Nepaisant to, kad abi komandos naująjį NBA sezoną pradėjo skirtingai, be išimties visų didžiausių JAV žiniasklaidos portalų apžvalgininkai vienbalsiai prognozuoja šių dviejų ekipų sugrįžimą į finalinį mūšį dėl NBA čempionų žiedų. Absoliuti dauguma tokią nuomonę išreiškusių ekspertų pergalę pranašauja naują lygos istoriją kuriantiems „Warriors“ krepšininkams.

Pernai tapę pirmąja komanda, sugebėjusia tris reguliariuosius sezonus iš eilės iškovoti bent po 65 pergales, Aukso valstijos kariai bendru trejų metų laikotarpyje iškovotų pergalių skaičiumi aplenkė 1995-1998 metais lygoje dominavusius Michaelą Jordaną ir Čikagos „Bulls“. Philo Jacksono anuomet vadovauta komanda iškovojo 203, o dabartinė „Warriors“ – 207 pergales.

Tarpsezonio metu naujas sutartis su Ouklando klubu pasirašė kertiniai antrojo penketo žaidėjai Andre Iguodala ir Shaunas Livingstonas, priekinės linjios stuburą sudarantys Zaza Pačulija, JaVale'as McGee ir Davidas Westas bei patikimi snaiperiai Omri Casspi ir Nickas Youngas.

Omri Casspi ir Nickas Youngas

Maža to, „Warriors“ naujokų biržos metu už 3,5 milijono JAV dolerių iš Čikagos „Bulls“ nusipirko 38-ąjį šaukimą, kuriuo pasirinko itin aukštu gynybiniu potencialu pasižymintį krašto puolėją Jordaną Bellą, jau šiandien sulaukiantį palyginimų su komandos emociniu lyderiu Draymondu Greenu.

Ouklando klubas ne tik susitvarkė su iššūkiu išlaikyti savo gretose laisvaisiais agentais tapusius antraplanius krepšininkus, svariai prisidedančius prie komandos savybės išlaikyti nežmoniškai aukštą žaidimo kokybę bet kuriuo rungtynių metu, bet ir sugebėjo dar labiau sustiprinti ir taip absurdiškai galingą sudėtį.

Naujus pelningus kontraktus pasirašius ir Stephenui Curry bei Kevinui Durantui, kurio sprendimas nereikalauti maksimalios vertės sutarties įgalino organizaciją sukirsti rankomis su A. Iguodala ir S. Livingstonu, Steve'o Kerro vadovaujama komanda turi tik vieną ją sustabdyti galinčią problemą – traumas.

Tačiau skirtingai nei bet kuriai kitai lygos ekipai „Warriors“ subyrėjimui nepakaktų vienos su žaidėjų sveikata susijusios nesėkmės. Kai kurie lygos analitikai spekuliuoja, jog iš rikiuotės iškritus net ir dviem starto penketo žaidėjam Ouklando klubas net ir sustiprėjusioje Vakarų konferencijoje vis vien sugebėtų iškelta galva nukeliauti iki pat superfinalo.

Rasti silpnų vietų S. Kerro auklėtinių žaidime faktiškai neįmanoma. „Warriors“ turi per didelį mirtinų puolimo ginklų arsenalą ir pernelyg preciziškai tiksliai įvaldytą gynybos sistemą. Su taiklių tritaškių salvėmis sirgalių mintyse siejama koamanda pernai turėjo ne tik geriausią puolimo, bet ir antrą geriausią gynybos reitingą visoje NBA lygoje.

Toks neproporcingas pranašumas prieš visus likusius varžovus leido Kalifornijos klubui užfiksuoti geriausią rezultatą atkrintamųjų varžybų istorijoje ir patyrus tik vieną pralaimėjimą per septyniolika lemiamų rungtynių be didesnio vargo iškovoti penktąjį čempionų titulą organizacijos istorijoje.

Skambiausia tokio dominavimo iliustracija tapo iškart po 2017-ųjų metų finalo serijos Las Vegaso bukmekerių paskelbta infomacija: „Warriors“ šansai ir kitais metais iškelti Larry O'Brieno vardo trofėjų laikomi geriausiais bet kokios bet kokio komandinio sporto ekipos šansais tapti čempione per visą oficialių lažybų istoriją. Ir šis santykis buvo numatytas dar iki A. Iguodalos ir kitų krepšininkų išlaikymo bei pasistprinimo būsimais komandos naujokais...

Ouklando krepšininkai ir NBA čempionų trofėjus

Kitoje barikadų pusėje atsidūrę Klivlando „Cavaliers“ šią vasarą išgyveno daug daugiau pokyčių, tačiau lygiai taip pat sugebėjo išlaikyti absoliučių konferencijos favoritų statusą.

Geriausiu planetos krepšininku tituluojamo LeBrono Jameso vedama komanda gali sudaryti klaidingą pažeidžiamumo įspūdį reguliariajame sezone, tačiau atkrintamosiose varžybose, daugiau nei tikėtina, dar sykį nušluos visus savo oponentus ir žengs į ketvirtąjį mūšį su jau principiniais varžovais tapusiais Ouklando krepšininkais.

Septynis kartus iš eilės savo atstovaujamas komandas į NBA superfinalą atvedęs L. Jamesas šią vasarą buvo šokiruotas tuometinio bendražygio Kyrie Irvingo pareikalavimu būti iškeistu į kitą ekipą, tačiau puikius santykius su dauguma lygos žvaigždžių palaikantis LBJ sugebėjo iš šios situacijos išspausti maksimalią naudą.

Taip, Klivlandas neteko vieno iš geriausiai atakas po prasiveržimų užbaigiančių pasaulio krepšininkų, o jo vietą komandoje užimti turintis Isaiah Thomasas nerungtyniaus iki pat sausio mėnesio ir, greičiausiai, niekada nebepakartos praėjusiais metais Bostone užfiksuotos istorinės statistikos.

Tačiau Kyrie vaidmenį komandoje visomis išgalėmis atstoti sieks praėjusį sezoną rimtesnių traumų pirmą kartą nuo 2011-ųjų metų išvengęs Derrickas Rose'as. L. Jamesui de facto užimant pagrindinio žaidimo kūrėjo rolę, šalia jo rungtyniaujantys įžaidėjai gali pagrindinti dėmesį skirti taškų rinkimui. Pastaraisiais sezonais prarastą lygos gerbėjų pagarbą susigrąžinti siekiančiam D. Rose'ui tai taps absoliučiai tobula terpe dar sykį atskleisti savo talentus.

Derrickas Rose'as

Nors buvusi „Bulls“ žvaigždė dažnai kritikuojama dėl silpno žaidimo gynyboje, ne ką geresnių atsiliepimų apie žaidimą savo aikštės pusėje visos karjeros metu sulaukė ir K. Irvingas. Vienintelis ryškus regresas lyginant Kyrie pakeitimą Derricku yra tolimų metimų taiklumas, tačiau nereikia pamiršti, jog Rose'as startinio įžaidėjo rolę Klivlande užimti turėtų tik laikinai – kol po traumos atsigaus pernai 38 proc. tritaškius metęs I. Thomasas.

„Cavaliers“ šią vasarą atliko ir dar vieną ėjimą, nesulaukusį tokio didelio ažiotažo. Prie komandos prisijungė veteranas Jose Calderonas, galintis L. Jameso poilsio akimirkomis perimti žaidimo kūrimo užduotis.

Siekdami išlaikyti ispaną savo gretose „Cavs“ net nutarė paaukoti komandos rūbinėje itin mėgtą Richardą Jeffersoną, o pastaraisiais metais atsarginio įžaidėjo pareigas ėjus tokiems krepšininkams kaip Mo ir Deronui Williamsui, Matthew Dellavedovai, Kay Felderiui ar Kauno „Žalgiryje“ epizodiškai šmėstelėjusiam Willui Cherry, Klivlando komanda niekada neturėjo taip patikimai perdavimus skirstančio aikštės generolo, kokiu šiame sezone turėtų tapti J. Calderonas.

Įdomu ir tai, jog tris finalus paeiliui pasiekusi ir 2016-ais metais čempione tapusi komanda nutarė atlikti ir rotacijos pokyčių priekinėje linijoje. Į ekipą atvykus puikia gynyba ir stabiliu metimu iš toli pasižyminčiam Jae Crowderiui, Tyronnas Lue, siekdamas atlaisvinti žaidybinio laiko šiam naujokui, nutarė į startinio vidurio puolėjo rolę perstumti Keviną Love'ą.

Jae Crowderis

Visą savo karjerą startiniame penkete rungtyniavęs Tristanas Thompsonas šiame sezone tapo atsarginiu krepšininku ir kai kuriuose JAV portaluose yra itin optimistiškai vadinamas vienu iš pagrindinių favoritų laimėti geriausio šeštojo žaidėjo titulą.

Visgi šioje situacijoje svarbiausia ne individuali kanadiečio statistika, o daug didesnė T. Lue laisvė skirtingomis aplinkybėmis varijuoti skirtingais penketais. Prie iš „Celtics“ gautų žaidėjų pridėjus D. Rose'ą, J. Calderoną ir Dwyane'ą Wade'ą Klivlando klubas turi stipriausią atsarginių žaidėjų suolą nuo L. Jameso sugrįžimo į gimtąją valstiją 2014-ais metais.

Kad ir kaip susiklostytų „Cavaliers“ reguliarusis sezonas, pernai iki finalo pergalių ir pralaimėjimų santykiu 12-1 nukeliavusi komanda į didžiausią NBA mūšį negrįžti galėtų tik rimtos L. Jameso traumos dėka. Pagrindiniais konkurentais laikomi „Celtics“ geresnes galimybes kovoti dėl titulo turės 2019-ais ar 2020-ais metais, o kitos Rytų konferencijos komandos nukauti LeBrono armiją šiais metais gali tik per stebuklą.

Prie veiksmo filmo „Greiti ir įsiutę“ frančizės dalių skaičiumi artėjantys „Warriors“ ir „Cavaliers“ finalai toli gražu nesumažins prasidėjusio NBA sezono grožio. Mūsų akis ir toliau prikaustys Domanto, Jono ir Mindaugo žaidimas, Giannio ir Jokičiaus kuriami stebuklai, žvėriški Westbrooko įsiučio proveržiai ir meistriškai gudrus Hardeno puolimas, „76ers“ proceso vaisiai, Wallo ir Bealo ar Lillardo ir McCollumo telepatijos apraiškos, žadą atimantis Townso potencialas, Eifelio bokštą personifikuojantis Gobertas, link saulėlydžio jojantys Dirkas ir Manu, Teodosičiaus magija, Ballas ir Fultzas, plieninis Goranas ir dešimtys kitų nepamirštamų ir meilę šiai sporto šakai dar labiau kurstančių krepšinio pasaulio stebuklų.

O visą šį emocijų ir išgyvenimų kupiną aštuonių mėnesių maratoną neišvengiamai vainikuos ketvirtoji (ir galbūt paskutinė?) dviejų šiuo metu geriausių pasaulio krepšinio klubų dvikova. Gražios visiems kelionės ir tegul laimi stipriausi.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai
Sudėtingas atkrintamųjų varžybų iššūkis nenuslopino „Trail Blazers“ ambicijų
Sakramento „Kings“ pagaliau atsikratė pajuokos objekto etiketės
Konkurentų sprogdintų fejerverkų šešėlyje likę „Spurs“ išsaugojo lygos favoritų statusą
„Raptors“ bando kratytis savanaudžių etiketės: lyderiams – nauji klubo reikalavimai
„Jazz“ atsisveikino su pagrindine žvaigžde, bet ne su atkrintamųjų varžybų viltimis
„Wizards“ rankose – reali galimybė nutraukti nuo 1979-ųjų besitęsiantį prakeiksmą