Premijos buvo įteiktos Vyriausybės meno premijų laureatams aktoriui Vytautui Paukštei, rašytojui Valentinui Sventickui, dailininkui Aloyzui Stasiulevičiui, fleitininkui Algirdui Vizgirdai, fotomenininkui Alfonsui Budvyčiui.

J.Basanavičiaus premiją šiemet pelnė etnomuzikologai Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė ir Evaldas Vyčinas. Jiems ši premija skirta už pastarųjų penkerių metų mokslinę ir visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje.

Įteikdamas premijas, premjeras džiaugėsi, kad atgaivinta premijų teikimo tradicija, kuri buvo pamiršta kelerius metus.

Sveikindamas laureatus, A.Brazauskas pabrėžė, jog premijos jiems skirtos už daugelio metų darbą - "taip įvertinami geriausi iš geriausių".

Vyriausybės meno premijos skiriamos už reikšmingus Lietuvos menui ir kultūrai darbus. Į jas gali pretenduoti Lietuvos, Pasaulio lietuvių bendruomenės, užsienio šalių menininkai - pavieniai asmenys arba autorių kolektyvai.

Vienos premijos vertė - 18 tūkst. 750 litų.

Vyriausybės meno premijomis jau apdovanoti dirigentai Juozas Domarkas ir Saulius Sondeckis, dainininkė Giedrė Kaukaitė, rašytojai Petras Dirgėla ir Juozas Aputis, kompozitorius Feliksas Bajoras, aktoriai Rūta Staliliūnaitė, Eglė Gabrėnaitė ir Leonardas Zelčius bei kiti žymūs Lietuvos kultūros veikėjai.

Meno premijas 1997 metais įsteigė tuometinio premjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Vyriausybė, o 1999 metais jų teikimas buvo sustabdytas. Šį rudenį premijų teikimą nuspręsta atnaujinti.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija nuo 1992 metų skiriama kasmet už reikšmingiausius paskutiniųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

J.Basanavičiaus premija skiriama kasmet iki lapkričio 15 dienos, o įteikiama lapkričio 23-ąją - J.Basanavičiaus gimimo dieną. Šios premijos dydis - 250 MGL ir šiuo metu sudaro 31 tūkst. 250 litų.

Premiją skiria Vyriausybė kultūros ministro teikimu, pritarus Lietuvos kultūros ir meno tarybai. Premija mokama iš Kultūros ministerijos asignavimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją