Steve‘o Kerro vadovaujamos krepšinio dinastijos pasiekimas – daugiau nei įspūdingas. Penkis kartus iš eilės finaluose žaisti iki šiol buvo pavykę tik ištisą dešimtmetį (1957-66) lygoje dominavusiems Billo Russello Bostono „Celtics“.

Nors neprilygstamoji Bostono klubo serija atrodo iš tiesų sunkiai suvokiama, jų rezultatams didelės įtakos turėjo laikotarpio kontekstas. Minėtąjį dešimtmetį NBA pradėjo turėdama vos 8 komandas, o 1965-66 metų sezone šis skaičius jau buvo pradėjęs savo augimą – tąsyk dėl titulo varžėsi 9 klubai.

Anais laikais dėl „Celtics“ hegemonijos labiausiai nukentėjo NBA logotipe įamžintas Los Andželo „Lakers“ atakuojantis gynėjas Jerry Westas. Galingą tandemą su Elginu Bayloru septintojo dešimtmečio pradžioje sudaręs krepšininkas Bostono klubui iki minėtųjų 1967-ųjų finale nusileido net keturis kartus.

Nors šiandieninėje Toronto komandos sudėtyje nėra nė vieno superfinalo etape „Warriors“ nusileidusio krepšininko, savo istorinio dominavimo metu Kalifornijos klubas netiesiogiai sugriovė visą eilę Vakarų konferencijos komandų. Prie šio sąrašo galima pridėti ir praėjusią vasarą su LeBronu galiausiai atsisveikinusius „Cavaliers“, dvi pastarąsias finalo serijas pralaimėjusius skaudžiu rezultatu 1:8.

Visi trys galimybę atsikeršyti Ouklando komandai turėsiantys krepšininkai „Raptors“ sudėtyje atsidūrė mainų keliu. Ir jų visų išgyventas nesėkmes galima išdėlioti chronologine eilės tvarka – nuo pat pirmojo vyriausiojo trenerio Kerro sezono „Warriors“ organizacijoje. Vakar susipažinę su ispano Marco Gasolio keršto motyvais, šiandien kviečiame atsiminti dėl ko nuoskaudą čempionų komandai vis dar jaučia Serge‘as Ibaka.

2016-ieji: istorinis „Thunder“ subyrėjimas, atvertęs naują NBA istorijos puslapį

Serge'as Ibaka, Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas

Prieš trejus metus vykusios atkrintamosios varžybos daugumai lygos sirgalių vis dar pelnytai asocijuojasi su skaičiais „3-1”. Tokią persvarą superfinalo serijoje turėję „Warriors“ nesugebėjo iškovoti čempionų titulo ir pralaimėję trejas rungtynes iš eilės pripažino LeBrono ir Kyrie Irvingo vedamų „Cavaliers“ pranašumą. Tačiau ne mažiau reikšmingu įvykiu tapo ir kita identišku scenarijumi susiklosčiusi serija.

2015-16 metų reguliarusis sezonas buvo pažymėtas įspūdingomis „Warriors“ lenktynėmis su lygiai prieš 20 metų geriausią rezultatą lygos istorijoje užfiksavusiais Čikagos „Bulls“. Michaelo Jordano, Scottie Pippeno ir Denniso Rodmano vedami Buliai tąsyk iškovojo 72 pergales ir patyrė vos 10 pralaimėjimų. Ilgus metus šis rekordas atrodė ne mažiau amžinas, nei Wilto Chamberlaino pelnyti 100 taškų per rungtynes.

Pavojų istoriniam Čikagos krepšininkų pasiekimui Ouklando ekipa ėmė kelti jau pačioje sezono pradžioje. Kalbos apie galimą „Bulls“ rekordo pagerinimą didžiausią pagreitį įgavo po dvidešimt ketvirtųjų pirmenybių rungtynių, po kurių sveikatos negalavimų kamuotą Steve‘ą Kerrą pakeitusio Luke‘o Waltono vadovaujamų čempionų rezultatas buvo daugiau nei įtikinamas – 24-0.

Viena įsimintiniausių pastarojo penkmečio reguliariųjų sezonų akistatų tapo 58-osios „Warriors“ rungtynės Oklahomoje su vietos „Thunder“ klubu. Likus mažiau nei keturioms minutėms iki pagrindinio laiko pabaigos šeimininkai turėjo 9 taškų persvarą, tačiau neįtikėtinai žaidusio Stepho Curry (12/16 trit.) vedami svečiai išplėšė pratęsimą, kuriame šventė pergalę po vieno gražiausių 2015-16 metų sezono MVP karjeros metimų.

Reguliariajame sezone Oklahomos ir Ouklando klubai viso sužaidė trejas tarpusavio rungtynes, kurias visas laimėjo čempionų titulą gynę „Warriors“. Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape konferencijos nugalėtojai per penkerias rungtynes susitvarkė su Hjustono „Rockets“, o įsimintiniausiu šios serijos epizodu tapo Curry traumą atnešęs slystelėjimas ant už Jameso Hardeno kojos užkliuvusio Donato Motiejūno palikto prakaito.

Taip pat įtikinamai (4:1) laimėję konferencijos pusfinalio seriją prieš Portlando „Trail Blazers“ čempionai žengė į konferencijos finalą, kuriame jų laukė du Teksaso klubus („Mavericks“ ir „Spurs“) pakeliui nukovę „Thunder“.

Oklahomos krepšininkai jau pirmose serijos rungtynėse sugebėjo netikėtai atimti namų aikštės pranašumą iš varžovų, Ouklando „Oracle“ arenoje triumfuodami rezultatu 108:102. Nors antrame susitikime „Warriors“ atsilygino sutriuškindami varžovus 27 taškų skirtumu, „Thunder“ namuose iškovojo dvi dar skambesnes pergales, pranokdami čempionus bendra 52 taškų persvara.

Serge'as Ibaka

Penktosiose serijos rungtynėse šansą eliminuoti 73 pergales iškovojusius varžovus turėję svečiai sulaukė galingo 40 taškų pelniusio Kevino Duranto pasirodymo, tačiau pripažino čempionų pranašumą rezultatu 111:120. Serija dar sykį persikėlė į Oklahomos „Chesapeake Energy“ areną, kurioje reguliariojo sezono rungtynėse žibėjo Curry. Šį kartą eilė apstulbinti krepšinio pasaulį atėjo Klay Thompsonui.

Antrasis „Splash Brothers“ praminto gynėjų dueto narys paprasčiausiai nesutiko pralaimėti. Po trijų kėlinių šeimininkai turėjo 8 taškų persvarą ir artėjo prie sugrįžimo į nuo 2012-ų nematytą superfinalo seriją, tačiau iniciatyvos ėmęsis Thompsonas užfiksavo vis dar nepagerintą atkrintamųjų varžybų rekordą.

11 tolimų metimų per rungtynes pataikęs snaiperis įspūdingiausią savo pasirodymo dalį pasiliko ketvirtajam ketvirčiui. Šaltakraujiškumą demonstravęs Klay vien per lemiamas dvylika minučių susmeigė net 5 tritaškius, o lemiamą kėlinuką laimėję „Warriors“ išplėšė septintąsias rungtynes.

Žūtbūtinėje akistatoje apie save priminė pirmuoju vienbalsiai MVP rinkimus laimėjusiu krepšininku lygos istorijoje tapęs Curry, surinkęs 36 iš 96 komandos pelnytų taškų. Ir nors superfinale persvarą „3-1“ iš savo rankų paleidę „Warriors“ tapo vienintele bent 69 pergales iškovojusia ir čempione netapusia ekipa lygos istorijoje, po poros savaičių lygą apskriejusi žinia padėjo pamatą šiandien stebimam absoliučiam Ouklando klubo dominavimui.

Durantui dar nepaskelbus apie savo išvykimą iš Oklahomos „Thunder“ organizacija ryžosi atsisveikinti su Ibaka, išsiųsdama afrikietį į Orlando „Magic“ už Victorą Oladipo, Ersaną Ilyasovą ir teises į vienuoliktąjį tos vasaros biržos šaukimą Domantą Sabonį.

Naujojoje komandoje Ispanijos rinktinei tarptautiniuose turnyruose atstovaujantis afrikietis neišbuvo nė sezono. Priekinės linijos eksperimentas, kuriame Ibaka dalyvavo su Bismacku Biyombo ir Nikola Vučevičiumi, tapo absoliučiu Floridos organizacijos fiasko ir dar iki mainų lango užsivėrimo buvęs „Thunder“ narys buvo išsiųstas į Torontą už Terrence‘ą Rossą ir pirmojo rato šaukimą, kuriuo tapo NBA lygoje kol kas nedebiutavęs latvis Anžejs Pasečniks.

Atsidūręs „Raptors“ klube Ibaka po septynerių metų pertraukos vėl žais NBA superfinale, šį kartą tikėdamasis didesnės sėkmės nei 2012-ųjų „Thunder“ ir Majamio „Heat“ akistatoje, atnešusioje LeBronui pirmąjį NBA čempiono žiedą.

Negana to, Serge‘ui, kaip ir vakar aprašytam Gasoliui, tai bus pirmasis atkrintamųjų varžybų susitikimas su klubu, kurio pergalė prieš anuomet krepšininkų atstovautas komandas (atitinkamai „Thunder“ ir Memfio „Grizzlies“) tapo jų nuosmukio pradžia.

Pats Ibaka teigia, jog nei 2012-ųjų pralaimėjimas „Heat“, nei 2011-ais Vakarų konferencijos finale patirta nesėkmė prieš Dalaso „Mavericks“ nė iš tolo neprilygsta tai nuoskaudai, kurią žaidėjas jaučia dėl 2016-ųjų konferencijos finalo serijos: „Žmogau, man vis dar skauda. Kas kartą, kai apie tai pagalvoju, tai tiesiog... Trys-vienas, ir mes pralaimėjom? Baik, žmogau. Vis dar skaudu, vis dar skaudu“.

Stevenas Adamsas, Serge'as Ibaka, Kevinas Durantas

Ir nors aukštaūgis atskleidė, jog nežada verbaliai provokuoti septynerius metus komandos draugu buvusio Duranto, ši finalo serija jam taps ne tik šansu iškovoti išsvajotą čempiono titulą, bet ir atsiteisti „Warriors“ už skaudžiausią karjeros pralaimėjimą.

Pirmąjį šansą po trejų metų pertraukos suduoti atsakomąjį smūgį „Warriors“ klubui Ibaka turės jau už mažiau nei dviejų parų. Pirmosios čempionų ir Toronto „Raptors“ rungtynės pastarojo klubo arenoje vyks naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, 4 val. Lietuvos laiku.