Kaip vakar skelbė ESPN reporteris Adrianas Wojnarowskis, antrą nuo galo biudžetą Eurolygoje turėjusį Kauno „Žalgirį“ į finalo ketvertą atvedęs Šaras sulaukė kvietimo susitikti su „Raptors“ krepšinio operacijų prezidentu Masai Ujiri ir pradėti derybas dėl Kanados klubo vyriausiojo trenerio posto.

Legendinis įžaidėjas nėra vienintelis Jono Valančiūno atstovaujamos ekipos kandidatas į po Dwane'o Casey atleidimo atsilaisvinusį postą. Per pastarąsias savaites „Raptors“ surengė interviu su buvusio stratego asistentais Nicku Nurse'u bei Rexu Kalamianu, Toronto klubo dukterinės komandos strategu Jerry Stackhouse'u bei dviem Greggo Popovičiaus trenerių štabo nariais – italu Ettore Messina ir nigeriečiu Ime Udoka. Beje, pastarasis taip pat šiek tiek susijęs su „Žalgiriu“: dar būdamas krepšininkas jis 2005 metais pasirašė sutartį su Kauno klubu, bet į jį taip ir neatvyko gavęs NBA pasiūlymą.

„Raptors“ aktualijas apžvelgiančio žurnalisto Josho Lewenbergo teigimu, pagrindiniu favoritu pakeisti septynerius metus komandai vadovavusį Casey šiandien vis dar laikomas už puolimo schemas klube atsakingas N. Nurse'as.

Galutinio kanadiečių sprendimo gali tekti palaukti – reporteris prognozuoja, jog sprendimą dėl naujo vyriausiojo trenerio klubas priims iki šio mėnesio pabaigos.

Žinia apie Š. Jasikevičiaus kandidatūrą lengvai šokiravo visą Europą ir didžiąją dalį Šiaurės Amerikos, tačiau J. Lewenbergo nenustebino šis klubo žingsnis. Pasak jo, pirmąjį vyriausiąjį trenerį savo karjeroje pasamdyti besiruošiantis M. Ujiri nuo pirmųjų paieškos dienų leido suprasti, jog neapsiribos „tradiciniais“ variantais ir neskubės priimti šio atsakingo sprendimo.

Didžiausio Kanados sporto naujienų portalo sportsnet.ca atstovas Michaelas Grange'as šią informaciją papildė dar viena detale. Jo manymu, „Raptors“ jau šią savaitę kandidatų sąrašą sutrumpins iki trijų pavardžių. Tarp jų tikrai atsidurs N. Nurse'as ir E. Messina, o trečioji pozicija atiteks arba I. Udokai, arba Š. Jasikevičiui.

A. Wojnarowskio „jaunąja Eurolygos trenerių žvaigžde“ pavadintas Šaras už Atlanto sulaukė ir daugiau komplimentų. Diskutuodami apie „Žalgirio“ stratego potencialą ir ieškodami palyginimų jo krepšinio suvokimui, „Raptors“ gerbėjai jau spėjo jį pakrikštyti „Europos Bradu Stevensu“.

Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė ir dviejų pagrindinių Toronto ekipos sirgalių internetinių tinklaraščių autoriai. Raptorsrepublic.com besidarbuojantis Blake'as Murphy ir raptorshq.com narys Danielis Hackettas neslėpė simpatijų lietuviui bei leido suprasti, jog būtų itin patenkinti tokiu M. Ujiri pasirinkimu.

Kiek kitu kampu šią situaciją pamatė graikų krepšinio komentatorius Aris Barkas, apžvelgiantis senojo žemyno krepšinio aktualijas tinklalapyje eurohoops.net. Jo manymu, „Raptors“ stovi ant istorinio slenksčio ribos ir gali atverti duris į NBA pajėgiausiame Europos klubinio krepšinio turnyre patirtį kaupiantiems strategams.

„Jasikevičiaus galimybė atlikti šuolį į NBA vyriausiojo trenerio vaidmenį po vos dvejų su puse Eurolygoje praleistų metų yra šokiruojanti naujiena.

Ir svarbiausia čia ne Šaru vadinamo legendinio Europos krepšininko tinkamumas šiai pozicijai. Svarbiausia, kad jis neturi jokios darbo NBA patirties. Kol kas vienintelis toks paskyrimo atvejis buvo nutikęs su Davidu Blattu ir „Cavaliers“.

Ir nors Jasikevičius turėjo nuostabų Eurolygos sezoną, jis neturi nei tiek patirties, nei tiek iškovotų trofėjų, kiek jų surinko vieno geriausių trenerių Europos krepšinio istorijoje vardo nusipelnęs Blattas“, – svarstė A. Barkas.

Jis pabrėžė, jog tai pirmasis atvejis, kai NBA organizacija susidomi nedaug patirties turinčiu vyriausiuoju treneriu iš Europos, sužavėjusiu galimus darbdavius vien savo potencialu. Jei „Raptors“ ryšis šiam žingsniui, Š. Jasikevičius taps pirmuoju visos mūsų žemyno krepšinio kultūros tokio masto įvertinimu.

Sidnėjuje sulig paskutinio kėlinio sirena prametęs į JAV rinktinės krepšį paleistą tritaškį, po ketverių metų Šaras su amerikiečiais atsiteisė iš to paties taško jiems atseikėjęs tris metimus paeiliui. Lietuvos gerbėjų atmintyse nemirtingu tapęs Š. Jasikevičiaus pasirodymas atvėrė jam duris į NBA, kur jo karjera toli gražu nesusiklostė taip, kaip norėjosi.

Europos legenda neužkariavo Amerikos kaip profesionalus krepšininkas, tačiau 2004-ieji parodė, su kokiu užsidegimu jis pasinaudoja po nesėkmės gautais antraisiais šansais. Per artimiausią mėnesį sužinosime, ar Torontas taps naujaisiais Š. Jasikevičiaus Atėnais.