Šiame kontekste prieš srovę pasukti nusprendė bleacherreport.com interneto svetainėje Ohajo valstijos klubo aktualijas apžvelgiantis Gregas Shwartzas. Ilgametis „Cavaliers“ analitikas pateikė savą įvykių versiją, kurioje Jamesas ne tik lieka Klivlande – pagal šį scenarijų jo gimtosios valstijos ekipa taptų viena grėsmingiausių jėgų NBA lygoje.

Reporteris atkreipė dėmesį, jog LeBronas šiųmetinėse atkrintamosiose pirmą kartą nuo 2010-ųjų metų savo pašonėje neturėjo bent dviejų Visų žvaigždžių rungtynėse dalyvavusių krepšininkų.

Tokios aplinkybės lėmė, jog LBJ lemiamų kovų etape pirmavo pagal sužaistų minučių (41,9) ir pelnytų taškų (34) vidurkius bei liko trečias pagal vidutiniškai atliktų rezultatyvių perdavimų skaičių (9). Nė vienas jo komandos draugas šiose statistikos kategorijose nepateko net tarp 35 geriausių atkrintamųjų žaidėjų.

Tapęs laisvuoju agentu Jamesas turės nemažai priežasčių likti Ohajuje – jo vaikai galės eiti į tą pačią mokyklą, jis pats galės ir toliau gyventi savo name Akrono priemiestyje, o liepos mėnesį jo fondas „I PROMISE“ ten atvers naujos mokyklos duris.

Nepaisant to, jei LeBronas nori kovoti dėl čempionų titulo, dabartinė „Cavaliers“ sudėtis jam nesudarys tinkamos aplinkos šio tikslo siekimui. „Golden State Warriors“ lieka neįkandamu riešutu šiai Klivlando komandai, o prie jų prisijungti ketina ir ženkliai sustiprėsiantys Bostono „Celtics“ bei Filadelfijos „76ers“.

Norėdami išlaikyti lyderį savo gretose, „Cavs“ privalo suformuoti konkurencingesnę sudėtį. Nors tokia užduotis yra sudėtinga, ji nėra neįmanoma. Štai kaip, žingsnis po žingsnio, Klivlandas gali grįžti į NBA elitą.

Pirmas žingsnis: užpildyti Kyrie paliktą spragą

Kyrie Irvingas ir Kemba Walkeris

Didžiausia „Cavaliers“ šio sezono regreso priežastis buvo paprasta: jie neteko 25,2 taško vidutiniškai rinkusio Visų žvaigždžių rungtynių dalyvio Kyrie Irvingo, ir taip ir nerado jį pakeisti sugebėjusio žaidėjo.

Kadangi Kyrie artimiausiu metu į Klivlandą grįžti nesiruošia, „Cavs“ reikia ieškoti panašių gebėjimų krepšininko.

Prieš naujokų biržą bei laisvųjų agentų rinkos atsidarymą sunku prognozuoti, kurie žaidėjai bus prieinami mainų rinkoje. Šiuo metų laiku pernai Irvingas buvo „Cavaliers“ narys ir niekas nė nesvajojo, jog jis paliks visą karjerą atstovautą klubą.

Klivlandas jau dabar turėtų siųsti užklausas Portlando „Trail Blazers“ ir Šarlotės „Hornets“ organizacijoms bei domėtis kokia kaina vertinami jų gynėjai Damianas Lillardas, C. J. McCollumas ir Kemba Walkeris.

Nei Lillardas, nei McCollumas kol kas nebuvo įtraukti į mainų gandus, tačiau trečią vietą Vakarų konferencijoje užėmę „Blazers“ antrą kartą paeiliui žygį atkrintamosiose baigė sausu pralaimėjimu pirmame etape. Prabangos mokesčio reikalaujanti sudėtis anksčiau ar vėliau iššauks eilę pokyčių.

Tačiau šią akimirką „Cavaliers“ turėtų agresyviai siekti Walkerio atvykimo.

Dukart Visų žvaigždžių rungtynėse dalyvavęs 28-erių metų įžaidėjas šiame sezone pasižymėjo 22,1 taško ir 5,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais. Šarlotės klubo savininkas Michaelas Jordanas sausį teigė, jog nesiekia išmainyti Walkerio, tačiau išklausys susidomėjusių komandų pasiūlymus.

ESPN naujienų guru Adrianas Wojnarowski teigia, jog vasarį, prieš mainų lango užsidarymą, „Cavaliers“ derėjosi su Šarlotės klubu dėl galimo sandorio, tačiau „Hornets“ galiausiai pasitraukė iš derybų.

Lygiai po metų Kemba taps neapribotu laisvuoju agentu ir galės palikti Šarlotę, tad jo mainų vertė krenta su kiekviena diena. „Hornets“ savo algų biudžete turi visą eilę milžiniškų kontraktų, tačiau net nesugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas.

Nors Jordanas pareiškė, kad mainuose už Walkerį norėtų gauti kitą Visų žvaigždžių rungtynių kalibro krepšininką, jį turėtų patenkinti šios biržos pirmojo dešimtuko šaukimas ir galimybė atsikratyti vienu iš finansiniais inkarais tapusių kontraktų.

Mainai: Walkeris ir Marvinas Williamsas į Klivlando „Cavaliers“ už George'ą Hillą ir aštuntąjį šių metų biržos šaukimą.

Antras žingsnis: įsigyti Paulą George'ą, antra dalis

Paulas George'as ir LeBronas Jamesas

Panašu, kad Jameso ir George'o duetas kartą jau vos netapo realybe.

Pasak ESPN reporterių Ramonos Shelbourne ir Briano Windhorsto, Jamesas agresyviai stengėsi įkalbėti George'ą atvykti į Klivlandą, tačiau „Cavaliers“ suderinti mainai su Indianos „Pacers“ paslaptingai subyrėjo prieš pastarųjų susitarimą su Oklahomos „Thunder“.

Tuomet Niujorko „Knicks“ atstovavęs Carmelo Anthony paantrino šiems pranešimams:

„Mūsų su Paulu santykiai labai artimi. Tiesą pasakius, ši situacija yra labai juokinga, nes mes kartu su juo naujokų biržos naktį turėjom atsidurti Klivlande. Mes apie tai kalbėjom kaip apie neabejotiną realybę. Mainai jau buvo sutarti, tačiau biržos naktį kažkas juos atšaukė“.

Šįkart gauti George'ą būtų sudėtingiau, kadangi jis veikiausiai atsisakys teisės pratęsti savo sutartį dar vienam sezonui už 20,7 milijono JAV dolerių ir bandys pasikelti savo atlyginimą tapdamas neapribotu laisvuoju agentu.

Tačiau viskas priklauso nuo LeBrono įtakos.

Kartą tai jau padaręs, Jamesas turėtų įtikinti PG13, jog žaidimas kartu Rytų konferencijoje jiems užtikrintų didžiausią šansą iškovoti NBA čempionų titulą. Net jei Jamesas ir George'as kartu persikeltų į Los Andželo „Lakers“, Kalifornijoje juos suptų jauna ir nepatyrusi sudėtis. Be to, jiems grėstų galimybė susidurti su „Warriors“ ir Hjustono „Rockets“ dar iki NBA superfinalų.

LeBronas turėtų įtikinti George'ą priversti „Thunder“ atlikti mainus. Jei jis atsisakys žaidėjo opcijos, Oklahoma liks tuščiomis rankomis. Tai būtų didelis smūgis net ir tokiam talentingam generaliniam vadybininkui kaip Samas Presti.

Kita vertus, Jameso įkalbėtas George'as galėtų pasinaudoti teise pratęsti kontraktą metams tam, kad būtų iškeistas į Klivlandą – panašiai, kaip Chrisas Paulas pernai pasielgė palikdamas Los Andželo „Clippers“. Oklahoma šiose derybose neturi daug pasirinkimų: arba PG13 palieka juos „ant ledo“, arba komanda gauna kelis pagalbinius krepšininkus Russello Westbrooko vedamai sudėčiai.

