Jau 15 metų sėkmingai muzikos pasaulio keliais žengiantis 43-ejų K.Ellingas Vilniuje koncertuos drauge su muzikantų kvartetu. Atlikėjas buvo net 9 kartus nominuotas prestižiniam „Grammy“ apdovanojimui, o 2010-aisiais K.Ellingas gavo savo pirmąją auksinio gramofono statulėlę. Geriausio vokalinio džiazo albumo kategorijoje laimėjo jo kūrybos rinkinys -„Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman“. Šis atlikėjo albumas skirtas pagerbti 1963-aisiais darytus amerikiečių saksofonininko ir kompozitoriaus Johno Coltrane‘o bei džiazo dainininko Johnny Hartmano įrašus, kurie pasaulyje laikomi vienu geriausių visų laikų džiazo albumų.

K.Ellingas Lietuvoje jau svečiavosi prieš devynerius metus. Nuo to laiko žymiai išaugo jo kūrybos repertuaras, tačiau koncerto rengėjai žada, kad klausytojai išgirs tiek naujausias vokalisto kompozicijas, tiek pasaulyje pripažintus ankstesnius jo kūrinius. Beje, įdomu tai, jog pats K.Ellingas išsirinko vietą koncertui Vilniuje – Kongresų rūmai jam tiko dėl to, kad būtent čia jis koncertavo praėjusios viešnagės metu ir liko patenkintas.

Vartai į muziką

Šių metų vasarį išleistas K.Ellingo albumas „The Gate“ kaip mat sulaukė muzikos kritikų pagyrų. Jame skamba tokių kūrėjų kaip Kingas Crimsonas, Herbie Hancockas, „The Beatles“ ar Stevie Wonderis dainos.

Vienas didžiausių JAV laikraščių „The New York Times“ kartu su daugeliu kitų, po šio albumo pasirodymo pareiškė, kad K.Ellingas „yra išskirtinis mūsų dienų vokalistas“, o „The Gate“ – vienas stipriausių jo albumų, galbūt net geriausias per visą karjerą.

Šį dainų rinkinį prodiusavo legendinis muzikantas ir prodiuseris Donas Wasas, dirbęs su tokiais vardais kaip „Rolling Stones“, Bonnie Raitt ar Bobas Dylanas. Tad nenuostabu, kad „The Gate“ vadinamas kūrinių rinkiniu, peržengiančiu bet kokias ribas. „Pirmąsyk išgirdau Kurtą per vietinę džiazo radijo stotį. Buvau pakerėtas jo egzotiško dvasingumo, technikos, sumanumo ir charizmos. Jis sukūrė šį įvairiapusį rinkinį ir tapo tikra bomba“, – sako D.Wasas. Jo teigimu, „The Gate“, kaip ir sako pavadinimas, klausytojams taps tikrais vartais į muzikos pasaulį. Juk K.Ellingo žodžiai įkvėpti galingos poeto dvasios, o muzika pavergia.

Džiazo pasaulyje nėra lygių

K.Ellingas savo išskirtinį, keturias oktavas apimantį balsą vystė bažnytiniuose choruose. Amerikos džiazo scenoje jis iškilo 1995-aisiais, kai pasirodė jo debiutinis albumas „Close Your Eyes“.

„Nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio nėra kito džiazo atlikėjo, kuris būtų toks drąsus, dinamiškas ir įdomus kaip Kurtas Ellingas. Su jo skriejančiu vokalu, aštriais dainų tekstais ir neeiliniu muzikos pojūčiu, jis tiesiog įkūnija džiazo dvasią“, – muzikantą giria „The Washington Post“.

Nenuostabu, kad per liepą vykusį 59-ąjį „DownBeat“ kritikų balsavimą K.Ellingas buvo išrinktas geriausiu metų vokalistu. Šioje išsamiausia ir plačiausia laikomoje džiazo pasaulio apklausoje muzikantas garbingą vardą skina net 12 metų iš eilės. Šis apdovanojimas ne vienintelis ilgametis K.Ellingo titulas – šešiskart jį geriausiu dainininku skelbė žurnalas „Jazz Times“, septynis kartus Metų vokalisto titulą K.Ellingui skyrė JAV džiazo žurnalistų asociacija.

Tad nepraleiskite progos išgirsti gyvą džiazo legendą, juk ne veltui sakoma, kad jis tikrai turi Dievo dovaną. Ir būtinai pastebėkite, kaip dainuojant žiba K.Ellingo akys – su tokia meile dainuoti gali tik žmogus iš tiesų atsidavęs džiazui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją