Epizodas, užfiksuotas 2000-ųjų rugsėjo 25-ąją, tapo legenda – įrodymu, kad žmogaus galimybės krepšinio aikštelėje yra tiesiog neribotos. „Mirties dėjimas“, – taip šį epizodą pakrikštijo prancūzai, o vėliau ne iš piršto laužtas pavadinimas išpopuliarėjo ir už Atlanto.

Dėjimas buvo toks efektingas, kad prieš jį nublanko netgi finalo tarp JAV ir Prancūzijos rinktinių rezultatas. Tik vargais negalais tąsyk pusfinalyje nugalėję Lietuvą (85:83), finale JAV krepšininkai vargo turėjo mažiau ir iškovojo nors ir ne triuškinamą, bet įtikinamą pergalę – 85:75.

Nors įvairių šalių dėjimų konkursuose ir buvo bandymų pakartoti kažką panašus, peršokti per 218 cm ūgio varžovą rungtynių metu nepavyko niekam, ir, gali būti nepavyks niekada.

NBA duris pravėręs V. Carteris apskritai pradėjo naują dėjimų į krepšį erą. Nors dar iki jo savo „užpatentuotais“ dėjimas žavėjo Dominique‘as Wilkinsas, Michaelas Jordanas, iš Floridos valstijos kilusio 198 cm ūgio Vince‘o dėjimai tiesiog buvo visiškai kitokie. Antžmogiški.

Per milžiną iš Prancūzijos F. Weisą peršokęs V. Carteris visai neseniai prisiminė legendinį savo skrydį. 39-erių amerikietis, vis dar nebaigęs karjeros NBA ir ginantis Memfio„Grizzlies“ garbę, trumpai pajuokavo, kad olimpinio finalo rungtynėse su Prancūzija jis tiesiog nesuprato, ką padarė.

„Visas pasaulis matė šį dėjimą, įsiminė tą momentą, tačiau aš pats nesuvokiau, jog per kažką peršokau. Tai kartojau tada, tai galiu pasakyti ir dabar, – teigė V. Carteris. – Perėmiau kamuolį, padėjau du žingsnius ir šokau, dar spėjęs pagalvoti, jog tuoj tapsiu pajuokos objektu – praskriejo mintis, kad atsispyriau nuo žemės pernelyg toli ir įdėti į krepšį nesugebėsiu.“

Tačiau viskas susiklostė taip, kad pajuokos objektu galingai ataką užbaigęs V. Carteris toli gražu nevirto, o per dantį neretai patraukiamas buvo jo „auka“ tapęs F. Weisas.

„V. Carteris privalėjo patekti į istoriją už šį savo dėjimą. Savo nelaimei, aš atsidūriau jo kelyje ir patekau į tą vaizdo įrašą. Tą dieną supratau, kad yra skraidyti sugebančių žmonių“, – apie įsimintinąjį epizodą yra kalbėjęs F. Weisas, prisipažinęs, kad kuo dažniau galvodavo apie tą momentą, tuo didesnė depresija jį apimdavo.

„Mirties dėjimu“ V. Carterio skrydis buvo pramintas ne veltui.

Pats F. Weisas neslėpė, kad tiek po nesėkmingo mėginimo prasmušti į NBA (2000-ųjų vasarą jis nesėkmingai bandė patekti į Niujorko „Knicks“, tačiau nesutarė su treneriu Jeffu Van Gundy ir nukabinęs nosį išvyko į gimtinę), tiek po V. Carterio „dovanėlės“ jis nugrimzdo į depresiją.

Situaciją dar labiau sunkino ir padėtis šeimoje – krepšininkas konfliktavo su žmona Celia, o jai pagimdžius autizmo sutrikimą turintį berniuką Enzo, apskritai paniro į alkoholizmo liūną. Viskas vos nesibaigė tragedija – F. Weisas netgi mėgino nusižudyti, tačiau po itin sunkių išbandymų sugebėjo atsitiesti.

Profesionalaus krepšininko karjerą F. Weisas užbaigė „CSP Limoges“ prieš penkerius metus, būdamas 33-ejų. Milžinas gyvena Limožo mieste Prancūzijoje ir dirba tabako parduotuvėje.

Galima prisiminti, kad V. Carteris į dėjimų įstoriją pateko toli gražu ne tik dėl šio savo įsimintino skrydžio. Prieš keletą metų NBA krepšininkų balsavime kitas 2000-ųjų V. Carterio skrydis buvo išrinktas pačiu geriausiu per visą NBA dėjimų konkursų istoriją

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)