Keturi Mineapolio policijos pareigūnai buvo atleisti iš darbo po rezonansinio incidento gatvėje, pasibaigusio 46-erių juodaodžio amerikiečio George'o Floydo mirtimi.

Socialinius tinklus užplūdus vaizdo įrašui, kuriame policijos pareigūnas keliu laiko prispaudęs G. Floydo galvą prie asfalto, JAV Federalinis tyrimų biuras (FBI) pradėjo kruopščią įvykio analizę.

Vaizdo įraše matyti, kaip policijos sulaikytas vyras guli greta automobilio ir maldauja leisti jam įkvėpti oro, tačiau pareigūnas į jo ir aplinkinių prašymus nereaguoja ir toliau laiko prispaustą žmogaus kaklą.


G. Floydas buvo sulaikytas dėl įtarimų pinigų klastojimu. Anot policijos pareigūnų, sulaikomas jis bandė ištrūkti, todėl buvo panaudoti jėgos veiksmai. Netrukus po incidento jis buvo nuvežtas į ligoninę, kurioje mirė.

Šis įvykis sukėlė masinius protestus Mineapolio gatvėse, prasidėjo riaušės.

Pamatę vaizdo įrašus į miesto centrą suplūdo šimtai žmonių – daugelis jų dėvėjo kaukes su užrašu „Aš negaliu kvėpuoti“. Būtent šiuos žodžius policijos pareigūnui bandė pasakyti įtariamasis, tačiau jis nebuvo išgirstas.


Papildomą juodaodžių bendruomenės pasipiktinimą kelia ir rasistinis aspektas – G. Floydą kankinęs policininkas buvo baltaodis. Vienydamiesi su juodaodžiais į gatves žengė ir baltieji Mineapolio gyventojai.

Kito incidentą filmavusio piliečio vaizdo įraše matyti, kad prie žemės prispaustą G. Floydą prispaudę laiko net trys pareigūnai.

Incidentas patraukė ir JAV sporto žvaigždžių dėmesį. L. Jamesas savo Instagramo profilyje pasidalijo nuotraukų montažu – vienoje jo pusėje patalpinta prispausto G. Floydo nuotrauka, kitoje – prieš JAV himną priklaupimu protestuojantis ir taip visame pasaulyje išgarsėjęs amerikietiško futbolo lygos (NFL) žaidėjas Colinas Kaepernickas.

„Štai kodėl tai vyksta. Ar dabar tu supranti, ar akis vis dar traukia migla?“, – į vieną sujungdamas incidentą Mineapolyje ir NFL žvaigždės protestus prieš rasizmą JAV rašė L. Jamesas.


Į G. Floydo mirtimi pasibaigusį incidentą Mineapolio valdžia reagavo itin rimtai. Kaip jau minėta, keturi pareigūnai buvo atleisti, jų gali laukti ir kur kas rimtesnės nuobaudos.
„Manau, kad šių žmonių atleidimas buvo teisingas. Tai, kaip jie bandė išspręsti incidentą ir kokias technikas taikė, nėra priimtina ir atleistina“, – įvykį komentavo Mineapolio meras Jacobas Frey.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)