Pirmasis sugrįžimas

Du ilgiausiai Toronto klubui atstovaujantys jo krepšininkai neabejoja: kai ketvirtadienį „Raptors“ savoje arenoje priims Casey vadovaujamus Detroito „Pistons“ krepšininkus, emocijų lygis arenoje bus itin aukštas. Tačiau visus sentimentus jie žada pamiršti jau pirmajam ginčo kamuoliui pakilus į orą.

„Bus keista, bet aš vis vien bandysiu nuplėšti galvą tiek jam, tiek jo komandai“, – neslėpdamas šypsenos teigia K. Lowry.

Toronto komanda (12-2) pirmą kartą šiame sezone susitiks su varžovais iš Detroito (6-6). Tuo pačiu tai bus pirmasis vyriausiojo trenerio ir jo buvusios komandos susitikimas nuo jo atleidimo, kurį iššaukė trejus metus iš eilės patirti beviltiški pralaimėjimai Klivlando „Cavaliers“ ekipai atkrintamosiose varžybose.

Pernai „Raptors“ komanda apskritai laimėjo Rytų konferencijos reguliarųjį sezoną, pasiekdama pergalių rekordą (59 per 82 rungtynes), tačiau atkrintamosiose varžybose „roplius“ ištiko eilinis fiasko. LeBrono Jameso vedamiems „kavalieriams“ pusfinalio serijoje pralaimėta beviltiškai – 0:4.

Viskas baigėsi tuo, kad vasarą Toronto generalinis vadybininkas Masai Ujiri nusprendė imtis permainų.

Nors D. Casey ir buvo išrinktas geriausiu sezono treneriu, nors žaidėjai nuolat kalbėjo apie „nuostabius santykius“ su 61-erių krepšinio specialistu ir „šeimyninę“ atmosferą Toronto komandoje, krepšinio specialistui buvo parodytos durys.

Perbėgo juoda katė?

Naujojo trenerio paieškos kiek užtruko, jų metu buvo minima ir lietuvio Šarūno Jasikevičiaus pavardė, tačiau viskas baigėsi tuo, kad prie „Raptors“ vairo stojo 51-erių Nickas Nurse'as, ilgus metus buvęs D. Casey asistentu.

Kanados žiniasklaidos teigimu, po Toronto klube įvykusių permainų juoda katė perbėgo ir tarp abiejų krepšinio trenerių.

Anksčiau D. Casey ir N. Nurse'as buvo ne tik kolegos, bet ir labai geri bičiuliai, tačiau dabar, anot „Toronto Star“, jų tarpusavio santykiai yra visiškai atšalę.

Tačiau, jei šiuose ganduose yra tiesos (neva Casey su Nurse'u nesikalbėjo nuo Dwane'o atleidimo), dabartinis Toronto komandos strategas žibalo į ugnį pilti nėra linkęs.

„Mano bendravimas su bet kuriuo žmogumi yra mano ir to žmogaus asmeninis reikalas. Tas pats su manimi ir Kyle‘u, manimi ir Kawhi Leonardu, manimi ir Casey, ar manimi ir... bet kuo. Pasilaikysiu šią temą sau. Laukiu, kol vėl galėsiu jį pamatyti“, – į provokuojantį klausimą apie santykius su D. Casey atkirto „Raptors“ treneris.

Jis padarė daug tikrai gerų dalykų tiek miestui, tiek komandai. Aš manau, kad kiekvienas jį gerbia. Bet tai yra verslas, kuriame vyksta judėjimas, toks gyvenimas. Kartais mes išsiskiriame.
Jonas Valančiūnas

„Mes penkerius metus dirbome kartu ir kartu daug pasiekėme. Kartu stojome į daug mūšių ir praleidome daugybę valandų sunkiai dirbdami. Jis pakėlė komandą iš NBA paraščių į vienos geriausių konferencijos ekipų statusą turintį klubą, o tai yra turbūt sunkiausia užduotis šioje lygoje.

Džiaugiuosi, jog penkerius metus buvau to dalimi. Mes kartu daug pasiekėme, aš iš jo labai daug išmokau ir labai jį gerbiu“, – dėstė Nurse‘as.

Paklaustas, kokių pagrindinių dalykų jam pavyko išmokti iš Casey, naujasis Toronto strategas labiausiai akcentavo vyresniojo kolegos atsidavimą savo darbui.

„To, kaip rimtai jis kasdien žiūrėjo į savo darbą, ir, turbūt svarbiausia, jo darbo etikos. Jis dažnai mums tą akcentuodavo. Savo darbo etikos klausimu jis galėjo save lyginti su bet kuriuo lygos darbuotoju. Jis visada puikiai paruošdavo savo trenerių štabą ir savo žaidėjus, to tikrai išmokau iš jo.

Jis žiūrėdavo labai daug video medžiagos. Tiesą pasakius, nežinau, kaip jam tai pavyko. Nemanau, kad aš žiūriu tiek vaizdo įrašų, kiek jis, ir nemanau, kad galėjau su juo lygintis būdamas jo asistentu. Sakydavau, jog „vos man pabudus mano kompiuteris įsijungia pats“, ar ne? Bet palyginus su juo, tai nebuvo tiesa. Jis visada ruošdavosi rungtynėms labai nuodugniai“, – savo monologą tęsė N. Nurse'as.

Valančiūnas: tai yra verslas

Vadovaujant Casey, K. Lowry keturis kartus dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, o J. Valančiūnas apskritai tapo platų įgūdžių spektrą turinčiu aukštaūgiu.

Kalbėdami apie savo buvusį trenerį, Lowry ir Valančiūnas negailėjo nuoširdžių komplimentų, tačiau pripažino, kad kelias pripažinimo link nebuvo rožėmis klotas, kokia yra ir reali NBA krepšininkų kasdienybė.

„Mūsų santykiai gerokai pasikeitė. Pradžioje jis nepasitikėjo tuo, ką aš dariau, o aš netikėjau tuo, ko jisai iš manęs prašė, ir mes sutarėme labai prastai. Bet tuomet jis sakė „ei, klausyk, aš tikiu tavo talentu, atskleisk man jį“, o aš atsakiau, jog jei jis suteiks man galimybę, aš jo paklausysiu ir mūsų santykiai pasitaisys.

Viskas baigėsi tuo, jog mes sutarėme tiesiog nuostabiai. Jis turėjo mažų vaikų, kaip ir aš, ir jie pradėjo kartu žaisti futbolą, tad galiausiai mes ėmėme puikiai sutarti ir už aikštės ribų“, – pasakojo Lowry.

Kyle'as Lowry

Valančiūnas teigia labai vertinantis trenerį, kuris palaimino jo pirmuosius jo žingsnius NBA lygoje ir tikisi, kad artėjančiose rungtynėse „Scotiabank“ arenoje (naujasis „Air Canada Centre“ arenos pavadinimas) D. Casey bus sutiktas šiltai.

„Jis padarė daug tikrai gerų dalykų tiek miestui, tiek komandai. Aš manau, kad kiekvienas jį gerbia. Bet tai yra verslas, kuriame vyksta judėjimas, toks gyvenimas. Kartais mes išsiskiriame“, – konstatavo jis.

Tačiau kad ir koks skaudus pačiam D. Casey būtų buvęs atsisveikinimas su Torontu, bet jau kol kas atrodo, kad M. Ujiri sprendimas „paaukštinti“ buvusį kanadiečio asistentą pasiteisino su kaupu.

Aukštaūgiams tinkantys pokyčiai

Akivaizdu, kad D. Casey poste pakeitęs N. Nurse'as Toronto komandoje bando įskiepyti kiek kitokią žaidimo filosofiją, ir sezono pradžioje jam tai sekasi labai gerai.

„Raptors“ šiuo metu yra pati geriausia visos NBA lygos komanda, o ir patys žaidėjai neslepia greitai apsipratę prie permainų ne tik žaidimo braiže, bet ir rotacijos pokyčiuose.

Pavyzdžiui, J. Valančiūnas iki pastarojo sezono dažniausiai rungtyniaudavo Toronto komandos starto penkete, tačiau vadovaujant N. Nurse'ui lietuviui net 9 kartus per 14 rungtynių teko kilti nuo atsarginių suolo.

„Man tai nesukelia problemų. Aš jau sakiau, kad net ir pakylant nuo suolo galima būti ne mažiau rezultatyviu ir efektyviu“, – Toronto žurnalistams jau ne sykį kartojo J. Valančiūnas, ant parketo įrodinėjantis, kad šiuos žodžius ištarė ne veltui.

NBA lygoje J. Valančiūnas žaidžia jau 7-ą sezoną. Iki šiol rezultatyviausiai jis rungtyniavo 2015-2016 m. ir 2017-2018 m. sezonuose, kai atitinkamai pelnydavo po 12,8 ir 12,7 taško.

Tuomet ant parketo jis vidutiniškai atitinkamai praleisdavo po 26,2 ir 22,4 min.

Šį sezoną 26-erių J. Valančiūnas ant parketo praleidžia po 18,9 min., per rungtynes vidutiniškai pelno po 13 taškų ir sugriebia po 7,6 atšokusio kamuolio.

Serge'as Ibaka, Kawhi Leonardas

Kaip yra pastebėjęs Toronto Star“ apžvalgininkas Dougas Smithas, šį sezoną nepaprastus atsigavimo ženklus demonstruoja ir pernai ne taip sėkmingai žaidęs „Raptors“ aukštaūgis Serge'as Ibaka, ko patvirtinimas buvo praėjusią savaitę 34 pelnyti taškai per rungtynes su „Lakers“.

Šį sezoną šio aukštaūgio rezultatyvumo vidurkis siekia 17,4 taško, o pernai Serge'as vidutiniškai pelnydavo tik po 12,6 taško.

Anot D. Smitho, abiejų vidurio puolėjų rezultatyvumas išaugo todėl, kad N. Nurse'as, skirtingai nei D. Casey, šių krepšininkų į aikštelę neleidžia kartu, sudarant sąlygas vidurio puolėjo pozicijoje atsiskleisti tiek Ispanijos pilietybę turinčiam afrikiečiui, tiek lietuviui.

Pasak apžvalgininko, N., Nurse'as nusprendė atsisakyti D. Casey metodo skirstyti komandą į pirmą ir antrą penketus, kaip buvo praėjusiame sezone. Nors reguliariajame čempionate tai veikė ir komanda iškovojo 59 pergales, apskritai ši taktika buvo lengvai nuspėjama.

„Aš manau, kad treneris tiesiog bando kažką keisti ir padaryti kitaip, nei buvo pernai. Jis nori, kad visi sugebėtų žaisti su visais, nebeliktų aiškių penketų. Pernai žaisdavome penki, vėliau kiti penki, o dabar situacija pasikeitusi. Ir jeigu tai duoda naudos, kodėl taip nerungtyniauti ir toliau?“, – retoriškai klausė S. Ibaka, šį sezoną starto penkete pradėjęs 9 iš 14 „Raptors“ rungtynių, o vėliau sėkmingai keistas J. Valančiūno.

Pasak D. Smitho, pernai, aikštėje kartu būnant S. Ibakai ir J. Valančiūnui, strigdavo afrikiečio bendradarbiavimas su komandos įžaidėju Kyle'u Lowry, tačiau šį sezoną viskas yra kitaip.

K. Lorwy ir S. Ibaka kartu puikiai atlieka ir „pick-and-roll“ ir „pick-and-pop“ derinius, o tai visiškai atriša rankas stabiliu metimu iš distancijos pasižyminčiam afrikiečiui. Tuo pačiu progą atsiskleisti gauna ir J. Valančiūnas.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku vyksiančiose rungtynėse „Raptors“ planuoja didžiajame arenos ekrane parodyti Casey sveikinantį video klipą.

Kitos „Raptors“ ir „Pistons“ rungtynės įvyks tik kovo 3-ią dieną.