Praėjusiais metais A. Čekuolis po kelių dešimtmečių pertraukos nuo dokumentinės prozos grįžo prie grožinės literatūros, savo gerbėjams pristatęs apysakų rinkinį „Teisuolių vakarienė“. Pats autorius tokių žanro pokyčių priežastį aiškina ne tik pasikeitusia veikla, bet ir kaip būtinybe kūrėjui – norėdamas stebinti skaitytoją, rašytojas turi keistis.

„Per tiek metų supratau, kad televizijoje gali kalti kiek tik nori – iš to nieko nelieka, o knygos – amžinos. Dirbant tokį darbą, kai kada reikia jį pakeisti, kad netaptum nuobodus pats sau ir tuo labiau – skaitytojui. Rašydamas knygas turiu užduotį – pasakyti tai, kas būtų svarbu arba nežinoma. Jeigu tai svarbu arba nežinoma – skaitytojui bus įdomu“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas autorius.

Naujausia A. Čekuolio knyga „Kur velnias nenešioja“ atspindi ne tik gyvenimo blaškomo autoriaus patirtis, bet ir abejingų nepaliksiančių kelionių metu sutiktų žmonių istorijas. Šį kartą rašytojo kūrinio centre – lietuviškų šaknų turintys herojai. Apysakų bei apsakymų personažai skaitytojams tik iš pirmo žvilgsnio pasirodys skirtingi, tačiau juos vienija drąsa rizikuoti, ginti savo įsitikinimus dėl kilmės ar meilės, ir kaip ir patį autorių – noras smalsauti ir įveikti pačius netikėčiausius gyvenimo vingius.

„Lietuviai jau daugelį metų į pasaulį žvelgia kaip į bendrą tėvynę. Nesakau, kad esame kosmopolitai, bet pasaulis yra ta vieta, kurioje gyvename. Taip jau susiklostė likimas, kad šiek tiek mačiau to pasaulio. Mačiau jį ne iš lėktuvų skrydžių, ne per televizijos kanalus, o tiesiog gyvendamas kartu su žmonėmis. Tad man norėjosi tiesiog apie tai papasakoti, pasidalinti sukauptomis istorijomis tam, kad žmonės jas žinotų, nebijotų patys atsiverti ieškojimams ir paprasčiausiai – neišsibyrėtų“, – apie priežastis, paskatinusias imtis knygos rašymo, pasakoja autorius.

A. Čekuolio knyga „Kur velnias nenešioja“

Ši knyga jau – dvidešimtoji. A. Čekuolis per 87-erius metus išbandė ne vieną profesiją, bet pats autorius sako, kad ne kas kitas, o rašymas užima pagrindinę vietą jo gyvenime.

„Rašyti pradėjau vos išmokęs dėlioti raides – manau, kad esu tam gimęs. Išmokyti kitą žmogų rašyti – neįmanoma, to išmokstama tik skaitant. Negalima skaityti gerų ar labai gerų knygų – reikia skaityti tik pačias geriausias ir iš jų mokytis“, – įsitikinęs rašytojas.

A. Čekuolis savo knygą „Kur velnias nenešioja“ gerbėjams pristatys Vilniaus knygų mugės metu. Autorius sako, kad knygų mugėje labiausiai laukia susitikimo su skaitytojais – jų nuomonę apie savo kūrybą rašytojas itin vertina.

„Susitikimai su skaitytojais yra vienintelis būdas sužinoti, ar tau pavyko užmegzti pokalbį su žmogumi, ar žmogus buvo kurčias, o gal tu buvai nebylus, bet manei, kad kalbi“, – sako A. Čekuolis.

Algimantas Čekuolis – žurnalistas, rašytojas ir keliautojas. 27-erius savo gyvenimo metus paskyrė darbui nacionalinėje televizijoje, kurioje parengė apie tūkstantį „Popietės su Algimantu Čekuoliu“ laidų. Vyriausiu pasaulyje reguliarų TV laidų vedėju tituluotas žurnalistas jau parašė 20 knygų – ne viena jų tapo bestseleriu, o bendras autoriaus knygų tiražas yra perkopęs 200 000 egzempliorių, neskaitant vertimų į užsienio kalbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)