Spektaklio režisierius įsitikinęs, jog šiame legendiniame spektaklyje pokyčiai buvo neišvengiami: „Būsime arčiau Lermontovo, kuris rašė apie savo kartą. Bus daugiau jaunystės, kitokios energetikos.“

Vyriausioji Vilniaus mažojo teatro aktorių karta šiame legendiniame spektaklyje vaidino devyniolika metų ir su šiuo spektakliu pelnė žiūrovų pripažinimą Lietuvoje ir įvairiose pasaulio šalyse: Kanadoje, Pietų Korėjoje, Kolumbijoje, Meksikoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Lenkijoje.

Visus devyniolika metų spektaklyje Niną vaidinusi Adrija Čepaitė sako, kad aktoriai dažniausiai nesužino daugybės pojūčių ir emocijų, kuriuos išgyvena žiūrovai, žiūrėdami spektaklį vienoje ar kitoje pasaulio šalyje. Tačiau pasitaiko atvejų, kai jie pasidalina savo išgyvenimais. Vienas tokių – laiškas, kuriame prieš daugybę metų žiūrovė Adrijai prisipažino, jog šis spektaklis išgelbėjo jai... gyvybę. Ji rašė, kad jos sūnus sirgo vėžiu, avarijoje staiga žuvo vyras, tad palaidojusi sūnų, planavo išeiti ir pati. O pamačiusi spektaklį, nusprendė nekelti prieš save rankos. Bilietą į spektaklį gavo dovanų ir labai nenorėjo eiti, o pažiūrėjusi spektaklį, išgyveno vidinį virsmą, apsisprendė gyventi.

„Štai tokios akimirkos ir tai, kad spektaklis gyvuoja devyniolika metų, rodo jo vertę. Jeigu žiūrovas eina, reiškia spektaklis jam reikalingas. Nedaug yra spektaklių, kurie išgyveno tiek metų. Iš VMT repertuaro šis ilgaamžiškumu ir populiarumu galėtų prilygti tik R. Tumino statytam Antono Čechovo „Vyšnių sodui“, scenoje gyvavusiam 21-us metus. „Maskarado“ šiuo metu nėra kuo pakeisti. Būtų smagu paraginti režisierių R. Tuminą pastatyti Lietuvoje grandiozinį spektaklį, kuriame būtų užimti daugybė aktorių. Pasvajoju, kad R.Tuminas galėtų ryžtis tokiam projektui, bet čia svajonė“, – sako A. Čepaitė.

R. Tumino „Maskaradą“ (J.Vachtangovo teatro pastatymas) ir to paties režisieriaus „Tris seseris“ bei „Madagaskarą“ (Vilniaus mažojo teatro pastatymas) šią vasarą turėjo galimybę išvysti Kinijos žiūrovai. Kinijos žiniasklaida didžiojo režisieriaus darbus įvertino negailėdama komplimentų ir vadindama juos „Rytų Europos teatro lobiu“: „pastaraisiais metais mažos Rytų Europos šalies Lietuvos spektakliai vis geriau žinomi Kinijoje ir jau tampa jos kultūros vizitine kortele šalia vyrų krepšinio“, „lietuvių spektakliai verčia įsimylėti jų šalį“, „Tumino spektakliuose juntama stulbinama estetika“, „po Tumino „Madagaskaro“ kinų publika lieka be žado“, – rašė kinų spauda ir apibendrina: „Kodėl reikia eiti į teatrą? Todėl, kad pamatytum R. Tuminą ir jo darbus.“

Didžiojo teatro maestro R. Tumino atnaujintą „Maskaradą“ bus galima pamatyti rugsėjo 30 dieną Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje ir lapkričio 4-ąją Klaipėdos kultūros centre „Žvejų rūmai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją