Nusivylimą Toronto sirgaliams atnešti turėjo ne tik pralaimėjimas, bet ir itin nuspėjamas komandos žaidimas lemiamame susitikimo ketvirtyje.

Taškas į tašką vykusiose rungtynėse „Celtics“ gynyba absoliučiai uždusino svečių komandos žaidimą, o tuo pasinaudoję Brado Stevenso auklėtiniai antroje kėlinuko pusėje spurtavo net 14:2.

Puikiai oponentų žaidimą išanalizavusi Bostono komanda šiąnakt eliminavo visus „Raptors“ stiprybėmis šiame sezone laikomus žaidimo komponentus. Svečiai šiąnakt pataikė vos 8 iš 35 mestų tritaškių, prarado dešimčia kamuolių daugiau (15 prieš 5) ir nusileido šeimininkams atsarginių žaidėjų pelnytų taškų lenktynėse rezultatu 20:35.

Viso susitikimo metu sumaniai Toronto ekipos žaidimo skyles išnaudoję „Celtics“ apsunkino gyvenimą ir dvigubą dublį surinkusiam Jonui Valančiūnui. Per 25 aikštėje praleistas minutes uteniškis surinko 13 taškų (6/12 met., 0/1 trit., 1/2 baud.) ir 11 atkovotų kamuolių bei blokavo vieną varžovo metimą.

Nors JV pelnė pirmuosius rungtynių taškus, netikėtu blykstelėjimu puolime jam atsakyti sugebėjo tiesioginis lietuvio oponentas Aronas Baynesas.

Pirmąjį metimą iš vidutinio nuotolio pataikęs australas neužilgo pridėjo dar du tokios pat vertės šūvius, o padrąsintas savo sėkmės į „Raptors“ krepšį įsmeigė ir du tritaškius bei jau pirmame kėlinyje pelnė 12 taškų.

Iki šios nakties tik vieną tolimą metimą per šešis NBA lygoje praleistus sezonus pataikęs aukštaūgis po galingos pradžios iki pat finalinės sirenos taip ir nepapildė savo taškų skaičiaus. Dviejų buvusių Vilniaus „Lietuvos Ryto“ krepšininkų dvikovoje netrūko šiurkščios fizinės kovos, tačiau Jonas ir Aronas spėjo ir ne kartą draugiškai pasišnekučiuoti atokvėpio akimirkų metu.

Su rimtesnėmis problemomis Valančiūnas susidūrė „Celtics“ ėmus remtis žemo ir mobilaus penketo žaidimu. Marcuso Morriso nesugaudęs lietuvis antro kėlinio pabaigoje leido varžovui pelnyti penkis taškus iš eilės, o ketvirtame kėlinyje nespėjo sutrukdyti itin svarbiam oponento tritaškiui.

Po šio epizodo „Raptors“ strategas Dwane'as Casey pasodino Joną ant suolo ir į aikštę jį grąžino tik tiksint paskutinei minutei ir svečiams turint dviženklį deficitą.

Su intensyvia šeimininkų gynyba susidūrę Kanados krepšininkai antroje susitikimo pusėje siekė išnaudoti rezultatyviausią savo krepšininką DeMarą DeRozaną, surinkusį 19 iš 44 po ilgosios pertraukos Toronto ekipos pelnytų taškų.

Visgi agresyvus „Celtics“ spaudimas absoliučiai išjungė likusius svečių krepšininkus ir tapo svarbios bei skambios pergalės pamatu. Bostono klubas šiąnakt vertėsi be Kyrie Irvingo, Marcuso Smarto, Danielo Theiso, Gordono Haywardo ir Shane'o Larkino pagalbos.

Košmariškas rungtynes sužaidė svečių snaiperis C. J. Milesas, prametęs visus šešis iš žaidimo atliktus metimus. Iki susitikimo pabaigos likus kiek mažiau nei dviem minutėm, jo mestas kamuolys nelietė lanko ir arbitrai ryžosi peržiūrėti epizodą, siekdami išsiaiškinti ar Alas Horfordas blokavo krašto puolėjo metimą.

Kelis kartus iš eilės didžiajame „TD Garden“ arenos ekrane kartotas epizodas su kiekvienu sykiu kėlė vis didesnį Bostono aistruolių džiaugsmą – Horfordas kamuolio nelietė, Milesas tiesiog atakavo tragiškai netiksliai.

Paskutinių rungtynių sekundžių metu antrą techninę pražangą užsidirbo Morrisas, už šį incidentą išvarytas iš aikštės. Puikiai pasirodęs krašto puolėjas į rūbinę iškeliavo skambant audringoms sirgalių ovacijoms.

Toronto ekipa jau trečiadienį turės galimybę namuose atsirevanšuoti „Celtics“ krepšininkams ir sustiprinti savo pozicijas kovoje dėl reguliariojo sezono Rytų konferencijos nugalėtojų vardo.

„Celtics“: Marcusas Morrisas 25 (9 atk. kam.), Jaysonas Tatumas 24 (6 atk. kam., 4 rez. perd.), Terry Rozier 21 (7 rez. perd.), Alas Horfordas 14, Aronas Baynesas 12 taškų.

„Raptors“: DeMaras DeRozanas 32 (12/19 met., 0/5 trit., 7 atk. kam., 7 rez. perd.), Serge'as Ibaka 15 (3/3 trit., 10 atk. kam.), Jonas Valančiūnas 13 (11 atk. kam.), Kyle'as Lowry (2/10 trit., 9 rez. perd.) ir Fredas VanVleetas po 11 taškų.

Artimiausias rungtynes Toronto krepšininkai žais paskutiniojo mačo su „Celtics“ išvakarėse – antradienio naktį „Raptors“ laukia išvyka į Klivlandą ir mūšis su LeBrono Jameso vedama „Cavaliers“ ekipa.