Vidurio puolėjų apžvalga – paskutinysis šios serijos straipsnis. Mūsų portale taip pat galite rasti pajėgiausių laisvaisiais agentais tampančių įžaidėjų, atakuojančių gynėjų, lengvųjų krašto puolėjų ir sunkiųjų krašto puolėjų pozicijų reitingus.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Pajėgiausių aukštaūgių reitinge nesutiksime itin ryškių lygos superžvaigždžių, tačiau priekinę liniją sustiprinti sieksiantys klubai turės platų pasirinkimo spektrą. Dešimtuke išsirikiavo tiek klubų gynybą, tiek puolimą į aukštesnį lygį pakelti galintys „centrai“.
Cristiano Felicio

10. Cristiano Felicio, 24-eri metai, 8,3 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 870 tūkstančių JAV dolerių.

Dešimtuką pradeda turbūt tik nuodugniau lyga besidomintiems NBA gerbėjams pažįstamas brazilas. Čikagos „Bulls“ pirmuosius du karjeros sezonus praleidęs aukštaūgis aikštėje vidutiniškai per šį laikotarpį praleido tik po 14 minučių ir pasižymėjo 4,3 pelnomų taškų vidurkiu.

Visgi prieš porą metų net į klubo vasaros lygos sudėtį pakliūti nesugebėjęs aukštaūgis šiame sezone žengė dar vieną žingsnį pirmyn ir sulaukė vyriausiojo trenerio Fredo Hoibergo komplimentų. Apribotu laisvuoju agentu tapsiantis C. Felicio pasižymi didele fizine jėga ir kasmet gerėjančia kova dėl atšokusių kamuolių.

Patirties vis dar stokojantis vidurio puolėjas gali suvilioti šioje pozicijoje jauno ir talentingo krepšininko su žvilgsniu į ateitį ieškančias ekipas.
Willie Reedas

9. Willie Reedas, 27-eri metai, 8,5 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 1 milijonas JAV dolerių.

Tik prieš porą metų stipriausios pasaulio krepšinio lygos duris pravėręs aukštaūgis šiame sezone sėkmingai įsitvirtino Majamio „Heat“ gretose ir tapo pakankamai svarbiu rotacijos krepšininku.

Nors W. Reedo statistika nestebuklinga – vidutiniškai po 5,3 taško ir 4,7 atkovoto kamuolio per rungtynes – Hassano Whiteside‘o dubleris lygos skautus žavi savo atletiškumu ir fizine jėga.

Prieš porą mėnesių ESPN apžvalgininko Zacho Lowe „geriausiai išsaugota lygos paslaptimi“ pavadintą vidurio puolėją „Heat“ norėtų išlaikyti savo sudėtyje, tačiau siekdami atlaisvinti vietos algų kepurėje maksimalios vertės pasiūlymui (ekipa siejama su Gordonu Haywardu ir Blake‘u Griffinu) gali būti priversti leisti aukštaūgiui ieškotis naujos darbovietės.
Marreese'as Speightsas

8. Marreese‘as Speightsas, 29-eri metai, 10 naudingumo balų.

2016-17 metų uždarbis: 1,4 milijono JAV dolerių.

2015-ųjų metų NBA čempionas „Clippers“ gretose praleido pirmąjį ir turbūt vienintelį savo sezoną. Teisės pratęsti kontraktą dar metams atsisakęs aukštaūgis B. Griffino pasilikimo Los Andžele atveju taps finansiškai nebeįkandamu Kalifornijos organizacijai.

M. Speightso vertės šuolio priežastis – puikus pataikymas iš trijų taškų zonos. Šiame sezone dvigubai daugiau tritaškių nei per pirmuosius aštuonerius karjeros metus išmetęs vidurio puolėjas juos realizavo 37 procentų taiklumu.

Nepaisant žaidėjo potencialą gynyboje ribojančios atletiškumo stokos aukštaūgis turėtų sudominti atkrintamųjų varžybų ekipas, siekiančias suteikti savo puolimui papildomą postūmį.
Dewayne'as Dedmonas

7. Dewayne‘as Dedmonas, 27-eri metai, 11 naudingumo balų.

2016-17 metų uždarbis: 2,9 milijono JAV dolerių.

Pastarąsias tris reitingo vietas užimantys vidurio puolėjai atsidūrė beveik identiškoje situacijoje – po sėkmingų sezonų nepasinaudoję teise pratęsti sutartis panašaus amžiaus krepšininkai ieškos pelningesnių sutarčių.

Solidžiausiai tarp šios trijulės šįmet užsirekomendavo būtent D. Dedmonas. Orlando „Magic“ suolo gale ilgus metus trūnijęs aukštaūgis šiais metais žengė tiesiai į reguliariajame sezone geriausią gynybą demonstravusių „Spurs“ starto penketą ir sužaidė geriausią sezoną savo karjeroje.

Tradicinio žaidimo stiliaus vidurio puolėjas gali praversti didžiajai daliai lygos komandų, o žaidėjui puikią „reklamą“ padaręs San Antonijaus klubas gali būti priverstas leisti žaidėjui vos po metų išvykti iš Teksaso ekipos.
Brazilas Nene sužaidė geriausias atkrintamųjų varžybų rungtynes savo karjeroje.

6. Nene Hilario, 34-eri metai, 11,1 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 2,9 milijono JAV dolerių.

Penkioliktąjį sezoną NBA lygoje užbaigęs brazilas Hjustono klube šiais metais užėmė atsarginio vidurio puolėjo bei jaunojo Clinto Capelos mokytojo rolę, tačiau atėjus svarbiausioms sezono kovoms sužaidė vienas įspūdingiausių karjeros rungtynių ir pakartojo prieš daugiau nei 40 metų užfiksuotą rekordą.

Ketvirtose atkrintamųjų varžybų serijos su Oklahomos „Thunder“ rungtynėse Nene užgožė Jameso Hardeno ir Russello Westbrooko dvikovą sumesdamas visus 12 iš žaidimo atliktų metimų ir viso surinkdamas 28 taškus bei 10 atkovotų kamuolių.

Būtent šios rungtynės tapo ryškiausiu įrodymu, jog veteranas dar gali rungtyniauti aukščiausiame lygyje ir būti naudingas bet kuriai lygos ekipai.

Po Chriso Paulo mainų į žurnalistų klausimus atsakinėjęs generalinis „Rockets“ vadybininkas Darylas Morey nustebino daugelį, kai kalbėdamas apie komandos branduolį tarp pagrindinių krepšininkų įvardijo ir Nene. Ši detalė leidžia spręsti, jog Hjustono klubas stengsis išsaugoti veteraną savo gretose.
Zaza Pačulija

5. Zaza Pačulija, 33-eji metai, 11,5 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 2,9 milijono JAV dolerių.

Auksinį sezoną „Warriors“ gretose užbaigęs gruzinas šiais metais Ouklando klube sutiko žaisti už gerokai žemesnį atlyginimą, tačiau įvykdęs savo tikslą gali nuspręsti palikti čempionų klubą ir ieškoti pelningesnės sutarties.

Pagalbinio krepšininko role tenkinęsis vidurio puolėjas sėkmingai pasinaudojo sumažėjusia atsakomybe puolime ir užfiksavo geriausią karjeros rezultatą šiais metais iš žaidimo atakuodamas 53 procentų taiklumu.

Dar prieš porą metų Milvokio „Bucks“ gretose jauniesiems krepšininkams patarimus dalinęs veteranas gali būti naudingas ir tokiame vaidmenyje, ir fizinės jėgos po krepšiu ieškančioms atkrintamųjų varžybų ekipoms.
Kelly Olynykas

4. Kelly Olynykas, 26-eri metai, 11,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 3,1 milijono JAV dolerių.

Septintųjų Rytų konferencijos pusfinalio rungtynių herojus šią vasarą tampa situacijos įkaitu. G. Haywardui maksimalų kontraktą ruošianti Bostono organizacija puolėjo atvykimo į klubą atveju būtų priversta atsisveikinti su kanadiečiu siekiant atlaisvinti pakankamą erdvę algų biudžete.

Nepaisant šios sąlygos, „Celtics“ nusprendė apsidrausti ir pateikė K. Olynykui kvalifikacinį pasiūlymą, paversdama aukštaūgį apribotu laisvuoju agentu ir išsaugodama galimybę išlyginti bet kokią žaidėjo su kitu klubu pasirašytą sutartį.

Visgi šis sprendimas negarantuoja kanadiečiui vietos kito sezono sudėtyje. Dar praėjusią vasarą „Celtics“ taip pat pateikė kvalifikacinį pasiūlymą Jaredui Sullingeriui, tačiau vėliau jį atsiėmė ir atsisakė teisių į krepšininką.

Po 9 taškus vidutiniškai rinkusio aukštaūgio ateitis priklausys nuo Bostono klubo sėkmės laisvųjų agentų rinkoje.
Aleksas Lenas

3. Aleksas Lenas, 24-eri metai, 11,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 4,8 milijono JAV dolerių.

Kvalifikacinio pasiūlymo sulaukė ir Finikso klubui atstovaujantis ukrainietis, užbaigęs savo ketvirtąjį sezoną NBA lygoje.

Kaip ir Jonas Valančiūnas penktuoju šaukimu pakviestas aukštaūgis vis dar nesugeba atskleisti savo potencialo ir šiame sezone vidutiniškai rinko po 8 taškus ir 6,6 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Teisę išlyginti sutartį turėsiantys „Suns“ šį sprendimą priims atsižvelgdami į vidurio puolėjo pasirašysimos sutarties dydį. Turbūt vienintele šiame sezone nestipriai regresavusio A. Leno stipriąja puse sutarčių derybose lieka sąlyginai nedidelis amžius, tačiau tikėtis milžiniško kontrakto ukrainiečiui šią vasarą bus labai sunku.
Masonas Plumlee

2. Masonas Plumlee, 27-eri metai, 16,6 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Bene įdomiausio šios pozicijos laisvuoju agentu tapsiantis M. Plumlee gali tapti tikru galvos skausmu „Nuggets“ klubo valdybai su Artūru Karnišovu priešakyje.

Vasario viduryje iš Portlando į Denverį mainų būdu persikėlęs aukštaūgis „Trail Blazers“ ekipoje turėtą starto penketo poziciją naujajame klube užleidžia serbų talentui Nikola Jokičiui, tačiau puikiais žaidimo kūrimo gebėjimais pasižymintis krepšininkas gali sulaukti itin pelningų pasiūlymų iš kitų lygos organizacijų.

Jusufui Nurkičiui Portlande sužydėjus visomis gražiausiomis spalvomis M. Plumlee Denveryje nepavyko padaryti to paties. Negana to, už teises į vidurio puolėją „Nuggets“ varžovams atidavė ir 20-ąjį šios naujokų biržos šaukimą.

Didelė sumokėta kaina stato Denverio organizaciją į nepatogią padėtį – aukštaūgio paleidimas į kitą klubą („Nuggets“ turi galimybę išlyginti bet kokią sutartį) reikštų skaudžiai pralaimėtus mainus, kurių metu vienas talentingesnių jaunųjų aukštaūgių ir pirmojo rato šaukimas būtų atiduoti už vos 27-erias M. Plumlee klube sužaistas rungtynes.

Su Paulu Millsapu itin stipriai siejamų „Nuggets“ laukia sunkus sprendimas dėl M. Plumlee ateities.

1. Pau Gasolis, 36-eri metai, 17,2 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 15,5 milijono JAV dolerių.

Reitingo viršūnėje įsitaisęs veteranas iš Ispanijos jau spėjo pradžiuginti „Spurs“ organizaciją atsisakydamas teisės pratęsti sutartį dar metams ir kitame sezone užsidirbti net 16,2 milijono JAV dolerių.

Tokį sprendimą aukštaūgis priėmė siekdamas padėti klubui sustiprinti savo sudėtį ir atlaisvindamas solidžią erdvę algų kepurėje. Kalbama, jog San Antonijaus klubui užbaigus komplektaciją P. Gasolis pasirašys daug mažesnės vertės sutartį.

Nors vienas pagrindinių „Spurs“ tikslų – pasirašyti kontraktą su C. Paulu – subliuško įžaidėjui persikėlus į principinių varžovų „Rockets“ gretas, ispano sprendimas įgalina organizaciją derėtis su pirmuosius tris karjeros sezonus San Antonijuje praleidusiu George‘u Hillu.

Pagarbos už šį nesavanaudišką žingsnį nusipelnantis P. Gasolis kitame sezone turėtų ir toliau vilkėti juodai baltus „Spurs“ marškinėlius.

NBA laisvųjų agentų rinka atsidaro jau šį šeštadienį, 7 valandą ryto Lietuvos laiku.