Be abejo, viskas priklauso nuo LeBrono ir George'o susitarimo. Pamatas tam buvo padėtas jau pernai, dabar Jamesas turi užbaigti pradėtą darbą.

Mainai: George'as į „Cavaliers“ už Kyle'ą Korverį ir Jordaną Clarksoną.

Trečias žingsnis: rizika vardan talento

Hassanas Whiteside'as ir Tristanas Thompsonas

Čia „Cavaliers“ turi pasitelkti kūrybiškumą.

Atsiminkime J. R. Smithą 2015-ais metais. Klivlandas mainuose su „Knicks“ norėjo gauti Imaną Shumpertą, tačiau Niujorkas iškėlė sąlygą – norėdami Shumperto, privalot paimti ir Smithą. Kai kurios komandos būtų atsisakiusios tokio pasiūlymo, atsižvelgdamos į J. R. elgesį aikštėje ir už jos ribų. Pasitarę su LeBronu „Cavs“ nusprendė, jog jo lyderystė ir statusas leidžia jiems rizikuoti bandant atskleisti Smitho talentą.

Šią vasarą Klivlandas turėtų ieškoti panašių mainų, kurių centre atsidurtų talentingi žaidėjai, kurių vertė krito blogose situacijose ar dėl blogų kontraktų.

Čia į sceną žengia Hassanas Whiteside'as. 2016-17 metų sezone jis vidutiniškai rinko po 17,1 taško bei pirmavo NBA lygoje atkovodamas po 14 kamuolių ir blokuodamas po 2,1 metimo. Šiame sezone jo vidurkiai krito iki 14 taškų, 11,7 atkovoto kamuolio ir 1,7 bloko, o atkrintamųjų serijoje su Filadelfijos „76ers“ aukštaūgis žaidė vos po 15 minučių per rungtynes.

2018-19 metų sezone Whiteside'as uždirbs 25,4 milijono, o po jo turės žaidėjo teisę pratęsti sutartį dar metams ir uždirbti dar 27,1 milijono JAV dolerių. Majamis veikiausiai su džiaugsmu atsikratytų šio kontrakto ir perleistų startinio vidurio puolėjo rolę puikų debiutinį sezoną sužaidusiam Bamui Adebayo.

Mažesnis kontraktas ir jaunas žaidėjas arba ateities naujokų biržos šaukimas turėtų būti pakankama mainų su „Heat“ kaina. „Cavs“ gali rizikuoti, tikėdamiesi, jog Jamesas ir pertvarkyta sudėtis atskleis geriausias buvusio atkovotų kamuolių ir blokų lygos lyderio savybes.

Tai strategija, kuri jau pasiteisino su Jamesu, ir ją būtų verta išbandyti dar kartą.

Mainai: Whiteside'as į „Cavaliers“ už Tristaną Thompsoną ir Čedi Osmaną.

Naujoji sudėtis

Jamesas gali pamiršti dienas, kai šalia jo buvo tik vienas Visų žvaigždžių rungtynių dalyvis. Šiame scenarijuje „Cavaliers“ net išlaikytų Keviną Love'ą, kuris puikiai tiktų priekinėje linijoje tarp Jameso ir Whiteside'o.

Klivlandas neatgautų Irvingo, bet Walkeris yra daugiau nei solidus „Planas B“, galintis perimti agresyviai taškus renkančio įžaidėjo pareigas ir suteikti komandai tokį postūmį puolime, kokio negalėjo atnešti Hillas.

Didysis šio mainų maratono prizas yra George'as, kurio atvykimas įmanomas tik LeBrono derybų įgūdžių bei „Thunder“ komplikuotos situacijos dėka. „Cavs“ tuo pačiu išlaikytų Smithą ir Larry Nance'ą bei gautų Williamsą, taip suformuodami solidų atsarginių žaidėjų suolą.

Naujasis „Cavaliers“ starto penketas atrodytų įspūdingai: Walkeris, George'as, Jamesas, Love'as ir Whiteside'as.

LeBrono era Klivlande neprivalo baigtis. „Cavs“ gali aplink jį suburti čempioniško kalibro sudėtį, tačiau tam reikia ir paties Jameso indėlio.