Taip buvęs krepšininkas, o dabar 46-erių NCAA komandos Kalifornijoje treneris reaguoja prisimindamas žaidimą kartu su Lietuvos krepšinio legenda A. Saboniu.

Abu jie NBA lygoje debiutavo 1995-aisiais, tačiau abiejų kelias į elitinę pasaulio krepšinio lygą buvo skirtingas.

D. Stoudemire'as tuo metu buvo 7-asis šaukimas 1995-ųjų naujokų biržoje, pradėjo savo karjerą Toronto „Raptors“ gretose ir laimėjo metų naujoko titulą.

Devyneriais metais anksčiau 12-ametis D. Stoudemire'as per televizorių žiūrėjo 1986-ųjų NBA naujokų biržą, kur „Blazers“ A. Sabonį pasirinko 24-uoju numeriu. Visgi lietuvis dėl įvairių aplinkybių pasiliko Europoje ir NBA debiutavo tik jau sulaukęs 30-ies.

1998-aisiais D. Stoudamire'as buvo iškeistas į Portlandą ir dviejų skirtingų kartų talentai susidūrė vienoje komandoje.

Nors ir vyresnis už kitus debiutantus ir apskritai didelę dalį lygos krepšininkų, A. Sabonis buvo išskirtinis talentas.

Shaquille'as O'Nealas, Derekas Fisheris, Arvydas Sabonis, Damonas Stoudemire'as

Kaip rašo NBC reporteris Chrisas Burkhardtas, aukštaūgiai lygoje dažniausiai nebūdavo liaupsinami dėl savo sugebėjimų perduoti kamuolį, nors dabar tokiais įgūdžiais jau gali pasigirti ir Nikola Jokičius, ir Marcas Gasolis. Ankstesniais laikais vidurio puolėjai dažniausiai būdavo pasitelkiami kietai kovai po lenta.

Tačiau kartas nuo karto pasitaiko žmonių, kurie turi Shaquille'o O'Nealo kūną, tačiau perdavimus dalija kaip Johnas Socktonas.

Billas Waltonas, Wiltas Chamberlainas, Billas Russellas, minėtasis N. Jokičius – tai keletas į galvą ateinančių pavardžių.

Bet jeigu jūs paklausite D. Stoudamire'o, jis geriausiu pavadins aukštaūgį iš Lietuvos. Ir prisipažins iki šiol sunkiai galintis įsivaizduoti, ką A. Sabonis būtų daręs lygoje, jei į ją būtų persikėlęs ne po savo sunkių traumų.

„Sabonis gyvenimą aikštėje palengvindavo kiekvienam. Manau, kad jis yra geriausiai kamuolį perduodavęs aukštaūgis iš visų, žaidusių krepšinį. Taip pat jis galėjo pataikyti, ir viską darė žaisdamas praktiškai viena koja. Manęs neapleidžia viena mintis, ką jis būtų krėtęs lygoje, jei čia būtų atvykęs ne po traumų, o visiškai sveikas“, – sako D. Stoudemire'as.

Taigi, žaisdamas „viena koja“ A. Sabonis per 7 sezonus NBA vidutiniškai per rungtynes rinko po 12 taškų, atkovojo po 7,3 kamuolio ir atliko po 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Kaip pastebi NBC reporteris, tai yra solidi statistika „centrui“, kuris NBA standartais debiutavo „senas“ ir buvo patyręs ne vieną sunkią traumą.

„Sabonis amžinai bus vienas didžiausių klausimų „o kas, jeigu?“ Kas jeigu, Sabonis būtų atvykęs 1986-aisiais? Kas, jeigu jaunas Sabonis būtų buvęs vienas iš tos „Blazers“ komandos narių, kuri pasiekdavo NBA superfinalus?

Kas būtų nutikę Michaelui Jordanui ir „Bulls“ organizacijai bei Isiah Thomasui su „Pistons“. Yra daug klausimų, bet nėra klausimo, koks iš tikrųjų geras buvo Sabonis. Jums tereikia pasižiūrėti vaizdo įrašus ar paklausti tų, kurie su juo žaidė. Jis buvo vienas geriausių krepšinį žaidusių aukštaūgių“, – pažymi Chrisas Burkhardtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)