Turbūt nieko nenustebins, kad skaitomiausia knyga vaikams buvo Linos Žutautės „Kakė Makė ir magiška kelionė“. Pasak V. Maskvytės, ši knyga – truputį kitokia nei ankstesnės Kakės Makės istorijos – šį kartą labai stipriai įsitraukęs tėtis.

Kakė Makė ir magiška kelionė

Kakė Makė keliauja su savo tėčiu ir, kad kelionė nebūtų nuobodi, pasakoja istoriją. Tai – įrankis tėvams, padedantis su vaikais keliauti smagiau“, – sakė literatūros ekspertė.

Antroji skaitomiausia knyga vaikams – klasika tapusi „Senelės pasaka“, o trečioji – Beno Bėranto knyga „Čiūčia ir piratas“, kuri yra parduodama kartu su žaisliuku.

Senelės pasaka
Čiūčia ir piratas

Jaunimo literatūros kategorijoje pirmą vietą užėmė tikrai įspūdinga knyga, „Britannica vaikų enciklopedija“, puikiai tinkanti ir suaugusiems, ir vaikams.

Vaikų enciklopedija Britannica

„Joje – ne tik sausos enciklopedinės žinios, bet taip pat gausu iliustracijų, mokslininkų citatų, biografijų: tikrai labai nuostabi, puiki knyga“, – užtikrino V. Maksvytė.

Antroje vietoje – J. K. Rowling „Haris Poteris ir išminties akmuo“, kurios prieš Kalėdas pasirodė atnaujintas leidimas su nuostabiomis iliustracijomis. Trečioje – tos pačios autorės „Barlio Bidlio istorijos“.

Haris Poteris ir išminties akmuo

„Kas perskaitė visas Hario Poterio knygas ir ieško dar ko nors apie tą stebuklingą pasaulį, turėtų tikti ir patikti“, – šypsojosi V. Maksvytė.

Bardo Bidlio istorijos

Grožinės literatūros suaugusiems pirmoje vietoje atsidūrė lietuvių pamėgto autoriaus Laurent Gounelle knyga „Intuicija“, pasakojanti, kaip reikia lavinti ir stiprinti šį įgūdį.

Intuicija

„Šį autorių aš pati mėgstu dėl to, kad jo istorijose yra daug saviugdos patarimų, kurie tame grožiniame kūrinyje gali lengvai susiskaityti, bet kartu būti labai naudingi. Tad ir apie intuiciją jis rašo iš tikrųjų labai įdomiai ir intriguojančiai – nesistebiu, kad knyga yra pirmoje vietoje“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Antroje vietoje – Rūtos Šepetys knyga „Turiu tave išduoti“, paremta tikra istorija, vykusia 1980-ųjų pabaigoje – 1990-ųjų pradžioje. V. Maksvytė pasakojo, kad joje paliečiamas mums galbūt mažiau žinomas Rytų Europos režimų griuvimo aspektas, tai yra, Čaušesku režimo griuvimas.

Turiu tave išduoti

„Tie, kas gyveno tarybiniais laikais, skaitydami tikrai labai daug ką atpažins – ir kaip ta sistema veikė, ir kaip turbūt veikia iki šiol Rusijoje, galima greitai ir lengvai prisiminti. Kas negyveno tais laikais, tai yra puiki knyga suprasti, kokiu būdu būtent veikia šitie režimai“, – sakė literatūros ekspertė.

Trečioji knyga – Helle Amin „Susitikę dykumoje“, vėlgi, pasakojanti tikrą istoriją.

Susitikę dykumoje

„Helle Amin, danė, vieną rytą atsibunda ir supranta, kad jos vyras kartu su vaikais yra pabėgęs, o ji yra palikta viena namuose. Prasideda daug jos jėgų, resursų, išminties pareikalavusi kelionė per dykumą, siekiant susitikti su savo vaikais, susigrąžinti juos į Saudo Arabiją. Tokie už širdies griebiantys, daug ko galintys pamokyti skaitiniai“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Negrožinės literatūros kategorijoje skaitomiausia – Matthew Dennison „Karalienė“.

Karalienė

„Apie šią knygą reikia ne kalbėti – tai knyga, kurią tiesiog reikia skaityti. Autoriui būdingas gebėjimas ne tik sudokumentuoti, surinkti labai daug informacijos, bet ir visa tai papasakoti labai lengvai ir skaniai“, – šypsojosi laidos pašnekovė.

Žmonėms nuo seniausių laikų įdomūs ne tik karalių ir karalienių, bet ir kitų herojų, stiprių, netradicinių asmenybių gyvenimai.

„Nieko keisto, kad antra vieta atiteko Matthew McConaughey knygai „Žalia šviesa“. Daug iliustracijų, daug tikrų faktų, daug atvirumo, nuoširdumo, daug nuotraukų – jis pats pasakoja savo istoriją, nieko neslėpdamas, nuo vaikystės iki šių dienų, su visais nuopuoliais, santykiais, išbandymais, šeimos peripetijomis. Tikrai įtraukianti, ir skaudi, ir kartu labai įkvepianti knyga apie tai, kiek gali vienas žmogus, jei pasirenka gyventi savo gyvenimą, pildyti savo svajones. Man iš tikrųjų patiko formatas, kad tai yra ne tik tekstinė knyga – joje ne tik nuotraukos, prie kurių esame labiau pripratę, bet tai knyga, kurioje daug raštelių, užrašų, tikrų dienoraščių ištraukų. Atrodo, kad tikrai toks intymus, artimas ryšys“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Žalia šviesa

Trečioji knyga negrožinės literatūros kategorijoje – lietuvių autorės Kristinos Pišniukaitės- Šimkienės „Ant medinės lentelės II“.

Ant medinės lentelės II

„Visi tie, kurie domisi sveika, skania mityba, tikrai šią autorę ir knygą žino. Aš galiu tik pasidžiaugti, kad lietuviai rūpinasi tuo, ką valgo, ir kad mes turime tikrai tokių puikių, smagių, profesionalių autorių, kurie geba pasidalinti savo informacija. Man šitoje knygoje patinka, kad yra tiek bendrieji principai, aprašai, kuriais vadovaujasi autorė, tiek receptai, ir pažymėjimai, jei yra tam tikri produktai be gliuteno, ar mažiau cukraus. Visų įpročių, skonių mėgėjams knyga subalansuota ir tinkama“, – sakė V. Maksvytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją