Ji skirta šių metų NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse 19 taškų pelniusiam Joeliui Embiidui, kuris naktį iš antradienio į trečiadienį vykusiame mače traumavo vieną pagrindinių Indianos „Pacers“ ginklų Domantą Sabonį.

Trečio kėlinio pabaigoje J. Embiidas visu svoriu užgriuvo ant po krepšiu besigrumusio D. Sabonio čiurnos. Viskas baigėsi tuo, kad Domantas savo jėgomis nebepakilo nuo parketo – susitikimas jam baigėsi rūbinėje, į kurią jį palydėjo komandos draugai.

Nors „Pacers“ dramatiškai šventė itin reikalingą pergalę 101:98 prieš Filadefijos „76ers“ klubą bei liko trečioje Rytų konferencijos vietoje, šios komandos ir visos NBA gerbėjai išliejo savo įtūžį ant, jų manymu, negarbingo J. Embiido žaidimo.

Didžioji dauguma internautų Joelio poelgį prilygino nešvariausiu NBA žaidėju laikomo „Golden State Warriors“ aukštaūgio Zazos Pačulijos, kuris pernai traumavo Kawhį Leonardą, o šiemet kėsinosi ir į Russellą Westbrooką, arsenalui.

„Kodėl Zaza vilki Embiido marškinėlius?“, „Zaza mentalitetas!!!“, „Zaza virusas – visur“, „Ką Embiidas daro? Jis pajuto minimalų kontaktą ir tėškėsi ant varžovo. Jei čia būtų Zaza Pačulija, visi šauktų, kad nešvarus žaidimas“, „Na, bent jau jis priėjo ir pasidomėjo varžovo savijauta – Zaza tuo nesididžiuotų“, – tulžį liejo krepšinio fanai.

Kiti NBA aistruoliai pastebėjo, kad 213 cm ūgio ir 113 kg svorio J. Embiidas į tokias situacijas įsivelia nebe pirmą kartą ir apskritai yra nerangus žaidėjas, keliantis grėsmę oponentų sveikatai.

„Jei tu vaidindamas leisgyvį traumuoji ką nors, turėtum būti nubaustas ir suspenduotas“, „Embiidas yra toks gremėzdiškas atletas, kad gali ką nors traumuoti kiekvienose rungtynėse“, „Embiidas bandė parduoti teisėjams pražangą prieš jį, tačiau vietoj to, jis traumavo Sabonį“, „Embiidas įsikūnijo į negyvą žuvį, tada trinktelėjo Trevorui Bookeriui į akį ir užgriuvo Sabonio čiurną. Žinoma, netyčia, bet vis tiek negražus epizodas“, „Anksčiau ar vėliau Embiidas vėl susitraumuos pats, juk šį sezoną jis jau žaidė daugiau nei 30 rungtynių, todėl laikas... Nors juokauju, iš tikrųjų jis yra atsparus traumoms ir dvejus metus tik apsimetinėjo“, – kandžiai komentavo jie.

„Embiidas tiesiog stengėsi gauti „Oskarą“. Draymondas jam primins: „Ką tu manei, kad esi Kobe?“, „Šiuo metu Sabonio tėvas kur nors turėtų keikti Embiidą“, – spėlioji kiti.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie įžvelgė ir D. Sabonio vaidybos elementų.

„Ar galime čia pakalbėti apie aktorius? Domino vaidino, Bookeris susiėmė už veido, Embiidas krito. Šiąnakt Filadelfijoje buvo tikra karo zona“, – teigė mačo žiūrovas.

Vis dėlto pagrindinis kaltinamasis išliko J. Embiidas.

„Ar tai, ką padarė Embiidas Saboniui buvo tyčinis veiksmas? Ne, bet kai tu krenti kaip pakirstas kaskart, kai tave vos priliečia, nes tu maldauji pražangos, tu prašaisi, kad kažkas tokio panašaus ir įvyktų“, „Embiido vaidinimas baigė Sabonio sezoną“, „Panašu, kad Embiidas nesupranta, jog jo vaidyba gali turėti pasekmių. Sabonis patyrė traumą tik todėl, kad Joelis norėjo išprašyti švilpuko“, – tikino jie.

O jei atsiribotume nuo emocijų, ar J. Embiidą tikrai galima kaltinti dėl D. Sabonio traumos?

Peržiūrint epizodo vaizdo įrašą, atrodo, kad pagrindo tam yra. Visų pirma, T. Bookerio kontaktas su J. Embiidu nebuvo toks kietas, kad 113 kg vyras kristų ant nugaros. Panašu, kad kamerūnietis gerokai paaštrino situaciją ir iš tiesų mėgino parduoti pražangą teisėjams, pats atsispyręs kojomis.

Antra, J. Embiidui net nelabai buvo reikalo šokti į orą, nes kamuolys, atsimušęs į lanką, krito visai kitoje vietoje – ne po krepšiu.

Trečia, J. Embiidui paskutinėje atakoje prieš šį incidentą buvo užfiksuota pražanga puolime po to, kai jis įsirėžė į Corey Josephą. Taigi „76ers“ centras greičiausiai norėjo atsiteisti.

Ketvirta: Joelis neturėjo intencijos traumuoti Sabonio ar kito varžovo, bet jo veiksmai kaip tik tuo ir baigėsi.

Beje, praėjus vos minutei po šio epizodo dar nenusiraminęs J. Embiidas užsidirbo techninę pražangą, kai rankomis pastūmė į nugarą Lance'ą Stephensoną.

Įdomu, vos iškritus D. Saboniui J. Embiidas vienas pelnė 10 taškų iš eilės, nors du iš jų ir nebuvo įskaityti, kadangi buvo įmesti jau nuaidėjus sirenai.

Joel Embiid apparently didn’t realize that him flopping could actually have consequences. Sabonis only got hurt because he felt the need to flop to try to get a call
— Doug (@DougSmith05) March 14, 2018

@NBA can we get a fine or a suspension for Embiid for flopping and hurting Sabonis tonight? — Richie (@Rcpolevault) March 14, 2018

Embiid score 10 straight after Sabonis got hurt. Which is why the refs don't want him in there. — Bobby Axlerod (@EWitness) March 14, 2018

Was what Embiid did to Sabonis intentional? No, but when you fall down like you're Roy Hibbert every time someone touches you because you're begging for calls you're asking for something like that to happen and it's bullshit. — JCSourwine (@JCSourwine) March 14, 2018

embiid's flopping has ended sabonis' season. — Yamers (@Yamers1) March 14, 2018

Situaciją abiejų klubų komentatoriai traktavo skirtingai: Indianos apžvalgininkai kritikavo J. Embiidą dėl chaotiško ir nesuvaldomo žaidimo, o Filadelfijos atstovai akcentavo, jog pats vidurio puolėjas buvo stumiamas į nugarą su juo besigrūmusio T. Bookerio. Kelias minutes ant parketo praleidęs ir iš skausmo kumštį sukandęs Sabonis galiausiai aikštę paliko tik su komandos draugų pagalba.

Permetęs rankas per „Pacers“ žaidėjų pečius Domas į rūbinę šuoliavo viena koja, traumuotąja pėda negalėdamas liesti žemės. Susitikimo metu „Pacers“ atstovai pranešė, kad lietuvis pasitempė čiurną ir į aikštę veikiausiai nebegrįš, tačiau abejonės dėka optimistiškai nuskambėjusi prognozė neužgožė Indianos klubo sirgalių nerimo. D. Sabonis ne tik negrįžo į aikštėje vykusią kovą, bet iki pat susitikimo pabaigos nebepasirodė ir ant svečių atsarginių žaidėjų suolelio. Artimiausiu metu jo atstovaujama ekipa turėtų išplatinti nuoseklesnę informaciją apie traumos rimtumą.

Po rungtynių paniką kiek sumažino vyriausiasis Indianos klubo treneris Nate'as McMillanas, atskleidęs, jog lietuviui atlikti rentgeno tyrimai neparodė jokių struktūrinių sužalojimų. Kiek vėliau internete pasirodė ir komandos reporterio Jeremiah Johnsono interviu su pačiu Domantu. Lietuvis jame teigė, kad niekada iki šiol nebuvo patyręs tokios traumos ar turėjęs kitų problemų su kairiąja čiurna. Sabonis patvirtino, kad rentgeno tyrimų rezultatai buvo neigiami, ir atskleidė, jog ryte jo lauks ir magnetinio rezonanso testas.

Domo iškritimas iš rikiuotės ne tik apsunkins „Pacers“ galimybes kovoti dėl trečiosios vietos galutinėje Rytų konferencijos komandų turnyrinėje lentelėje, bet ir atims ilgai lauktą Lietuvos sirgalių galimybę aikštėje išvysti Sabonio ir Jono Valančiūno dvikovą. Indianos klubas su konferencijos lyderiais Toronto „Raptors“ pasimatys jau šią savaitę – naktį iš ketvirtadienio į penktadienį.

Per 11 iki nelemtojo epizodo aikštėje praleistų minučių Domantas surinko 3 taškus, 2 perimtus kamuolius ir 1 rezultatyvų perdavimą.