Penkių straipsnių ciklą tęsiame apžvelgdami atakuojančio gynėjo pozicijos pasiūlą. Kaip įprasta, šios pozicijos žaidėjai dėl savo aikštėje atliekamų funkcijų pasižymi ne itin aukštu naudingumo koeficientu, tačiau yra itin svarbi bet kurios komandos sudėties sudedamoji dalis.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių. Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

10. Rodney Hoodas, 26-eri metai, 9,8 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 3,5 milijono JAV dolerių.

Rodney Hoodas


Jutos „Jazz“ klube pirmuosius tris su puse savo karjeros sezonų praleidęs gynėjas 2018-ų metų vasarį buvo išsiųstas į Klivlando „Cavaliers“ organizaciją. LeBrono Jameso pašonėje atsiskleisti nesugebėjęs krepšininkas Klivlande rinko vos po 10,8 taško, kai iki mainų pasižymėjo aukščiausiu rezultatyvumo vidurkiu savo karjeroje - 16,8 taško per rungtynes.

Praėjusią vasarą kvalifikacinį „Cavaliers“ pasiūlymą priėmęs Hoodas šią vasarą taps neapribotu laisvuoju agentu, tačiau iki šios akimirkos žaidėjui teko dar sykį pakeisti savo adresą – sezono viduryje Ohajo valstijos klubas jį iškeitė į Portlando „Trail Blazers“.

Nors žaisdamas su Damianu Lillardu ir C. J. McCollumu Hoodas savo rezultatyvumo vidurkį nusmukdė iki 9,6 taško, savo vertę krepšininkas įrodė atkrintamosiose varžybose. Jose gynėjas per 16 sužaistų susitikimų septynis kartus pelnė bent po 12 taškų bei tapo rungtynių didvyriu nepamirštamame „Trail Blazers“ ir „Nuggets“ keturių pratęsimų trileryje.

Prie savo karjeros piko artėjantis žaidėjas gali dominti tiek jaunus talentus buriančias, tiek aukštus tikslus sau artėjančiame sezone keliančias komandas. Jo paslaugomis neabejotinai domėsis ir „Trail Blazers“, neturintys finansinių galimybių pakeisti Hoodą panašaus lygio žaidėju jo išvykimo atveju.

9. Wesley Matthewsas, 32-eji metai, 10,1 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 19,4 milijono JAV dolerių.

Wesley Matthewsas


Įspūdinga patyrusio gynėjo praėjusiame sezone uždirbtų pinigų suma – dar 2015-ais metais su Dalaso „Mavericks“ pasirašyto kontrakto pasekmė. Sezoną Teksase praleidęs krepšininkas buvo iškeistas į Niujorką Kristapo Porzingio mainų metu, o „Knicks“ klubas Wesley atleido po vos dvejų sužaistų rungtynių.

Nors „Pacers“ komandoje žaidėjui pavyko įvykdyti pagrindinę savo užduotį ir bent dalinai kompensuoti traumą patyrusio Victoro Oladipo netektį, Matthewso žaidimas Indianoje nepaliko itin teigiamo įspūdžio. Patyręs krepšininkas puikiai išmano komandinę gynybą ir pasižymi banguotu, tačiau solidžiu tritaškių pataikymu, bet iš žaidimo Indianapolyje atakavo vos 39 procentų taiklumu.

Prie karjeros saulėlydžio artėjantis gynėjas šią vasarą veikiausiai ieškos klubo, kuriame galėtų turėti bent teorinę galimybę kautis dėl čempionų žiedų. Per dešimt NBA praleistų sezonų konferencijos pusfinalio barjero nė karto neperlipusiam Matthewsui gali tekti tenkintis mažos finansinės vertės vieno sezono kontraktu.

8. Kentavious Caldwell-Pope‘as, 26-eri metai, 10,4 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 12 milijonų JAV dolerių.

Kentavious Caldwell-Pope'as


„Klutch Sports“ agentūrai kartu su LeBronu Jamesu ir Anthony Davisu priklausantis žaidėjas pastarąsias dvi vasaras pasirašė pelningus vieno sezono trukmės kontraktus su Los Andželo „Lakers“ ir Angelų mieste spėjo susižerti beveik 30 milijonų JAV dolerių.

Nors KCP negali skųstis savo finansine situacija, jo žaidybinis vaidmuo „Lakers“ klube pastarajame sezone gerokai sumažėjo. Gynėjas aikštėje praleido mažiausiai minučių per pastaruosius penkerius metus, o tritaškius metė per tris sezonus mažiausiu 35 procentų taiklumu.

Vos prieš porą metų pasirašyti šimtamilijoninę sutartį su Detroito „Pistons“ tikėjęsis žaidėjas bus priklausomas nuo „Lakers“ sėkmės laisvųjų agentų rinkoje. Jei klubo generalinis vadybininkas prisivilios trečią žvaidždę, Caldwell-Pope‘as gali būti priverstas ieškoti ilgalaikės sutarties su kita NBA organizacija.

7. Justinas Holiday, 30 metų, 10,9 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 4,4 milijono JAV dolerių.

Justinas Holiday


Vyriausias iš trijų NBA lygoje rungtyniaujančių brolių Holiday pastarąjį sezoną pradėjo Čikagoje, tačiau jam įpusėjus buvo iškeistas į vilčių patekti į atkrintamąsias tuomet dar nepraradusių Memfio „Grizzlies“ gretas. Tenesio valstijos klubas už žaidėją „Bulls“ organizacijai perleido du ateities naujokų biržų antrojo rato šaukimus.

Atvykęs į Memfį Justinas nesugebėjo pateisinti klubo investicijos. 39 iš 44 „Grizzlies“ komandoje sužaistų susitikimų starto penkete pradėjęs gynėjas pasižymėjo vos 9,5 taško vidurkiu bei pateisino savo kaip neefektyvaus taškų rinkėjo reputaciją – naujojoje komandoje žaidėjas realizavo vos 39 procentus metimų iš žaidimo.

Šią vasarą jaunais talentais Ja Morantu ir Brandonu Clarke‘u pasipildę Grizliai atrodo pasiruošę pradėti sudėties atjauninimo procesą. Visgi finansinė klubo situacija gali priversti Memfio klubo vadovus pasistengti išlaikyti lūkesčių nepateisinusį gynėją savo sudėtyje.

6. Danny Greenas, 32-eji metai, 12,1 naudingumo balo.

2018-19 metų uždarbis: 10 milijonų JAV dolerių.

Danny Greenas


Antrąjį NBA čempiono žiedą savo karjeroje šiais metais iškovojęs Toronto „Raptors“ gynėjas neslepia noro ir toliau likti kanadiečių klube. Viešuose pasisakymuose po iškovoto titulo Greenas ne kartą spėjo paminėti, jog viliasi, kad tokį norą turi ir „Raptors“ organizacija.

Nepaisant galimo abiejų pusių susidomėjimo galimybe pratęsti bendradarbiavimą, Greeno paslaugomis gali rimtai susidomėti ir kiti į NBA Olimpą užkopti besitaikantys klubai. Gerais gynybos įgūdžiais ir puikiu taiklumu iš toli (46 procentai tritaškių, antras geriausias rezultatas lygoje) pasižymintis žaidėjas teoriškai taptų idealiu pagalbininku Jameso ir Daviso vedamiems „Lakers“ ar trumpalaikiu traumą besigydančio Klay Thompsono pakaitalu „Warriors“ klube.

Greeno ateičiai įtakos turėti gali ir Kawhi Leonardo apsipsrendimas. Jei šviežiai iškeptas NBA finalo serijos MVP nuspręs palikti Torontą, „Raptors“ gali ryžtis atsisveikinti ir su vienu iš svarbiausių komandos juodadarbių šiame sezone tapusiu gynėju.

