šiandien, penktadienį, baigiasi dokumentų pateikimo terminas. – Ministerijos personalas laukia kandidatų dokumentų ir tikisi, kad jų bus. Juolab kad dažniausiai kandidatai konkursui dokumentus pateikia paskutinę minutę. Laiko dar turime. Palaukime rytojaus, tuomet viskas ir paaiškės.“

Į klausimą, ką darys ministerija, jeigu norinčiųjų vadovauti legendiniam Panevėžio teatrui taip ir neatsiras, ministro atstovė paaiškino: „Turėsime vėl skelbti konkursą. Jeigu ir į tą niekas neateis, tada galvosime, ką reikės daryti. Tačiau neužbėkime įvykiams už akių. Tikiuosi, kad taip neatsitiks ir kandidatų užimti teatro vadovo postą atsiras.“

Teatro trupė neslepia konkurso laukianti kaip išganymo.

„Kuo greičiau reikia išrinkti teatro vadovą ir pradėti normaliai gyventi. Kiek gali tęstis laikinas vadovavimas? Košmaras toks gyvenimas“, – aktorius Vytautas Kupšys buvo itin atviras.
Analogiškai kalbėjo ir ilgametis Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Algirdas Paulavičius. „Reikia vadovo, ir kuo greičiau, – tokia nežinia kamuoja ir labai sudėtinga dirbti“, – sakė jis ir pratarė, esą girdėjęs, kad yra pretendentų, norinčių eiti teatro vadovo pareigas, todėl jam keista, kad nė vienas jų dar nėra oficialiai pateikęs dokumentų.

Nuolatiniu tapti negalės

Laikinasis teatro vadovas Vaidotas Rutkauskas „Panevėžio balsui“ prisipažino, kad rengėsi dalyvauti konkurse ir net programą paruošęs buvo. „Tačiau negaliu dalyvauti, – aiškino jis. – Mano kandidatūra neatitinka konkurso sąlygų. Esu baigęs Rygos politechnikos institutą ir įgijęs inžinieriaus specialybę. Konkurso sąlygose aiškiai parašyta: pretendentas privalo turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą meno srities, humanitarinių mokslų arba socialinių mokslų išsilavinimą.“

V. Rutkauskas paaiškino, kaip turėtų elgtis ministerija, jeigu kartais ir šis skelbtas konkursas žlugtų. „Ministerija tuomet turėtų skelbti naują konkursą, bet tuomet privalėtų keisti konkurso sąlygas. Kito kelio neįsivaizduoju“, – svarstė jis vakar, bet siūlė laukti penktadienio.
Pakalbintas buvęs teatro vadovas Rimantas Teresas „Panevėžio balsui“ griežtai atsakė konkurse dalyvauti tikrai nesiruošiąs. Anot jo, apie tai negali būti net kalbos.

Gandai kelia intrigą

Nors konkurso organizatoriai ir tikino nesulaukę nė vieno norinčiojo vadovauti Juozo Miltinio įkurtajam teatrui, mieste sklando kalbos, kad kandidatų ne tik yra, bet dar ir žinomų. Nepatvirtintais duomenimis, į vadovo postą gali pretenduoti buvęs panevėžietis Linas Marijus Zaikauskas, šiuo metu kūrybinę veiklą tęsiantis Urale ir vadovaujantis Čeliabinsko N. Orlovo valstybiniam akademiniam teatrui. Taip pat yra duomenų, kad, be L. M. Zaikausko, į minėtą postą nusitaikęs ir režisierius Romualdas Vikšraitis.

Teigiama, kad konkurse dar kartą jėgas gali bandyti rašytoja, žurnalistė Liuda Jonušienė.
Kokios kalbos besklistų, teks laukti, kaip pasibaigs konkursas. Jo baigties laukia visas Juozo Miltinio dramos teatro kolektyvas ir eiliniai panevėžiečiai.

Šurmuliuoja nepatenkinti vadovais

Ministerija, be konkurso Juozo Miltinio dramos teatro vadovo postui užimti, paskelbusi konkursus užimti vadovo postus Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Kol kas vakar vienu kandidatu galėjo džiaugtis tik Nacionalinis dramos teatras. Kalbama, kad tas vienintelis kandidatas į šį postą – dabartinis teatro generalinis direktorius Adolfas Večerskis.
Beje, A. Večerskio vadovavimo stiliumi patenkinti ne visi teatro žmonės, nes spaudoje buvo pasirodę pranešimų, kuriuose išreikštas nepasitikėjimas A. Večerskiu.

Šurmulio būta ir dėl Juozo Miltinio dramos teatro vadovo posto. Ankstesnį konkursą laimėjęs to paties teatro aktorius, Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys Laimutis Sėdžius rugpjūčio viduryje iš pareigų pasitraukė padirbęs vos dvi dienas. Po L. Sėdžiaus pasitraukimo laikinai vadovauti teatrui paskirtas vadovo pavaduotojas Vaidotas Rutkauskas.

Nuo 1996 metų teatrui vadovavo aktorius Rimantas Teresas, tačiau jo vadovavimo stiliumi buvo nepatenkinti 16 aktorių. Jie vasarą, paskelbus pirmąjį konkursą, į ministeriją pristatė raštą, esą vadovo poste nenorėtų matyti R. Tereso. Be to, aktoriai buvo pasirengę net streikuoti. Mat jie – iš viso 23 aktoriai – išreiškė nepasitikėjimą teatro meno taryba, kuriai vadovauja aktorius Algirdas Paulavičius. Tarybos veikla buvo suspenduota ir taip išvengta boikoto.

Visuomenės dėmesio buvo sulaukusi ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Audronės Žigaitytės-Nekrošienės veikla. Ją Kultūros ministerija 2007-aisiais buvo atleidusi kaip praradusią pasitikėjimą, tačiau 2008 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino atleidimą neteisėtu ir A. Žigaitytę-Nekrošienę grąžino į teatro vadovės pareigas.