Oksanos Zabuzhko „Užmirštų „sekretų“ muziejus“ – romanas, ką tik pasirodęs lietuvių kalba. Jo autorė – viena garsiausių šiuolaikinių Ukrainos kūrėjų. Romanas pasakoja XX a. Ukrainos istoriją, gražiai susisiejančias kelių moterų, kelių žmonių istorijas. Šis romanas jau dabar tituluojamas vienu geriausių pasaulio XXI amžiaus romanų. Romantą į lietuvių kalbą išvertė Zita Marienė. O. Zabuzhko Vilniaus knygų mugės proga vieši Lietuvoje – šeštadienį planuojamas knygos pristatymas ir gyvas susitikimas. „Tikiuosi, skaitytojai patirs didelį malonumą ir garbę susipažinti su šiuolaikine ukrainiečių literatūra“, – sakė V. Maksvytė.

Užmirštų "sekretų" muziejus

Palmiros Galkontaitės ir Linos Šlipavičiūtės „Ištrūkusios iš pragaro“ – per šiuos metus sukurta knyga, dokumentinis pasakojimas apie 16 ukrainiečių moterų, kurios tiesiai iš karo zonų atkeliavo į Lietuvą. „Tai yra šių moterų pasakojimai, iliustruoti jų portretais – kaip dokumentinė proza. Sako, ko nepagavo žodžiai, pagavo dailininko akis. Tai knyga tikrų istorijų, dokumentikos gerbėjams, kuri per šiuos metus tapo labai aktuali“, – sakė literatūros ekspertė.

Ištrūkusios iš pragaro

Kątik iš spaustuvės atkeliavo viena laukiamiausių „Alma littera“ naujienų – žurnalistės Ilonos Skujaitės debiutinis romanas „Karo nuotaka“. „Tai istorija, kuri, esu tikra, daugeliui lietuvių bus nežinoma. Karo nuotaka yra Kotryna Jogailaitė, Žygimanto Augusto sesuo. Turbūt beveik visi Lietuvoje žino Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės istoriją, bet mažai kas žino apie jo seserį Kotryną Jogailaitę, kuri buvo geidžiamiausia to laikotarpio Europos nuotaka ir tapo Švedijos karaliene. Tai istorinis romanas, pagrįstas tikrais faktais, labai lengvai ir kartu kokybiškai parašytas. Istorija apie Kotryną Jogailaitę, manau, mūsų skaitytojams tikrai bus naujiena – labai įdomus ir stiprus autorės debiutas“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Karo nuotaka

Tęsiant Lietuvos didikų temą – „Mėlynas kraujas“ yra ne romanas, bet istorinės dokumentikos rinkinys. „Eimantas Gudas yra istorikas, dirbantis Valdovų rūmuose, o ši jo parengta knyga yra apie įtakingiausias LDK gimines. Puikus veikalas, labai daug vaizdinės informacijos, nuotraukų, schemų, bet svarbiausia, kad tai yra labai paprastai ir patraukliai papasakota. Neįtikinamiausios istorijos apie įtakingiausias LDK gimines – kiekviena istorija verta kokių 25 romanų“, – sakė ekspertė.

Mėlynas kraujas

Kalbant apie grožinę literatūrą, viena skaitomiausių lietuvių autorių Lietuvos bibliotekose yra Irena Buivydaitė, o Vilniaus knygų mugėje galima rasti jos naujausią romaną „Kas būtų, jei“. „Kas skaito laisvalaikio romanus, autorę tikrai žino – ji dažniausiai būna visas knygų mugės dienas, šiemet irgi galima ją sutikti“, – išdavė V. Maksvytė.

Kas būtų, jei

Taip pat labai laukiama buvo nauja Algimanto Čekuolio knyga „Medinė kaukė“, pasakojanti apie visą jo gyvenimą, nuo to mažo berniuko, iki nepriklausomybės, Sąjūdžio laikų. „Kai A. Čekuolis rengė šią knygą, sakė, tai yra knyga, kurioje aš jau nusiimu visas kaukes. Labai džiaugiuosi, kad ją turime, ir, tikiuosi, skaitytojai apsidžiaugs“, – sakė literatūros ekspertė.

Medinė kaukė

Dar vieną lietuvių autoriaus naujiena – Valerijaus Morozovo „Sveikatos mitai ir paklydimai“. Su knygą parengusiu gydytoju taip pat bus galima susitikti mugėje.

Sveikatos mitai ir paklydimai

„Miško išmintis“ – labai garsios mokslininkės, miškų tyrinėtojos Suzanne Simard knyga apie miškų struktūrą, miškų komunikaciją, miškų stebuklingumą. „Taip pat apie tokias kaip miško, medžių motinas – neišduosiu paslapties, tarsi mistinė, bet labai moksliškai pagrįsta knyga, kuri atskleidžia ypatingos miško struktūros paslaptis. Visiems, kas domisi gamta, mokslo populiarinimo knygomis, turėtų būti puiki dovana“, – kalbėjo ji.

Miško išmintis

Saviugdos ir psichologijos knygų gerbėjus pradžiugins Lietuvoje tikrai žinomos santykių terapeutės, turinčios ilgametę patirtį, Vilijos Girgždės knyga „Mes skirtingi. Negi skirtis?“. Autorė remdamasi savo patirtimi papasakoja, kaip reikia kurti ir palaikyti sėkmingus porų santykius ir kad skirtybės yra dovana, o ne priežastis išsiskirti.

Mes skirtingi. Negi skirtis?

Kalbant apie vaikų ir jaunimo literatūrą, Zigmas Vitkus, žinomas istorikas, istorijos mokslo populiarintojas, kelių istorinių knygų vaikams autorius, parengė ypatingą projektą, knygą „Akimirka apsispręsti“.

„Tai yra 24 Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos, nuo seniausių laikų iki XX amžiaus vidurio – lietuviai, kurie gelbėjo žydus, dauguma jų nominuoti kaip pasaulio teisuoliai. Orientuota į jaunimą, nors galima skaityti visiems. Iliustruota, patrauklaus šiuolaikinio formato knyga“, – pasakojo V. Maksvytė.

Akimirka apsispręsti

Taip pat verta atkreipti dėmesį į ne naują, bet perleistą 2015 m. paauglių literatūros konkurso nugalėtoja tapusią Akvilinos Cicėnaitės knygą „Niujorko respublika“. „Mes ją atnaujinome ir perleidome šiuolaikiniu viršeliu. Kūrinys, kurį verta skaityti ne tik jaunimui – labai jautriai, įspūdingai papasakota jaunų žmonių istorija 90-aisiais, tame perversmo, virsmo į nepriklausomybę laikotarpyje“, – pasakojo ji.

Niujorko respublika

Dar vienas svarbus atnaujinimus – Ransom Rigs „Ypatingų vaikų namai“. Greitai bus išverstos ir likusios šio ciklo knygų dalys.

Ypatingų vaikų namai

Didžioji knygų mugės naujiena vaikų literatūroje – Linos Matiukaitės Kakė Makė ir Selemonas Paltanavičius. Visiems vaikams žinomas personažas ir garsusis gamtininkas į „Raudonąją knygą“ sudėjo žinias apie nykstančias arba išnykusias rūšis – žvėris, paukščius, vandens gyvūnus. „Puikiai iliustruota ir labai svarbi knyga visai šeimai“, – patikino V. Maksvytė.

Raudonoji knyga

Ignės Zarambaitės „Užkampynė“ – jautri knyga apie berniuką ir jo santykį su mama. „Tai yra knyga, tikrai verta jūsų laiko – verta vaikams ją įsigyti“, – sakė ji.

Užkampynė

Rūta Norkūnė parengė tęsinį apie Viją ir Mešką, kurie anksčiau vaikštinėjo po Vilnių, o dabar keliauja į pajūrį. „Knyga „Keliaujam į pajūrį“ – apie tai, ką galima pamatyti, surasti, sužinoti mūsų pajūryje, toks gidas su labai daug informacijos ir nuotaikingais nuotykiais“, – pasakojo V. Maksvytė.

Keliaujam į pajūrį

Dar viena knyga, kuri turėtų patikti ir nuotykių, ir jautrių istorijų mėgėjams – puikaus dueto, Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“.

„Kaip jau esu sakiusi, skaitydama apsiverkiau, o taip būna labai retai. Labai jautrus ir paveikus pasakojimas“, – prisipažino V. Maksvytė.

Pasakojimas apie katiną ir tulpę
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją