Prieš tris dešimtmečius šokiravęs pasaulį žinia apie tai, kad užsikrėtė žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) ir dėl to yra priverstas palikti krepšinį, Magicas dabar turi vertingų patarimų tragiško likimo bijantiems savo tautiečiams ir visai valstybei.

„Priežastis, kodėl aš vis dar gyvenu, yra ankstyva diagnozė. Prieš sezoną buvo atliekamas sveikatos tyrimas ir fizinė patikra, kurių metu ir paaiškėjo, kad aš sergu ŽIV. Tai išgelbėjo mano gyvybę. Šiandien švenčiu gyvenimą, švenčiu tai, ką kai kurie prieš beveik 30 metų vadino mirties nuosprendžiu“, – duodamas interviu CNN televizijai tvirtino M. Johnsonas.

Magicas sutiko, kad korovirusas ir ŽIV yra du skirtingi virusai, tačiau įžvelgė ir vieną bendrą jų vardiklį – penkiskart NBA čempionas pastebėjo, kad pačioje abiejų virusų protrūkio pradžioje visuomenėje sklido dezinformacija apie tai, kad afroamerikiečiai yra jiems atsparūs.

„Kai pranešiau apie tai, kad esu užsikrėtęs ŽIV, tai buvo laikoma baltųjų, homoseksualių vyrų liga. Niekas negalvojo, kad ir afroamerikiečia gali sirgti AIDS, bet žmonės buvo absoliučiai neteisūs. Dabar didžioji dauguma ŽIV infekuotųjų JAV yra būtent juodaodžiai. Panašus dalykas nutiko ir su koronavirusu. Tarsi grįžome 30 metų atgal“, – atkreipė dėmesį jis.

Iš tiesų koronaviruso pandemijos pradžioje sklandė mitas apie tai, kad juodaodžiams COVID-19 liga galbūt nėra tokia pavojinga kaip kitiems ir kad jie užsikrečia rečiau, tačiau šis gandas labai greitai išsisklaidė.

Maža to, dabar daugelyje JAV valstijų afroamerikiečių, kurie sudaro gyventojų mažumą, susirgimų ir mirčių atvejų, lyginant su kitų rasių atstovais, fiksuojama neproporcingai daug – maždaug dukart daugiau nei kitų. Pavyzdžiui, Luizianoje apie 70 proc. visų sergančių koronavirusu yra juodaodžiai, nors jie tesudaro 30 proc. vietinės populiacijos. Tokia statistika verčia sunerimti visą šalį.

„Turime užtikrinti, kad kiekvienas asmerikietis galėtų pasitikrinti. Šiuo metu mums trūksta testų. Žmonės nori pasitikrinti, bet negali jų gauti. O kol jie nesužinos savo rezultatų, negalės būti ramūs dėl to, serga tuo virusu ar ne“, – tikino M. Johnsonas, kuris užsiminė ir apie rasinę nelygybę, kuri vis dar egzistuoja JAV ir kurios pasekmės dabar ir pasimatė, kai susidurta su krize sveikatos apsaugos srityje.

„Labai gaila, bet kol nerasime vaistų, galinčių padėti įveikti virusą ir pratęsti gyvenimą, neteksime žmonių. Esame didžiausia ir stipriausia šalis pasaulyje, todėl privalome turėti tuos vaistus“, – akcentavo jis.

Primename, kad JAV penktadienį tapo pirmąja pasaulyje šalimi, kurioje nuo infekcijos COVID-19 sukeltų komplikacijų per vieną parą mirė daugiau nei 2 tūkstančiai žmonių – per 24 valandas šalyje nuo koronaviruso mirė 2108 amerikiečiai, o užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 500 tūkst.

JAV tenka maždaug trečdalis visų pasaulyje oficialiai patvirtintų užsikrėtimo atvejų ir beveik penktadalis mirčių – 18 586.

Savo laiku 206 cm ūgio fenomenalių duomenų Magicas NBA galėjo žaisti ir tą darė visose pozicijoje – nuo gynėjo iki centro. Jis buvo tikra trigubų dublių mašina ir net šio termino atsiradimo kaltininkas.

Pačiam M. Johnsonui labiausiai patiko įžaidėjo vaidmuo ir jis čia jautėsi geriausiai – jam iki šiol priklauso daugiausiai per vieną atkrintamųjų mačą atliktų rezultatyvių perdavimų rekordas (24) ir apskritai didžiausias vieno sezono vidurkis (11,2 rez. perd.).

Visus 13-a NBA praleistų metų jis vilkėjo „Lakers“ aprangą, žaidė devyniose superfinalo serijose ir laimėjo penkis aukso žiedus (jo kraityje – ir trys finalo MVP). Dar vienas NBA čempiono titulas Earvinui itin apmaudžiai išslydo iš rankų 1984 metais.

12-akart „Visų žvaigždžių“ dalyvis M. Johnsonas, kurio 32-u numeriu pažymėti marškinėliai, be abejo, kabo „Staples Center“ arenoje, NBA arenose būtų nuveikęs dar kur kas daugiau, bet 1991-aisiais turėjo nutraukti savo karjerą būdamas 32-ejų, kai sužinojo, kad serga ŽIV.

Nepaisant išgirstos negailestingos diagnozės, Magicas vis dėlto dar sugebėjo šį tą pasiekti ir krepšinio aikštelėje: 1992 m. jis sudalyvavo „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, kurias Vakarai laimėjo 153:113, ir su 25 pelnytais taškais atsiėmė MVP prizą.

Tų pačių metų vasarą jis buvo paskirtas JAV „Svajonių rinktinės“ kapitonu ir su, kaip iki šiol manoma, suburta pajėgiausia visų laikų sporto komanda iškovojo Barselonos olimpiados auksą.

Visas aštuonias žaistas vyrų krepšinio turnyro dvikovas amerikiečiai laimėjo bendru 350 taškų skirtumu (vid. 43,75), įskaitant ir negailestingą pergalę pusfinalyje prieš bronzos medalininkę Lietuvą – 127:76. Beje, būtent mačas su lietuviais M. Johnsonas susiklostė geriausiai. Jis finišavo su 14 taškų ir 8 rezultatyviais perdavimais.

Galiausiai 36-erių metų Magicas 1995-aisiais grįžo į „Lakers“ ir sužaidė 36-is susitikimus, kuriuose rinko po beveik 15 taškų ir 7 rezultatyvius perdavimus.

2002 ir 2010 m. M. Johnsonas du kartus priimtas į NBA „Šlovės muziejų“ – už asmeninę karjerą ir kaip „Svajonių komandos“ narys.

Atsisveikinęs su NBA Earvinas pasuko į Skandinaviją, kur trumpai spėjo pažaisti Švedijoje ir Danijoje. 2000 m. Kopenhagoje jis su „Magic Great Danes“ ekipa NEBL turnyre metė iššūkį Kauno „Žalgiriui“, atliko 14 rezultatyvių perdavimų, bet patyrė nesėkmę 68:97 ir netrukus galutinai baigė sportinę karjerą, taip ir nebeužsukęs pakartotiniam vizitui į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)