Tikėtina, kad vieną dieną Gianna galėjo tapti savo bendraamžės iš Lietuvos Justės Jocytės kolege WNBA lygoje. Deja, per 1991-aisiais pagaminto „Sikorsky S-76B“ avariją Kalifornijoje užgeso tiek Gigi, tiek Kobes, tiek ir dar septynių žmonių gyvybės.

„Herojai ateina ir išeina, o legendos yra amžinos“, – kažkada yra ištaręs K. Bryantas, tik tuomet jis dar nežinojo, kad šie žodžiai taikliausiai apibūdins ne ką kitą, o jį patį.

Tragiškai žuvęs 41-erių Kobe visiems laikams žmonių atmintyje išliks kaip jaunas, plačiai besišypsantis ir savo šeima bei dukromis itin besirūpinantis vienas geriausių visų laikų planetos krepšininkų, kurio siluetas net gali nugulti ant naujojo NBA logotipo.

20 metų viename klube praleidęs Kobe – penkiskart NBA, dukart olimpinis ir sykį pasaulio čempionas. Jo pamokų yra gavę kone visi geriausi planetos krepšininkai, ne išimtis – ir lietuviai, kuriuos Juodąja mamba dėl savo negailestingumo ir žudikiško instinkto aikštėje pramintas K. Bryantas skriaudė tiek toje pačioje NBA lygoje, tiek ir olimpinėse žaidynėse.

Įdomu, kad ir pats į profesionalųjį krepšinį Kobe 1996 m. pasibeldė ne be lietuviško akcento. 13-u numeriu pašauktas K. Bryantas iškart po ceremonijos bendrai nuotraukai pozavo ir su Žydrūnu Ilgausku, toje pačioje naujokų biržoje pakviestu tik šiek tiek vėliau (20).

Visgi, nepaisant kartais ir labai atkaklių bei daug lėmusių kovų, Kobe po jų ne vieną sykį yra itin pagarbiai atsiliepęs ir apie Lietuvą, ir apie jos krepšinio milžinus. Beje, pastarąjį kartą mūsų šalies vardas K. Bryanto lūpose skambėjo prieš keletą mėnesių, kai Kinijoje jis traukė FIBA pasaulio čempionato burtus, o vėliau kaip jo ambasadorius spaudos konferencijoje pasisakė ir apie Lietuvą.

„Aš girdėjau mitais virtusių pasakojimų apie tai, koks stiprus buvo Šarūnas Marčiulionis. Visada gailėjausi, kad neturėjau progos prieš jį sužaisti. Michaelas Jordanas visada sakydavo, kad tai buvo sunkiausias varžovas jam.

Taip pat pamenu Arvydą Sabonį – tai buvo aukščiausias mano matytas žaidėjas, sugebėdavęs šitaip meistriškai perduoti kamuolį. Nežinau, ar to lietuviai yra mokomi nuo mažumės, bet atrodo, kad jie visi puikiai perkandę krepšinio pagrindus: kaip valdyti kamuolį, kaip mesti. Lietuviams nesvarbu, kokioje pozicijoje žaisti, jie neprapuls“, – tikino jis.


Kinijoje jį sutiko ir TV komentatorius Vaidas Čeponis, kuris savo prisiminimais pasidalino DELFI laidoje „Krepšinio zona“.

„Teko jį matyti iš labai arti. Spaudos konferencijos salėje, kurioje netilpo visi norintys žurnalistai, prasibroviau prie pat jo ir sėdėjau šalia. Jis ten labai šiltai atsiliepė apie Lietuvos krepšininkus.

Vakar man tikrai buvo šokas. Apie tragediją sužinojau po LKL rungtynių – vairuodamas iš Kauno į Vilnių. Po to net sunkiai sekėsi sutelkti savo dėmesį į vairavimą, nes mintys buvo jau visai kitur. Kobe buvo vienas mano dievukų. Pagrindinis – M. Jordanas, bet jų žaidimo stilius labai panašus. Man be galo patiko Kobes krepšinio technika, plastiškumas, šuolis ir visas neįtikėtinas talentas. Todėl vakar tikrai pralaimėjo visas krepšinio pasaulis“, – teigė V. Čeponis.

Jam pritarė ir DELFI TV studijoje apsilankęs Vilniaus „Ryto“ kapitonas Eimantas Bendžius.

„Kobę žinojo visi – net ir tie, kurie nesidomėjo krepšiniu. Jo darbo etika buvo pavyzdinė. Bandžiau atkartoti ne vieną jo judesį tiek kieme, tiek ir salėje po treniruočių. Gal ir nepavykdavo, bet tikrai sekiau jo žaidimą ir gyvenau juo.

Žinią apie tragediją pamačiau jau grįžęs iš Kauno, kai ruošiausi vakarieniauti. Tada kažkaip tas maistas net prarado skonį ir nebelabai norėjosi valgyti – tarsi sustingau ir netikėjau tuo, kas įvyko, kad taip galėjo atsitikti“, – pasakojo puolėjas.

Kobe – prieš Lietuvos rinktinę

Vienintelė oficiali K. Bryanto ir Lietuvos rinktinės akistata įvyko 2012-ųjų rugpjūtį, kai Londono olimpinių žaidynių A grupės rungtynėse JAV komanda laimėjo tik po įnirtingos kovos – 99:94.

Įpusėjus lemiamam kėliniui lietuviai dar buvo priekyje (84:82), tačiau įspūdingą penketą (Chrisas Paulas, Kobe Bryantas, LeBronas Jamesas, Kevinas Durantas ir Carmelo Anthony) į aikštę metę amerikiečiai galiausiai išnešė sveiką kailį, o 1 iš 7 metimų iš žaidimo pataikęs Kobe finišavo su 6 taškais.

Kur kas sėkmingiau jis pasirodė prieš ketverius metus, 2008-aisiais, Makao salose vykusiame pasirengimo Pekino olimpiadai mače, kai JAV atstovai sutriuškino Ramūno Butauto auklėtinius 120:84. Kobes sąskaitoje – 13 taškų.

Kobe – prieš Sabonį

Daug kartesnę piliulę dar anksčiau, 2000 m., K. Bryantas privertė nuryti Lietuvos krepšinio legendą A. Sabonį.

Tuomet NBA Vakarų konferencijos finale „Blazers“ susitiko būtent su „Lakers“, o serijos rezultatas buvo lygus 3:3 ir lemiamoje dvikovoje „Staples Center“ arenoje portlandiečiai likus žaisti 10 min. pirmavo net 15 taškų skirtumu (75:60), bet Sabui išsibaudavus prieš Shaqą subyrėjo. Kobe prie to su 25 taškais, 11 atkovotų kamuolių, 7 rezultatyviais perdavimais ir 4 blokais irgi prisidėjo itin solidžiai.

Portlando komanda pralaimėjo atkarpą net 9:29, mačą 84:89 ir seriją 3:4, o „Lakers“ NBA finale 4:2 susitvarkė su Indianos „Pacers“ ir buvo karūnuoti čempionais.

Prie to, kad tų metų Vakarų finalas ir visas NBA sezonas nepasibaigtų kitaip – galbūt net lietuvio triumfu, Kobe pasirūpino ir trečiose serijos rungtynėse, kai per lemiamą „Blazers“ išpuolį blokavo Sabo metimą, galėjusi išplėšti pergalę.

Ir nors 35-erių A. Sabonis tada pirmiausia žvalgėsi į Sh. O'Nealą, jo sūnus Domantas, gimęs vos mėnesiu anksčiau, nei K. Bryantas atsidūrė NBA, taip pat jautriai išgyveno superžvaigždės netektį.

„Labai keistas jausmas – net nežinau, kaip viską paaiškinti žodžiais. Tai – tragedija, po kurios tikrai kažko trūksta. Nors nepažinojau jo asmeniškai, Kobe buvo viso pasaulio krepšinio ikona. Meldžiuosi kartu su jo šeima ir visais jį mylėjusiais“, – sakė Portlande antrąjį savo karjeroje trigubą dublį, visiškai nublankusį prieš nutikusią tragediją, pasiekęs Domantas Sabonis.

Kobe – prieš Kleizą

Panašiai kaip Sabas, nuo Kobes rankos yra nukentėjęs ir Linas Kleiza. 2009 m. jo atstovaujam alkana ir ambicinga Denverio „Nuggets“ ekipa metė rimtą iššūkį NBA favoritams „Lakers“.

Linui įmetus 16 taškų „Nuggets“ pavogė vieną pergalę „Staples Center“ arenoje ir Vakarų konferencijos finalo serija klostėsi lygiai (2:2). Vis dėlto Philo Jacksono kariauna įrodė savo pranašumą 4:2, o fantastiškai žaidęs K. Bryantas toje serijoje vidutiniškai rinko net po 34 taškus ir varė į neviltį L. Kleizą bei jo komandos draugus, o paskui – ir Orlando „Magic“ (4:1).

„Mes tikrai galėjome patekti į Superfinalą, bet žaidėme prieš Kobę. Kai dabar pasižiūri tas rungtynes, buvo 1:1, susitikome Denveryje ir gale pirmavome, tačiau jis pataikė tokius metimus (kraipo galvą). Bet kaip pasakyti: aš manau, kad mūsų komanda nebuvo pasiruošusi laimėti. Visi dabar gailisi, kad nepadarė to, ką reikėjo.

Turėjome išprotėjusią komandą, kuri darė viską. Jeigu tik būtų visi išlaikę tą susikaupimą, būtume galėję laimėti čempionų žiedus, nes pradėjome žaisti geriausiai kaip tik pačiu tinkamiausiu metu. Bet, deja, buvo toks K. Bryantas, netyčia išlindo ir...“, – nusilenkė „Lakers“ mesijui LK.

Kobe niekada neprarado aistros ir meilės krepšiniui. Apie tai byloja ir 81 taškas, supurtytas į Toronto „Raptors“ krepšį, ir kosminis 60 taškų pasirodymas per atsisveikinimo rungtynes su Jutos „Jazz“. Būnant jau beveik 38-erių...

„Ačiū tau, Kobe, kad parodei, jog 24 nėra tik numeris. Tai – valandų kiekis paroje, kurias turi skirti krepšiniui tam, kad būtum pats geriausias“, – taikliai su K. Bryantu atsisveikino Kyle'as Lowry.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)