Pasaulis liepsnose. Ilgasis karas 1914–1945 m. Autorius: Dan Jones, Marina Amaral

Praeitis net pačiomis niūriausiomis valandomis nebuvo tik juoda ir balta...

Skaitydami šią knygą, susipažinsite su mirtimi paženklintais, tačiau dėmesį prikaustančiais karo metų įvykiais. Laukia spalvų kupina kelionė, iliustruota 200 nuotraukų.

Matydami spalvotą vaizdą, negalime istorijos laikyti tik faktų rinkiniu. Spalvos skatina ieškoti naujų atspalvių ir išsiaiškinti tiesą, slypinčią už šių kvapą gniaužiančių fotografijų. Empatija ir gailestis tampa gilesni, o siaubas ar pasišlykštėjimas – stipresni.

„Pasaulis liepsnose“ apima ne tik 1914–1918 m. ir 1939–1945 m. karus, bet ir juos paskatinusias tarptautines įtampas, prieštaringas ideologijas, tarpukario pilietinius karus, taip pat įvykius kariavusių šalių vidiniuose frontuose.

Ši knyga, kaip ir ankstesnė „Laiko spalvos“, yra talentingos brazilų menininkės Marinos Amaral ir žymaus britų istoriko Dano Joneso bendras kūrinys. Įspūdingai nuspalvintų vaizdų kolekcija ir tiksliai parinktų žodžių sintezė itin ryškiai perteikia kruviniausią laikotarpį praėjusio amžiaus istorijoje.

Iš anglų kalbos vertė Mindaugas Krankalis.

Įtakingiausios mūsų laikų moterys. Autorius: Chiara Pasqualetti Johnson

XX amžių pelnytai galima vadinti moterų amžiumi. Tai šimtmetis, kai moterys kaip niekada aukštai kėlė galvas, ryžtingai kalbėjo ir kovojo už savo teises, galinga jėga griovė įsisenėjusias nuostatas ir nutiesė kelią pokyčiams, pradėjusiems naują epochą.

Gausybe fotografijų iliustruotoje knygoje pasakojama apie penkiasdešimties stiprių, kūrybingų ir drąsių moterų gyvenimą, kurios nepaprastais darbais prisidėjo prie istorijos kūrimo ir paliko pasauliui neįkainojamos patirties bei žinių.

Iš anglų kalbos vertė Lina Balsevičienė.

Mikelandželas. Gyvenimas ir kūryba 500 iliustracijų. Autorius: Rosalind Ormiston

Viena svarbiausių Italijos Renesanso asmenybių Mikelandželas Buonarotis buvo skulptorius, tapytojas ir architektas, kurio unikali meistrystė atsiskleidė nesulaukus nė trisdešimties, kai buvo sukurta stulbinamo grožio marmurinė skulptūra „Pieta“ Romoje ir milžiniška Dovydo statula Florencijoje. Ant skliautuotų Vatikano Siksto koplyčios lubų jo nutapytos freskos šį išskirtinį talentą tik patvirtino. Amžininkai Mikelandželą vadino genijumi, o šio titulo jis tikrai nusipelnė.

Amžininkai Mikelandželą vadino dieviškuoju ir juo žavėjosi ne veltui – jis suvaidino milžinišką vaidmenį formuojantis manierizmui, iš karto itin pamėgtam menininkų, kuriems Renesanso darnos idealai ir su šia meno srove siejamas natūralizmas padarė didelę įtaką bei kėlė norą į jį reaguoti.

Smulkiai nagrinėdama Mikelandželo gyvenimą, pasitelkdama informatyvias ir įkvepiančias iliustracijas, autorė aiškiai ir išsamiai išdėsto, kas jam padarė didžiausią įtaką ir ko pavyko pasiekti.
Ši ypatinga knyga skirta visiems, trokštantiems daugiau sužinoti apie kerintį menininką Mikelandželą ir pamatyti jo nuostabiausius kūrinius viename puikiai iliustruotame leidinyje. Serijoje apie garsius menininkus taip pat rasite: „Leonardas da Vinčis. Gyvenimas ir kūryba 500 iliustracijų“ (R. Ormiston), „Van Gogas. Gyvenimas ir kūryba 500 paveikslų“ ir „Gogenas. Gyvenimas ir kūryba 500 iliustracijų“.

Iš anglų kalbos vertė Jurga Grunskienė.

Didis grožis. UNESCO paveldas Italijoje. Autorius: Simona Stoppa

Italija gali pasigirti sau lygių neturinčia senamiesčių, parkų, jūros, kalnų ir archeologinių vietovių gausa, pavertusia šį pusiasalį muziejumi po atviru dangumi. Tai vietos, kuriose žmogus ir gamta sukūrė neprilygstamų šedevrų bei rado tobulą tarpusavio harmoniją. Be garsiausių klasikinių vietų, UNESCO paveldas Italijoje siūlo daugybę idėjų ir galimybių atrasti neįprastą šios šalies pusę, kurią menkai tepažįsta ir patys italai. Tarp tokių objektų – Baruminio nuragų kaimas šalia Kaljario, senovinė gyvenvietė, įkurta XIII a. pr. Kr., taip pat priešistoriniai namai ant polių Alpėse – 111 statinių, kuriuose galima išvysti, kaip žmonės gyveno Europoje neolito ir bronzos amžiais. Tad ši knyga padės atrasti, pažinti ir pamilti gausybę gražiosios Italijos stebuklų.

Iš italų kalbos vertė Laura Bakšytė.

Iliustruota Lietuvos istorija. Nuo baltų, Lietuvos Karalystės, Didžiosios Kunigaikštystės iki Abiejų Tautų Respublikos. I tomas. Autorius: Ignas Kapleris

Antrasis, papildytas ir pataisytas dr. Igno Kaplerio „Iliustruotos Lietuvos istorijos“ leidimas. Skaitytojai čia ras visko: lūžinių mūsų praeities įvykių, epochinių pergalių, kultūros laimėjimų, kasdienio gyvenimo epizodų ir įdomybių, didžių mūsų moterų ir vyrų. Pirmasis knygos tomas skirtas seniausiai Lietuvos istorijai nuo priešistorės baltų iki Lietuvos karalystės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos laikų. Tautos ir Lietuvos valstybės egzistencijos pagrindas – lietuvių istorinė sąmonė – nuolatos keitėsi. Šiandien viešojoje erdvėje skamba nuomonės, jog Lietuvos istoriją reikia perrašyti, atsisakyti tautinio atgimimo laikais sukurto didžiojo pasakojimo apie lietuvių tautos ir jos kančių istorijoje išskirtinumą. Nesibaigiančių ginčų dėl praeities fone „Iliustruotos Lietuvos istorijos“ autorius siūlo išeitį – į lietuvių tautos istorinę sąmonę sugrąžinti visą Lietuvos istoriją, parodant garbingą jos vietą europinės civilizacijos kontekste.

Rašistinės Rusijos keliamų grėsmių akivaizdoje kartu su kitomis iš buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės erdvės kilusiomis moderniomis tautomis istorijoje reikia ieškoti daugiau vienybės nei skirtumų. Kartu remtis moksliniais faktais ir nebijoti kritiškai vertinti praeities įvykių, pasak istoriko Z. Ivinskio, turėti „drąsos tarti ir tiesos žodį, jei kam ir nebūtų malonu“.

Pusryčiai pas Audrey. Autorius: Chiara Pasqualetti Johnson

Audrey Hepburn yra neprilygstama grakštumo ir moteriškumo ikona, bene mylimiausia diva kino istorijoje. Ji pakerėjo milijonus žmonių savo šypsena ir nepakartojamu stiliumi. Pradėjusi nuo Londono kaip baleto studentė, Audrey Hepburn tapo viena garsiausių Holivudo žvaigždžių ir pelnė daugybę apdovanojimų.

Šioje biografijoje pasakojama apie neįtikėtiną, aistringą Audrey gyvenimą nuo pirmųjų karjeros metų iki pasaulinės šlovės, o stulbinančios nuotraukos atskleidžia laikui nepavaldų legendinės filmų „Atostogos Romoje“, „Sabrina“, „Mano puikioji ledi“ ir „Pusryčiai pas Tifanį“ aktorės stilių. Paskutiniame knygos skyriuje daug dėmesio skiriama jos humanitariniam darbui UNICEF – 1987 m. oficialiai pripažinta UNICEF geros valios ambasadore.

Audrey gyvenimo prasmę išdėstė dviem trumpais sakiniais: „Gyventi reiškia duoti. Jei nebenorėsi duoti, nebeturėsi dėl ko gyventi.“ Štai kodėl ji paliko pėdsaką pasaulyje, kovodama už gyvenimą, kuris tiesiog būtų laimingas – Audrey buvo emocinga, drąsi, subtili ir romantiška. Tokia kaip filmuose.

Iš anglų kalbos vertė Kristina Tamulevičiūtė.

100 fotografijų, pakeitusių pasaulį. Autorius: Margherita Giacosa, Roberto Mottadelli, Gianni Morelli (sud.)

Didingos istorinės akimirkos, įamžintos 100 nuotraukų!

Faraono Tutanchamono sarkofago atidengimas, po atominės bombos sprogimo virš Nagasakio grėsmingai pakibęs grybo formos debesis, pirmieji žmogaus žingsniai Mėnulyje – tai vos keli fotojuostose užfiksuoti reikšmingi įvykiai. Šiame albume rasite 100 kruopščiai atrinktų garsių fotografų darbų, įamžinančių ikoniškiausias akimirkas. Šie kadrai primena, kad fotografija ne tik fiksuoja svarbiausius žmonijos įvykius, bet ir stipriai paveikia žmonių emocijas, formuoja viešąją visuomenės nuomonę. Tad šio albumo, kuriame šalia kiekvienos nuotraukos pateikiami detalūs paaiškinimai, tikrai nederėtų praleisti.

Iš anglų kalbos vertė Romualdas Grigaliūnas.

Rokas. Roko muzikos istorija. Autorius: Ernesto Assante (tekstas), Giulia de Amicis (iliustr.)

Ar roko istoriją arba jos dalis galima papasakoti per skaičius ir duomenis? Ši knyga yra mėginimas tai padaryti per infografikus, braižant įvairių muzikos žanrų genealoginius medžius, pristatant roko žvaigždžių portretus ir atskleidžiant keletą smalsumą žadinančių ar net stulbinančių faktų. Skaičiai padeda atkurti laiko tėkmę, datas ir įvykius; nurodant informaciją apie parduotų įrašų skaičių ir užimtą vietą topuose, galima suteikti apčiuopiamą pavidalą pasiekimams, kurie kitu atveju gali atrodyti abstraktūs.

Galiausiai ši knyga nėra eilinis pasakojimas – tai išties išskirtinė viską apimanti roko apybraiža.

Iš anglų kalbos vertė Mantas Tamulevičius.

Iliustruota didžiųjų kompozitorių istorija. Autorius: Wendy Thompson

Autoritetingas žinynas, supažindinantis su daugiau kaip 100 garsiausių klasikinės muzikos kompozitorių nuo Bacho iki Ksenakio gyvenimu ir kūryba, apimantis visus muzikos kūrybos stilius nuo viduramžių iki šių dienų.

Leidinyje pateikiamos kompozitorių biografijos, istorinė informacija apie muzikos eras, žymiausi skirtingų laikotarpių įvykiai ir meno stiliai, taip pat kompozitorių įtaka muzikos meno raidai.
Kompozitoriai pristatomi chronologiškai, greta pateikiant lenteles su svarbiausiais jų gyvenimo faktais ir kūriniais.

Gausiai iliustruotame albume – daugiau kaip 500 meno kūrinių ir nuotraukų: kompozitorių portretai, vietos, kur jie gyveno ir kūrė, scenos iš baleto ar operos spektaklių, taip pat natų rankraščių pavyzdžiai.

Nuostabi knyga visiems klasikinės muzikos gerbėjams, norintiems daugiau sužinoti apie mėgstamus kompozitorius.

Iš anglų kalbos vertė Lina Balsevičienė.

UNESCO nematerialus kultūros paveldas. Žmonijos kultūra ir tradicijos. Autorius: Massimo Centini

Vartydami šios knygos puslapius, patirsite išskirtines žmonijos kultūros išraiškas: sužinosite apie žodines tradicijas, materialų kultūros paveldą, ritualus, tautosaką, šokius ir spektaklius.
Šios išraiškos, žodžiai ir gestai paliko ryškų pėdsaką istorijoje, todėl globalizacijos laikais nusipelno apsaugos, kad būtų perduotos ateities kartoms.

Dėl šios priežasties UNESCO sudarė saugotino Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – spalvingą kultūrų mozaiką, kuri puikiai atspindi išskirtinę žmogiškųjų patirčių gausą. Šios patirtys reikšmingai ir nenutrūkstamai veikia kiekvieną pasaulio regioną.

Iš anglų kalbos vertė Kristina Tamulevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją