Visgi NBA lietuvių garbė apginta: nors trys miestiečiai broliai – Deividas Sirvydis, Ignas Brazdeikis ir Domantas Sabonis – jau grįžta namo, mūsų šalies krepšinio prestižo, atsidūrusio rizikingoje padėtyje, išsaugojimu pasirūpino Jonas Valančiūnas.

Jo atstovaujami Memfio „Grizzlies“ pateikė nemažą staigmeną, šiąnakt 117:112 po pratęsimo nukovė „Golden State Warriors“ kariauną ir vargais negalais įsiropštė į NBA atkrintamųjų varžybų medį.

Tai pirmas kartas per visą 26-erius metus trunkančią Grizlių, kurie iš pradžių rezidavo Kanados uostamiestyje Vankuveryje, istoriją, kai jie iškopė į Vakarų konferencijos aštuntuką be brolių Gasolių pagalbos: Pau čia žaidė 2001-2008-aisiais, o Marcas – 2008-2019-aisiais.

Tiesa, Memfio atstovams nurepečkoti toli šiemet bus sunku: jau pirmame etape jų laukia grumtynės su absoliučiu reguliariojo sezono nugalėtoju Jutos „Jazz“ orkestru, kurio gynybai diriguoja ne kas kitas, o savo krepšį akylai saugantis prancūzas Rudy Gobertas, J. Valančiūnui puikiai pažįstamas ne tik iš akistatų NBA arenose, bet ir iš įsimintinų pasimatymų tarptautiniuose turnyruose.

Pirmasis Džiazmenų ir Grizlių serijos iki keturių pergalių susitikimas įvyks jau naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Neseniai savo 29-ąjį gimtadienį minėjęs JV dabar yra vyriausias aktyvus NBA žaidėjas iš Lietuvos, tačiau, net jei maratonas su „Jazz“ ir nepareikalaus maksimalios septynerių rungtynių distancijos, Jonas, prieš prisijungdamas prie šalies olimpinės rinktinės, laiko pailsėti turės mažiausiai iš visų.

Skirtingai nei „Grizzlies“ su J. Valančiūnu, nuviliančiu akordu savo pasirodymą užbaigė kita lietuviška ekipa Indianos „Pacers“. Ristūnai su Domantu Saboniu silpnesne laikomoje Rytų konferencijoje liko už atkrintamųjų borto, devinti.

Tuo pačiu nutrūko ir simbolišką kiekį – net 11 sezonų – sėkmingai besitęsusi Sabonių dinastijos tradicija: iki šiol nei Arvydas, nei Domantas neleisdavo, kad jų atstovaujami klubai nepatektų į didžiuosius Rytų ar Vakarų aštuonetus: Sabas su Portlando „Trail Blazers“ atkrintamosiose pabuvojo visus septynerius metus, kuriuos praleido už Atlanto, o Domas su Oklahomos „Thunder“ ir „Pacers“ jose kapojosi keturis kartus iš eilės.

Nepaisant to, kad komandiniai rezultatai nedžiugino, D. Saboniui šie metai buvo įspūdingi: jis ne tik antrą kartą karjeroje dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, taip pat užfiksavo net 10 trigubų dublių, bet ir pagerino rezultatyviausio visų laikų lietuviško NBA sezono rekordą.

Vidutiniškai po 20,3 taško kas vakarą metęs Dominatorius pakoregavo geriausią ligšiolinį lietuvių pasiekimą, kuris kone tris dešimtmečius, nuo pat 1992-ųjų priklausė, legendiniam Šarūnui Marčiulioniui, rinkusiam 18,9 taško vidurkį.

Tačiau itin gražius D. Sabonio skaičius puolime apkartino tiek „Pacers“ patirtas fiasko, tiek neužtikrinti jo veiksmai per lemiamas kovas, ypač ginantis.

„Vienas dalykas, kuris ir nuvylė, ir nuliūdino, buvo tas, kad nors D. Sabonis ir susirinkdavo gražią statistiką, jis NBA įkrintamosiose atrodė ne truputį, o gerokai kitaip. Tai gąsdina, nes jo žaidimas skyrėsi kaip diena ir naktis nuo to, kokį mes jį matėme reguliariajame sezone. O kai Domantui pradeda nesisekti, tai tampa labai akivaizdu ir atsiliepia jo žaidimo kokybei: jis pradeda nervintis ir priimti neteisingus sprendimus.

Labai norisi tikėti, kad visos šios patirtys padės jam ateityje geriau susitvarkyti su spaudimu maksimalios svarbos rungtynėse, o tai išeis į naudą ir mūsų nacionalinei komandai, kadangi sezono pabaiga numušė pasitikėjimą dėl to, koks Domantas atvažiuos į rinktinę ir kaip jis joje atrodys“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ nuogąstavo komentatorius Rokas Grajauskas.

Rytuose turėjome dar du lietuvius – 22-ejų metų Igną Brazdeikį ir 20-metį Deividą Sirvydį, kurie reguliariojo sezono pabaigoje taip pat sulaukė savo šanso, tai yra žaidimo minučių.

Porą kartų jiems ir pavyko blykstelėti (Iggy įmetė 21 tašką į Filadelfijos „76ers“ krepšį, o Deivis pasižymėjo 16 taškų per 19 minučių prieš Denverio „Nuggets“), tačiau Orlando „Magic“ ir Detroitos „Pistons“ klubai konferencijoje užėmė pačias paskutines dvi vietas.

Vis dėlto R. Grajauskas džiaugėsi jų parodytu progresu, kuris neturėtų likti nepastebėtas ir dabartinių mūsiškių darbdavių.

„Igno rezultatyvūs pasirodymai patraukė NBA gerbėjų ir klubų dėmesį. I. Brazdeikis žaidė labai brandžiai ir solidžiai, sukūrė gražių epizodų ne tik puolime, bet ir, pavyzdžiui, sugebėjo blokuoti Beno Simmonso metimą, ką gali padaryti toli gražu ne kiekvienas krepšininkas. Iggy tikrai paliko gerą įspūdį, todėl tikiuosi, kad viskas taip susiklostys, jog „Magic“ jį pasiliks savo gretose.

Kalbant apie Deivį, į akis iškart krenta jo ryškesnis raumenynas. Ryškiai matyti, kad jis fiziškai sustiprėjęs. Kiek teko girdėti, kūno lavinimas ir buvo jo pagrindinis tikslas šiame sezone. Nors kelias iki stabiliai NBA komandos rotacijoje esančio žaidėjo statuso, jam yra ilgas, tas 16 taškų jo blykstelėjimas leido patikėti, kad Detroitas kažką, ko gero, tritaškių ir gynybos specialisto tipažą, jame iš tiesų mato ir kad tai nėra tik ta plačiai aptartos agentų įtakos pasekmė“, – teigė NBA žinovas.

Visas pokalbis ir laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)