5. Terrence‘as Rossas, 28-eri metai, 12,9 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 10,5 milijono JAV dolerių.

Terrence'as Rossas


Prieš šešerius metus NBA dėjimų konkurse triumfavusį gynėją visą karjerą lydėjo nestabilaus žaidėjo etiketė. Ją bent iš dalies panaikinti Rossas sugebėjo šių metų pirmenybėse, kuriose tapo vienu rezultatyviausių visos lygos atsarginių krepšininkų.

Net po 7 tritaškius per rungtynes 38 procentų taiklumu išmesdavęs krepšininkas sužaidė geriausią savo karjeros sezoną ir pasižymėjo 15,1 pelnyto taško vidurkiu. Vyriausiajam treneriui Steve‘ui Cliffordui uždegus žalią šviesą agresyviam Terrence‘o žaidimui, buvęs „Raptors“ narys pasiekė naują absoliutų NBA rekordą – nepradėjęs nė vieno susitikimo starto penkete Rossas per sezoną pataikė net 217 tritaškių.

Orlando „Magic“ klubo sprendimą pateikti Rossui ilgalaikę sutartį taip pat diktuoja organizacijos finansinė padėtis. Turėdami krepšininko „Birdo teises“, Floridos klubo atstovai gali viršyti algų kepurę siūlydami jam pratęsti sutartį. Šis niuansas bei Rosso atsiskleidimas klubo vairą perėmus Cliffordui leidžia tikėtis, jog krepšininkas liks „Magic“ ekipoje.

4. J. J. Redickas, 35-eri metai, 14,6 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 12,3 milijono JAV dolerių.

J. J. Redickas


Nors Filadelfijos „76ers“ snaiperis šį pirmadienį atšventė jau 35-ąjį savo gimtadienį, jo fiksuojama statistika kol kas neišduoda amžiaus įtakos jo žaidimui. Žaisdamas savo tryliktąjį sezoną snaiperis užfiksavo naują asmeninį rezultatyvumo vidurkio rekordą – 18,1 taško per rungtynes.

Vienu iš esminių Filadelfijos klubo ginklų tapęs gynėjas sezoną pradėjo atsarginio krepšininko vaidmenyje. Vyriausiasis treneris Brettas Brownas vietą starto penkete iš pradžių patikėjo pirmajam 2017-ų metų naujokų biržos šaukimui Markelle Fultzui, tačiau pastarojo sveikatos problemos jau sezono pradžioje nubloškė gynėją už rotacijos ribų, o vėliau – ir iš „76ers“ organizacijos.

Broliškos meilės miesto ekipa šią vasarą turės išspręsti daug galvosūkių. Vieno Kawhi Leonardo metimo dėka būsimiesiems NBA čempionams dramatiškai pralaimėję „76ers“ vasarą pasitinka su trimis itin svarbiais laisvaisiais agentais – Redicku, Jimmy Butleriu ir Tobiasu Harrisu.

Nors pati organizacija tikisi išlaikyti visus tris krepšininkus savo sudėtyje nepaisydama prabangos mokesčio nuobaudų, Redickas gali patraukti ir kitų lygos klubų dėmesį. Po 8 tritaškius per rungtynes 40 procentų taiklumu paleisti galintis žaidėjas šiandieninėje NBA lygoje nepamaišytų nė vienai komandai.

3. Jeremy Lambas, 27-eri metai, 16,2 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 7,5 milijono JAV dolerių.

Jeremy Lambas


Oklahomos „Thunder“ klube pirmuosius tris savo karjeros sezonus praleidęs krepšininkas jų metu buvo laikomas talentingu, tačiau savo potencialo atskleisti nesugebančiu žaidėju. Žaisdamas ketvirtąjį sezoną Šarlotės „Hornets“ ekipoje Lambas pagaliau pademonstravo savo talentą ir rinko po 15,3 taško bei 5,5 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Būtent į šį krepšininką turėtų krypti ryškiausių žvaigždžių prisivilioti negalinčių ar nesugebėsiančių, tačiau pastiprinimo atakuojančio gynėjo pozicijoje ieškančių lygos klubų akys. Lambas pasiekė tą amžių, kai artimiausi jo karjeros sezonai turėtų būti produktyviausi jo karjeroje, bei pademonstravo, jog yra vertas būti laikomas NBA starto penketo kalibro krepšininku.

Šarlotės klubo galimybės išlaikyti Lambą savo sudėtyje atrodo miglotos. Jei „Hornets“ pratęs sutartį su Kemba Walkeriu, Lambo išlaikymas gali tapti finansiškai neįkandamu visą šūsnį neigiamos vertės kontraktų turinčiai ekipai. Jei Kemba paliks Šarlotę, komanda veikiausiai sieks kardinaliai atjauninti savo sudėtį. Tarp dviejų ugnių atsidūręs Lambas kitame sezone veikiausiai atsovaus kitam klubui.

2. Malcolmas Brogdonas, 26-eri metai, 16,9 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 1,5 milijono JAV dolerių.

Malcolmas Brogdonas


2017-ais metais geriausio sezono naujoko titulą nuskynęs gynėjas tapo žemiausiu šaukimu pakviestu krepšininku, sulaukusiu tokio įvertinimo. Vos 36-uoju šaukimu „Bucks“ pasirinktas Brogdonas su klubu tuomet sudarė žemos vertės trejų metų sutartį, kuri baigiasi žaidėjui tapus aštuntuoju prestižinio „50-40-90“ klubo nariu, t.y. sugebėjusiu iš žaidimo atakuoti bent 50, iš trijų taškų zonos – 40, o nuo baudų metimo linijos – 90 procentų taiklumu.

Iki Rytų konferencijos finalo pirmą kartą per pastaruosius aštuoniolika metų nukeliavę „Bucks“ šią vasarą turės paplušėti siekdami išlaikyti Brooką Lopezą, Khrisą Middletoną ir Brogdoną. Finansinė situacija lemia, jog Milvokio organizacija veikiausiai atsisveikins su Nikola Mirotičiumi, tačiau Brogdono ateitis taip pat neatrodo garantuota.

Nors krepšininkas taps apribotu laisvuoju agentu ir „Bucks“ galės išlaikyti jį savo sudėtyje išlygindami bet kokią su kita organizacija jo pasirašytą sutartį, gynėjų ieškančių ekipų pasiūlymai gali pasirodyti finansiškai neįkandami. Su Brogdonu šiuo metu siejamas atkrintamosiose varžybose Milvokio komandai nusileidęs Bostono „Celtics“ klubas.

1.Klay Thompsonas, 29-eri metai, 18 naudingumo balų.

2018-19 metų sezono uždarbis: 19 milijonų JAV dolerių.

Klay Thompsonas


Vienas iš „Golden State Warriors“ klubo simbolių dar prieš kelias savaites laisvųjų agentų rinkoje buvo siejamas su vienu vieninteliu klubu – „Golden State Warriors“. Visgi Klay finale patirta kryžminių raiščių trauma pakurstė gandus apie galimą Ouklando ekipos ir vieno geriausių visų laikų snaiperių atsisveikinimą.

Remiantis JAV žniasklaidos pranešimais, Thompsonas tikisi vos prasidėjus laisvųjų agentų rinkai gauti maksimalų penkerių metų trukmės „Warriors“ pasiūlymą. Jei Vakarų konferencijos čempionai tikėsis, jog traumą gavęs žaidėjas sutiks sumažinti savo reikalavimus ir sutikti su mažesnės vertės kontraktu, Klay gali pradėti derybas su kitais klubais, tarp kurių šiandien garsiausiai minimi Los Andželo „Clippers“.

Viena įsimintiniausių pastarųjų metų finalo serijų gali sugriauti „Warriors“ dinastiją ne tik klubo rezultatų, bet ir komandos sudėties atžvilgiu.

Taip pat skaitykite: