Vilniaus „Ryto“ klubui atstovaujantį krašto puolėją 37-uoju šaukimu pasirinko Dalaso „Mavericks“, tačiau Teksaso klubas perleido teises į lietuvį Detroito „Pistons“ klubui. Pastarasis už Deividą „Mavericks“ ekipai atidavė 45-ą šių metų bei du ateities biržų antrojo rato šaukimus.

Paklaustas, ar 37-as šaukimas pateisino lūkesčius, V. Sirvydis teigė, kad jau anksčiau kalbėta apie nemažą Detroito organizacijos susidomėjimą lietuviu, todėl toks „Pistons“ žingsnis nenustebino – buvo suplanuotas.

Iš karto po didžiojo įvykio Deividas paskambino į namus. Virginijus jaudindamasis pasakojo, kokia buvo jo sūnaus reakcija: „Didelė euforija. Didelė euforija buvo, kai jis laimėjo su Vilniaus „Ryto“ jaunimu Eurolygą ir tapo MVP. Atrodo, kad buvo „vau“. Dabar, šiandien... tiek vaikas... Visiems, visai šeimai, artimiesiems, giminei, draugams tai yra kažkas nerealaus. Bet jam tai – ypatinga“.


Buvęs krepšininkas ir treneris negalėjo tiksliai pasakyti, kokie toliau bus jo sūnaus žingsniai už Atlanto.

„Faktas, kad Deividas lieka Los Andžele ir ruošiasi su treneriais individualiai, nes darbo yra daug, – kalbėjo V. Sirvydis. – Ar jis gali likti Detroite? Manau, kad klubas ėmė žaidėją, su kuriuo mato savo ateitį. Nemanau, kad be planų imtų žaidėją ir darytų tokią investiciją. Keisti patyrusį žaidėją ir du šaukimus paaukoti? Reiškia planas yra“.

Deividas, anot jo, turėtų pasirodyti ir NBA Vasaros lygoje.

„Nenoriu daug spekuliuoti, po savaitės, manau, visi planai bus sudėlioti aiškiai“, – teigė V. Sirvydis.

Baigdamas pokalbį jis pasidžiaugė, kad „Pistons“ strategas Dwayne'as Casey turėtų būti gerai informuotas apie Lietuvą ir lietuvius krepšininkus: „Manau, kad Jonas Valančiūnas tikrai jam papasakojo, kas ta Lietuva“.

Prieš persikeldamas dirbti į Detroitą, D. Casey iki praėjusios vasaros darbavosi Toronte, kur treniravo praėjusį sezoną į Memfį po mainų persikėlusį J. Valančiūną.

Aukščiau už D. Sirvydį NBA naujokų biržoje iki šiol pašaukti tik šeši lietuviai: J. Valančiūnas, Domantas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Donatas Motiejūnas, Arvydas Sabonis ir Linas Kleiza.

Dešimčia šaukimų žemiau – 47-oje pozicijoje – savo pavardę išgirdo ir Kaune gimęs, tačiau Kanados pilietybę turintis Ignas Brazdeikis. Mičigano universitete studijavusį krašto puolėją pasirinko Sakramento „Kings“ ekipa. Po kelių minučių Kalifornijos klubas iškeitė I. Brazdeikį į Niujorko klubą.

Iggy Kanadoje vadinamas krepšininkas šios šalies jaunimo rinktinėse žaidė kartu su trečiuoju šaukimu Niujorko klubo pašauktu R. J. Barrettu.

Bruklino „Barclay‘s Center“ arenoje praūžusioje 2019-ųjų NBA naujokų biržoje pirmuoju numeriu pašauktas talentingiausiu pastarųjų metų krepšininkų laikomas Zionas Williamsonas. Jis vilksis Naujojo Orleano „Pelicans“ marškinėlius.