Pasaulyje, kuriame informacijos skaida žaibiška, atskirti, kur yra tiesa, o kur melas, nėra paprasta. „Demaskuok“ ir „Melo detektoriuje“ įvairių sričių žurnalistai kaip tik ir narplioja populiarias melagienas ir pateikia tikruosius istorijų faktus be interpretacijų. Tokia tematika menininkams nemenkas, tačiau ir labai reikalingas iššūkis, sako parodos organizatorė Rebeka Bruder.

„Lietuvoje istoriškai yra susiklostę, kad intelektualai, meno pasaulio žmonės yra tarsi aukščiau politikos, žemiškų dalykų, pasaulyje vykstančių įvykių. Šitas projektas skatina menininkus atsigręžti į tai, kas vyksta čia ir dabar, atrasti būdą, kaip aktualias temas atskleisti meno forma. Manau, kad tokio tipo meno Lietuvoje trūksta. Pasaulinės tendencijos rodo, kad tikrai įmanoma mene kalbėti ir politikos temomis, bet per ypač estetišką prizmę“, – tikina ji.

Parodoje pristatomi 15-os skirtingų sričių lietuvių menininkų darbai, todėl galima išvysti ne tik tapybos, bet ir stiklo bei kitų meno šakų kūrinių. R. Bruder pasakoja, kad temas parodos dalyviai galėjo rinktis savarankiškai pagal tai, kurios jiems buvo artimiausios.

„Šiai parodai sąmoningai buvo atrinkti skirtingų sričių ir kartų menininkai. Norėjome, kad jie kuo labiau atspindėtų visuomenę, nes ji yra įvairi. Visi dalyviai yra profesionalai, turintys oficialų meno kūrėjo statusą. Daugelis jų yra iš Kauno, tačiau yra ir iš kitų miestų – Vilniaus, Šiaulių, Kretingos. Po pandemijos, prasidėjus karui Ukrainoje labai norėjosi kalbėti socialinėmis temomis, tačiau išlaikyti lengvesnį, galbūt šmaikštesnį toną. Menininkams tikrai buvo iš ko pasirinkti. Temos, kurių jie ėmėsi, labai įvairios – bus ir apie „chemtreilus“, ir apie gajų mitą, kad žmonės po skiepų įsimagnetina“, – kalbėjo parodos kuratorė.

R. Bruder atskleidė, kad net trys menininkai nesitarę nusprendė sukurti darbus „chemtreilų“ tema.

„Fake news“ yra 2017 m. vykusios meno parodos „Aktualijos“ tąsa. Tuomet žymūs menininkai kūrė remdamiesi „Delfi“ portale publikuotais straipsniais politikos, sporto, kultūros, pramogų ir kitomis temomis.

Meno paroda „Fake news“ veiks nuo lapkričio 26 d. iki gruodžio 19 d. Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje „Drobė“ (Drobės g. 62–308, Kaunas). Joje galite apsilankyti nemokamai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt