2007-ųjų metų naujokų biržoje pirmąjį šaukimą turėję Portlando „Trail Blazers“ po ilgų svarstymų ryžosi juo pakviesti vidurio puolėją Gregą Odeną. Universitetiniame lygyje dominavęs aukštaūgis savo talentu paskatino Oregono valstijos klubą atsisakyti šanso į savo gretas pašaukti itin pavojingu puolime krepšininku laikytą krašto puolėją.

Minėtąjį žaidėją su džiaugsmu antruoju šaukimu pasirinko tuometiniai Sietlo „SuperSonics“. Nors 2007-08 metų pirmenybės Sietlo ekipai susiklostė tragiškai – 20 pergalių ir 62 pralaimėjimai – savo debiutiniame sezone devyniolikmetis Kevinas Durantas rinko po 20,3 taško per rungtynes.

Kevinas Durantas ir P. J. Carlesimo

„SuperSonics“ gerbėjams daugiau neteko pasidžiaugti nei jaunojo talento žaidimu, nei galimybe palaikyti savą NBA komandą. 2008-ais metais klubas persikėlė į po Naująjį Orleaną nusiaubusio Katrinos uragano laikinais „Hornets“ namais tapusią Oklahomą. Prastas reguliariojo sezono rezultatas leido „Thunder“ tų metų naujokų biržoje ir vėl turėti aukštą ketvirtąjį šaukimą.

Prieš dešimt metų vykusią naujokų biržos ceremoniją Čikagos „Bulls“ atidarė pašaukdami vietinį talentą Derricką Rose'ą, Majamio „Heat“ pašaukė tuomet ne mažiau talentingu už Durantą laikytą Michaelą Beasley, o Minesotos „Timberwolves“ pakvietė į Memfio „Grizzlies“ už Keviną Love'ą perleistą atakuojantį gynėją O. J. Mayo.

Pirmuoju šaukimu savo istorijoje Oklahomos „Thunder“ pašaukė dvejus metus UCLA universitete praleidusį Russellą Westbrooką. Ypatingu atletiškumu ir ne iki galo išlavintais įgūdžiais pasižymėjęs įžaidėjas pirmame sezone rinko po 15,3 taško ir šiuo rodikliu nusileido Jeffui Greenui (16,5) bei savo tritaškių taiklumą nuo 29 iki 42 procentų pakėlusiam Durantui (25,3).

Russellas Westbrookas

Patikimų išvardintojo branduolio pagalbininkų stokoję „Thunder“ 2008-09 metų pirmenybėse iškovojo vos trimis pergalėmis daugiau nei praėjusiame sezone. Tą pačią vasarą Oklahomos klubas gavo trečiąjį naujokų biržos šaukimą, kuriuo užbaigė šiandien nerealiai skambančio didžiojo talentų trejeto suformavimą – prie dvidešimtmečių Duranto ir Westbrooko prisijungė metais už juos jaunesnis Jamesas Hardenas.

Jau kitais metais pirmą savo pilną sezoną vyriausiojo trenerio poste praleidęs Scottas Brooksas susilaukė geriausio metų stratego apdovanojimo. Durantas, Westbrookas ir Hardenas kartu rinko po 56,1 taško per rungtynes, o 50 pergalių iškovoję „Thunder“ iš autsaiderių pozicijų šovė tiesiai į atkrintamąsias varžybas.

Russellas Westbrookas, Kevinas Durantas, Jamesas Hardenas

Trumpą aukso amžių Oklahomos klubas vainikavo iškopdamas į 2012-ųjų metų NBA superfinalą, kuriame 1:4 nusileido pirmąjį savo čempiono žiedą iškovojusio LeBrono Jameso vedamiems Majamio „Heat“.

Po šio sezono klubo savininkai nenorėjo stipriai viršiję algų biudžeto limitą peržengti prabangos mokesčio ribos. Būtent ši priežastis paskatino juos išmainyti algos pakėlimo besitikėjusį Hardeną į Hjustono „Rockets“ klubą.

Praėjus ketveriems metams Durantas iškeitė Westbrooką ir Steveną Adamsą į Stepheną Curry, Klay Thompsoną ir Draymondą Greeną. Viena talentingiausių visų laikų komandų išsisklaidė kaip dūmas, o šiame sezone matytos jų pastangos su Paulo George'o ir Carmelo Anthony pagalba sugrąžinti pergales į „Chesapeake Energy“ areną tik dar skaudžiau priminė originalųjį „Thunder“ didįjį trejetą.

Paulas George'as, Carmelo Anthony, Russellas Westbrookas

Tačiau dar skaudesnį smūgį generalinio vadybininko Samo Presti vadovaujamam klubui sudavė Hardeno iškovotas MVP trofėjus. Žvelgiant iš „Thunder“ perspektyvos, šis „Rockets“ lyderio pasiekimas įrašė naują puslapį į NBA istoriją pačiu apmaudžiausiu įmanomu keliu.

2007-ieji, Kevinas Durantas. 2008-ieji, Russellas Westbrookas. 2009-ieji, Jamesas Hardenas. Niekada daugiau per visą NBA egzistavimo laikotarpį joks klubas nesugebėjo trijose naujokų biržose iš eilės pasikviesti ateityje naudingiausiais lygos krepšininkais tapsiančių žaidėjų.

Oklahomos „Thunder“ skautų departamento darbo ir sėkmės derinys neturi jokių analogų. Tačiau faktas, jog net ir su tokiais fenomenaliais biržų rezultatais komanda taip ir nesugebėjo nė karto iškovoti čempionų žiedų, meta dar didesnį šešėlį ant klubo valdybos sprendimų.

Tačiau šioje situacijoje bene dar svarbesniu aspektu tampa komandos sirgalių emocijos. NBA komisaras Adamas Silveris ne kartą yra sakęs, jog ši lyga visų pirma priklauso jos gerbėjams.

Vakarykštės apdovanojimų ceremonijos kulminacija užbėrė dar daugiau druskos ant vis dar gyvos šešerių metų senumo „Thunder“ sirgalių žaizdos.