41 pergalė ir 123 pralaimėjimai. Tokį bendrą rezultatą „Nets“ užfiksavo 2015-16 ir 2016-17 metų sezonuose. Tragiškai pasibaigusių Paulo Pierce'o ir Kevino Garnetto mainų dėka už šiuos katastrofiškus metus Bruklino ekipai turėję atitekti aukšti naujokų biržų šaukimai buvo perleisti Bostono „Celtics“.

Šiais metais „Nets“ vis dar neturi pirmojo rato pasirinkimo teisės (po K. Irvingo mainų atitekusios Klivlando „Cavaliers“), tačiau šviesa tunelio gale pamažu ryškėja – tai jau paskutinysis tokio pobūdžio smūgis pastarųjų metų NBA autsaideriams.

Būtent šie du sezonai ir beviltiška situacija naujokų biržose sukuria ilgai besitęsiančios klubo krizės įspūdį. Net sunku patikėti, jog Bruklino klubas atkrintamosiose varžybose paskutinį kartą žaidė vos prieš trejus metus.

Vienbalsių lygos apvžalgininkų liaupsių sulaukęs organizacijos generalinis vadybininkas Seanas Marksas pagirtinai susitvarkė su šia nepavydėtina situacija ir sugebėjo sukomplektuoti sąlyginai konkurencingą sudėtį. Nors tikėtis, jog „Nets“ jau šiais metais grįš į atkrintamąsias varžybas, yra pakankamai naivu, komanda šiais metais turėtų nebeužimti paskutinės vietos visoje lygoje.
Bruklino klubo generalinis vadybininkas S. Marksas.

Šią vasarą Bruklino klubo sirgaliai susidūrė su dvejopomis emocijomis. Nors komanda pasipildė neabejotinai perspektyviausiu sudėties žaidėju D'Angelo Russellu, už 2015-ųjų metų biržos antrąjį šaukimą sumokėta kaina buvo itin skaudi.

Didžiausią smūgį gerbėjų bendruomenei sudavė ne žaidybinė, o emocinė į „Lakers“ išsiųsto Brooko Lopezo turėta vertė. Pernai aukštaūgis ne tik išmoko mesti iš toli (134 tritaškiai sezone, iki tol – 3 tritaškiai per aštuonis sezonus), bet ir tapo rezultatyviausiu visų laikų „Nets“ klubo krepšininku.

Lawrence'as Frankas, Tomas Barisse, Kiki Vandeweghe, Avery Johnsonas, P. J. Carlesimo, Jasonas Kiddas, Lionelis Hollinsas, Tony Brownas ir Kenny Atkinsonas. Per devynis Brukline praleistus metus B. Lopezui teko dirbti su devyniais (!) skirtingais vyriausiaisiais treneriais.

Aukštaūgis savo akimis matė klubo persikėlimą iš Naujojo Džersio į Brukliną, nevykusį Billy Kingo bandymą sukurti naują NBA dinastiją ir absoliučiai beviltiškus sezonus atliekant patrankų mėsos vaidmenį. Šilto ir šalto su komanda matęs Brookas visada liks „Nets“ sirgalių širdyse.

Dvigalvis įžaidėjų drakonas

Atsisveikinę su vienu iš brolių Lopezų Bruklino krepšinio sirgaliai išskėstomis rankomis pasitiko jaunąjį D. Russellą. Vis dar vos 21-erių metų amžiaus įžaidėjas pernai „Lakers“ gretose rinko po 15,6 taško ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes, o šiais metais turi puikias galimybes ženkliai pagerinti šiuos rodiklius.

Nors tiek „Lakers“, tiek „Nets“ šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus, o „ryškios didmiesčio šviesos“ sukuria beveik identišką spaudimą jauniems krepšininkams, situacija Brukline D. Russellui šiuo metu daug palankesnė.

Šansas atversti naują karjeros puslapį ir atsikratyti Los Andžele žaidėją persekiojusios brandos stokojančio krepšininko (ir žmogaus) etiketės gali padėti D'Angelo atskleisti tikrąjį savo potencialą.

Atletiškas ir puikiai aikštę matantis snaiperis per pirmuosius du karjeros sezonus pademonstravo šaltakraujiškumą lemiamomis rungtynių situacijomis, o nuo pečių nukritusi lūkesčių našta ir nauja aplinka turėtų sukurti tobulas psichologines sąlygas jaunajam krepšininkui.

Kalbant apie D. Russellą nevalia pamiršti ir pernai į Brukliną atvykusio Jeremy Lino. Po puikaus sezono Šarlotėje, kur įžaidėjas ėjo Kemba Walkerio dublerio pareigas, gynėjas pernai „Nets“ gretose sužaidė vos 36-erias rungtynes. Su 14,5 taško ir 5,1 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais pasižymėjusiu įžaidėju Bruklino klubas laimėjo 13 rungtynių, o be jo užfiksavo graudų rezultatą 7-39.
Jeremy Linas

Į atsarginio rolę nespjaunantis J. Linas užpernai „Hornets“ gretose lemiamomis akimirkomis dažnai rungtyniaudavo kartu su K. Walkeriu, o toks žaidimą kuriančių gynėjų duetas tapo efektyviausio Šarlotės klubo penketo ašimi.

