Lietuvos rinktinės aukštaūgis, šiemet net tris kartus pripažintas geriausiu NBA savaitės žaidėju, jau trečią kartą karjeroje buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

Be to, Domantas tapo lygos atkovotų kamuolių (vidutiniškai po 12,3 per mačą) ir dvigubų dublių karaliumi (iš viso – 65), o pagal trigubus dublius nusileido tik Nikolai Jokičiui (14 prieš 29).

Pagal pataikymą iš žaidimo D. Sabonis buvo dešimtas visoje lygoje (61,5 procento), o pagal rezultatyvius perdavimus (vid. po 7,3) – keturioliktas iš visų 539-ių šiemet ant NBA arenų parketo pasirodžiusių žaidėjų.

Galiausiai su Sakramento „Kings“ klubu nutraukęs net 16 metų trukusią rekordinę sausrą be atkrintamųjų Domas buvo įvertintas ir lygos ekspertų bei žiniasklaidos: jis finišavo septintas naudingiausio NBA žaidėjo (MVP) rinkimuose ir pateko į trečią geriausių lygos žaidėjų simbolinį penketą.

Abu šie pasiekimai – istoriniai NBA lietuvių kontekste. Septinta pozicija MVP balsavime – aukščiausia, iki kurios kada nors yra pakilęs Lietuvos atstovas. 1999 m. Portlando „Trail Blazers“ garbę gynęs Domanto tėtis Arvydas surinko tris balsus ir bendroje MVP kandidatų įskaitoje kartu su Hakeemu Olajuwonu pasidalino 13 vietą.

Tuo metu įtraukimu į simbolinį geriausiųjų sezono penketuką joks lietuvis iki Domo apskritai nebuvo pagerbtas.

Nepaisant visų šių laurų, tiek asmeniniai D. Sabonio įvertinimai, tiek ir pats žaidimo stilius Lietuvoje sulaukė nemažai ironijos bei kritikos.

„Sabonio išvis niekas nedengia 4-5 metrai nuo krepšio. Graudu žiūrėti, kai specialiai paliekamas laisvas ir nemeta, arba prameta. Bet koks moksleivis, žaidžiantis mokyklos komandoje, sumes iš kelių metrų. Keista matyti tokius vaizdus“, – stebėjosi vienas internautas.

„Gaila, kad nemoka į krepšį staigiai įmesti iš įvairių padėčių, toliau nuo lanko. Ir charakteris minkštokas“, – savo nuomonę dėstė kitas komentatorius.

„Kai rinktinėj žaidžia būna žemiau ne tik už Dončičių ir Curry, bet ir už plintusą“, – piktinosi trečiasis.

„Tikrai blankiai Sabas atrodo, gauna kamuolį ir trypčioja, žiūri, kam atiduoti, lyg bijotų žaisti“, – svarstė dar vienas.

Tokio tautiečių požiūrio nesupranta ir nepateisina Bostono „Celtics“ klube dirbantis tarptautinis skautas Benas Matkevičius.

„Aš manau, kad bendrai kalbant lietuviai yra hiperkritiški viskam ir dažnai neteisėtai teisia į negatyvią pusę. Visi norime tobulumo, to perfekcionizmo, bet jo neišgausime.

Mūsų tauta maža, turime džiaugtis visais pasiekimais ir nuolankiai dirbti toliau bei augti palaipsniui. Nereikia norėti, kad būtų aukso puodas padėtas prie kojų. Tikrai geras pasiekimas, turime juo džiaugtis. Ne visą laiką reikia kritikuoti“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ pabrėžė specialistas.

Svaiginančių aukštumų, į kurias šį sezoną užkopė D. Sabonis, buvo priblokštas ir krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis.

„Tai – fantastinis rezultatas. Domantas labai smarkiai patobulėjo. Dalis „Kings“ sirgalių buvo skeptiški dėl mainų, kurių metu už D. Sabonį buvo atiduotas Tyrese'as Haliburtonas. Bet matome, kad Indianos „Pacers“ liko už atkrintamųjų borto, o „Kings“ užėmė trečią vietą Vakaruose.

Atkrintamosiose išryškėjo ir Domanto silpnybės. Jis pralaimėjo kontaktinę kovą Kevonui Looney dėl atšokusių kamuolių. Kitas dalykas – reikia vis dėlto kažkaip patobulinti metimą iš vidutinio nuotolio, nes nuo jo varžovai atsitraukia per 3-4 metrus.

O juk tėvas gerai pataikydavo, net ir tritaškius mesdavo. Todėl tikiu, kad dar įmanoma tą metimą pagerinti. To labai reikia, ypač Europoje, kur ir dvigubinama gynyba, ir užkemšama baudos aikštelė“, – atkreipė dėmesį žinovas.

Beje, vėl į „Visų žvaigždžių“ rungtynes prasibrovęs ir viename iš simbolinių NBA sezono geriausiųjų penketų atsidūręs D. Sabonis sulauks ir solidžios premijos – jam papildomai atiteks 2,6 milijono JAV dolerių (po 1,3 mln. už kiekvieną pasiekimą), kurie numatyti jo sutartyje.

Tokiu būdu Domo metinis uždarbis nuo 18,5 mln. JAV dolerių pakils net iki 21,1 mln.


Savo ruožtu kai kurios kitos lygos žvaigždės, paliktos už borto, jaučiasi įsižeidusios ir griežia dantimis.

Pavyzdžiui, nė į vieną iš trijų penketų neišrinktam Memfio „Grizzlies“ vedliui Ja Morantui (vid. 26,2 tšk. ir 8,1 rez. ped.) tai atsieis beveik 39 mln. JAV dolerių, kurie jam buvo pažadėti ilgalaikėje sutaryje.

Savo apmaudo neslepia ir Atlantos „Hawks“ gynėjas Trae Youngas (vid. 26,2 tšk. ir 10,2 rez. perd.) bei kai kurios kitos NBA garsenybės.

„Jie sako, kad mano statistika – tuščia“, – šaiposi „Vanagų“ lyderis.


Primename, kad į trečiąją simbolinę komandą pateko ir lietuvio bendraklubis De'Aronas Foxas, Portlando „Trail Blazers“ žvaigždė Damianas Lillardas, Los Andželo „Lakers“ legenda LeBronas Jamesas bei Niujorko „Knicks“ bokštas Juliusas Randle'as.

Į antrąjį penketą išrinkti Nikola Jokičius, Jimmy Butleris, Jaylenas Brownas, Stephenas Curry ir Donovanas Mitchellas, o į pirmąjį – šių metų MVP Joelis Embiidas, Jaysonas Tatumas, Giannis Antetokounmpo, Luka Dončičius ir Shai Gilgeousas-Alexanderis.

Už geriausius NBA sezono krepšininkus balsavo 100 NBA žurnalistų ir transliuotojų komisija.

Tuo metu MVP rinkimuose D. Sabonis (27 balsai) sau už nugaros paliko tokias superžvaigždes kaip Luką Dončičių (10 balsų), Stepheną Curry (5), Jimmy Butlerį (3), D. Foxą (2), Jaleną Brunsoną (1) ir J. Morantą (1). Iš viso balsų sulaukė tik trylika NBA krepšininkų.

Po 16 metų pertraukos į NBA atkrintamųjų varžybų žemėlapį sugrįžę „Karaliai“ Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje tik po atkaklios kovos 3-4 nusileido San Fransisko „Golden State Warriors“, kurie galiausiai neapgynė titulo ir pusfinalyje 2-4 nusilenkė Los Andželo „Lakers“ su pačiu Karaliumi LeBronu Jamesu priešakyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)