Už kūrybą, apimančią platų kultūros lauką, už novatorišką ir intelektualią aktorystę, atvėrusią langą į Lietuvą, pagerbtas J. Budraitis. Aktorius DELFI sakė, jog Nacionalinė kultūros ir meno premija jam yra reikšmingas apdovanojimas.

„Nes jį priimu kaip visos Lietuvos apdovanojimą. Vertinu tai kaip padėkos išraišką žmonių, kurie sekė mano darbą ir vertino kūrybinę veiklą. Man tai yra labai svarbu, - prisipažino J. Budraitis. - Gyveni žmogus, kuri ir apie premijas tikrai negalvoji. Bet jei mano darbus stebintys žmonės mano, kad nusipelniau tokio įvertinimo, su didžiuliu malonumu priimu šį apdovanojimą.“

Už poetinius atradimus gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką pagerbtas V. Braziūnas antrino J. Budraičiui.

Anot jo, toks įvertinimas suteikia gerą vidinę jauseną. Tokiomis akimirkomis supranti, kad dirbi ne veltui ir jų darbas yra kažkam reikalingas.

„Premija - toks dalykas, kurio nelabai gali tikėtis. Bet jei obuolys prinoko ir nukrito į tavo sterblę, belieka džiaugtis“ - DELFI sakė rašytojas.

Tiesa, V. Braziūnas prisipažino, kad tokie ryškūs apdovanojimai darbo rutinos žmogų gali išmušti iš vėžių.

„Per darbus ir džiaugtis laurais nėra kada - laukia Knygų mugė, parodos atidarymas, su Petru Vyšniausku skaitysime mano eilėraščius. Pilna kasdieninių rūpestėlių“, - šypsojosi veiklos nestokojantis kūrėjas, kuriam Nacionalinė kultūros ir meno premija - savotiška likimo dovana artėjančio gimtadienio proga.

Vasario 17 dieną rašytojui sukanka 62-eji metai.

Operatorius J. Gricius buvo įvertintas už Lietuvos kino poetikos pagrindų sukūrimą, aukščiausią vizualinę kino kultūrą ir už profesinę sąžinę.

Aktoriui D. Banioniui premija skirta už Juozo Miltinio teatro legendos tąsą šiuolaikiniame kine ir teatre, F. Latėnui - už Lietuvos teatro skambesį ir už muziką kaip visavertę teatrinio vyksmo dalyvę.

G. A. Kuprevičius įvertintas už plačią muzikinės raiškos gamą - nuo miuziklo iki operos ir baleto.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gali būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną.

Kasmet teikiamos ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 tūkst. litų.

Renginio akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)