Būtent įžaidėjo pozicijoje „Nets“ turi du talentingiausius klubo krepšininkus, į kuriuos sirgalių akys kryps lemiamais artėjančio sezono rungtynių momentais.

Uraganinis tempas ir tritaškių lietus

Ekipai šią vasarą taip pat pasipildžius Allenu Crabbe'u, Demarre Carrollu, Timofėjumi Mozgovu ir naujoku vidurio puolėju Jarrettu Allenu vyriausiajam treneriui Kenny Atkinsonui teks pakoreguoti savo puolimo schemas, tačiau „Nets“ žaidimo braižas toliau turėtų išlikti nepakitęs.

Pernai Bruklino klubas fiksavo aukščiausią žaidimo tempą tarp visų lygos komandų, per rungtynes vidutiniškai surengdami po 103,6 atakos – net dešimčia daugiau, nei paskutinę vietą pagal šį rodiklį užėmę Jutos „Jazz“. Ypatingai greitas žaidimo stilius smogė komandai kitu lazdos galu: 16,5 prarasto kamuolio vidurkis tapo antru blogiausiu rezultatu visoje NBA lygoje.

Klubo naujokų integravimas į žaidimo sistemą nepalengvins siekio sumažinti šį skaičių, tačiau sustiprėjusi įžaidėjo pozicija gali turėti teigiamų padarinių. Iškalbingas faktas, jog pernai traumą patyrus J. Linui net 44 rungtynes startinio įžaidėjo pozicijoje pradėjo Spenceris Dinwiddie ir Isaiah Whiteheadas. Šiais metais „Nets“ čia turės solidesnių pasirinkimų.

Uraganinė žaidimo sparta – ne vienintelis išskirtinis Bruklino puolimo bruožas. Pernai K. Atkinsono auklėtiniai per rungtynes vidutiniškai išmesdavo net po 31,6 tritaškio. Pagal šį rJodiklį „Nets“ liko ketvirti, už nugaros palikdami net pačius „Golden State Warriors“.

Didelis tolimų metimų kiekis netapo raktu į pergales. Pagal tritaškių pataikymo procentą Bruklino ekipa liko vos 26-oje vietoje, tačiau šiais metais, komandai pasipildžius net 44 proc. taiklumu iš toli krepšį bombardavusiu A. Crabbe'u ir prieš porą metų Atlantoje (dirbant su tuometiniu asistentu K. Atkinsonu) 40 proc. taiklumą fiksavusiu D. Carrollu, šis komandinis rodiklis turėtų kilti aukštyn.

Beje, dar dirbdamas „Hawks“ (prieš tai - „Knicks“) gretose K. Atkinsonas pagarsėjo kaip karjeras prikelti sugebantis specialistas. Būtent šiam specialistui laurus už savo progresą priskiria tiek D. Carrollas, tiek J. Linas. Specialisto rezultatai dirbant su užduotimi šiuos krepšininkus atgaivinti antrąjį kartą taps vienu didžiausių „Nets“ sėkmės faktorių artėjančiame sezone.

Paskutinysis svarbus stilistinis Bruklino klubo pokytis – B. Lopezo pakeitimas T. Mozgovu. Nors komanda ir praranda galimybę išrikiuoti penkis pavojingus snaiperius ties tritaškio linija, Timofėjus ryškiai lenkia Brooką kovos dėl atšokusių kamuolių aspektu.

Jei Rusijos rinktinės vidurio puolėjas patikimai tvarkysis su užduotimi nesuteikti varžovams antrųjų šansų, „Nets“ turės dar daugiau galimybių leistis į greitąjį puolimą. Ir nors T. Mozgovas šiandien visiems asocijuojasi su neracionaliai didžiuliu kontraktu, efektyvus jo žaidimas taip pat taps itin svarbia Bruklino klubo dalimi.
D'Angelo Russellas ir Timofėjus Mozgovas

Lygos ekspertai sutartinai teigia, jog šiais metais „Nets“ pagaliau pakils iš pelenų. Susilpnėjusioje Rytų konferencijoje Bruklino krepšininkai gali taikytis į 10-12 vietas, tačiau J. Linas komandos galimybes vertina daug drąsiau:

„Mes pateksim į atkrintamąsias ir man nesvarbu, ką kiti apie tai galvoja“. Toks skambus pareiškimas šiandien priverčia iš nuostabos kilstelėti antakius, tačiau nesukelia juoko. Jau vien tai galime laikyti rimtu S. Markso vadovaujamo klubo žingsniu pirmyn.