Pasak orkestro vadovo, prof. Donato Katkaus, kolektyvas jau ne vienerius metus suteikia galimybes atsiskleisti jauniesiems talentams, muzikuojant kartu su profesionalais: „Kasmet scena dalijamės su M. Rostropovičiaus fondo globotiniais, rengiame teminius jaunimo koncertus. Beje, vieni pirmųjų, dar 2007-aisiais Vilniuje pristatėme šiandien populiariausią pasaulio akordeonistą – Martyną Levickį. Taigi, kaip matote, mūsų puoselėjamos tradicijos ir užsispyrimas didžiuotis Lietuvos jaunaisiais muzikais, neabejotinai duoda gražių vaisių“.

Paklaustas, o kaip gi prieš žinomą orkestrą jaučiasi pats, M. Stakionis atsakė: „Žinoma, diriguoti Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui man reiškia daug. Programos ruošimas, darbas su kolektyvais mokykloje, ir, tarkim, su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, išties skiriasi. Nors dirbdamas su bendraamžiais galiu pasiekti norimą rezultatą, yra nuostabu, kai atsistojęs prie dirigento pulto priešais patyrusius menininkus iš karto, nieko nelaukdamas galiu muzikuoti, ieškoti naujų būdų muzikai atskleisti. Man, kaip jaunam atlikėjui, tai yra ne tik naudinga, bet ir labai įdomu.“

Muzikalioje šeimoje augusio vaikino kelias prasidėjo Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykloje, vėliau tęsėsi Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos chorinio dirigavimo skyriuje. Besimokydamas chorinio dirigavimo specialybės, dalyvaudamas įvairiuose konkursuose, dirbdamas su kitais menininkais, diriguodamas koncertuose, M. Stakionis įsitikino, jog pasirinko tinkamą profesiją.

„Stovėdamas prie dirigento pulto jaučiuosi puikiai – savo vietoje ir dirbantis savo darbą. O muzika kiekvienam atlikėjui kelia skirtingas ir naujas užduotis, tad nuolat yra kur tobulėti. Nuostabu, kai randi profesiją ir terpę, kurioje gali atskleisti save bei dalintis savo patirtimi su kitais menininkaisSupratau, kad dirigento darbas – labai įvairiapusiškas, gilus. Viena yra gilintis į partitūrą, analizuoti muziką iš teorinės pusės, visai kita – perteikti tai žmonėms, įtikinti juos kūrinio interpretacija“, – specialybės pasirinkimu džiaugėsi jaunuolis.

Pasak jaunojo dirigento, jis siekė, jog koncerto „Mūzų apsuptyje“ programa būtų įvairi ir įdomi: „Pirmojoje dalyje nuskambės Onutės Narbutaitės „Melodija alyvų sode“ trimitui ir dviem styginių kvartetams (solistas – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos abiturientas Kristijonas Sakalauskas),o prisijungus M. K. Čiurlionio menų mokyklos 6-12 klasių chorui (vad. R. Gražinis) -EricoWhitacre „Penkios hebrajų meilės dainos“ mišriam chorui ir styginiams. Nors abi kompozicijos yra parašytos panašiu metu, subtili, disciplinuota O. Narbutaitės muzikinė kalba gerokai skiriasi nuo lengvumo įspūdį paliekančių E. Whitacre melodijų. Be to, tiek trimito, tiek choro garsai ir balsai susijungę su styginių orkestro griežimu įgauna vis kitokių spalvų bei atsiskleidžia kitaip.“

Antroje pasirodymo dalyje skambės vieno žymiausių XX a. kompozitorių, vengro Bela Bartoko trijų kontrastingų, ypač gyvybingų ir išraiškingų dalių „Divertismentas“ styginių orkestrui.

Daugybė jaunų veidų scenoje, ambicinga programa bei originalios, nuoširdžios kūrinių interpretacijos – jau sausio 24 d. 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Koncerte dalyvaus trimitininkas Kristijonas Sakalauskas, M. K. Čiurlionio menų mokyklos mišrus choras (vad. R. Gražinis), Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas D. Katkus) ir dirigentas Martynas Stakionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)