Visus įmanomus trofėjus Europoje susirinkęs slovėnas į NBA atvyko lydimas stebukladario reputacijos Senajame Žemyne ir milžiniško skepticizmo kitoje Atlanto vandenyno pusėje.

Ispanijos ACB pirmenybių bei Eurolygos naudingiausiu krepšininku tapęs jaunuolis net sugebėjo atvesti iki šiol jokios spalvos medalių neregėjusią Slovėnijos rinktinę į Europos čempionato viršūnę, tačiau ir šis pasiekimas nepadarė įspūdžio JAV sporto gerbėjams.

Didžioji dalis NBA sirgalių šią vasarą žvelgdami į Dončičių matė putlių veido bruožų vaikį, kuris bus beveik tiesiogine to žodžio prasme suvalgytas atletiškumu ir greičiu pasižyminčioje pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Luka Dončičius

Praėjus vos kiek daugiau nei pusmečiui nuo birželio pabaigoje vykusios naujokų biržos slovėną lydintys komentarai pasikeitė neatpažįstamai. Finikso „Suns“ ir Sakramento „Kings“ klubai, nusprendę rinktis „saugesnį“ kelią ir biržoje vietoj įtartino europiečio pakvietę NCAA talentus, šiandien yra maišomi su žemėmis, o su Andrea Bargnani potencialo atžvilgiu lygintas slovėnas dabar ESPN tinklo jau yra vadinamas Jameso Hardeno įpėdiniu.

Paradoksalu, bet tos pačios naujokų biržos naktį tas pats ESPN kanalas tiesioginės transliacijos metu išskyrė penkis „žvaigždės potencialą“ turinčius būsimuosius NBA naujokus: DeAndre Aytoną, Marviną Bagley, Mohamedą Bambą, Trae Youngą ir Michaelą Porterį.

Stopkadras iš tiesioginės NBA naujokų biržos transliacijos

Tad kokiu gi būdu slovėnas per pusmetį nuo amerikiečiams nė per nago juodymą neįdomaus dručkio sugebėjo atlikti šuolį iki Visų žvaigždžių rinkimuose Stepheną Curry ir Keviną Durantą lenkiančio fenomeno? Ir ar jį lydintis ažiotažas yra pagrįstas, ar tai tik Europoje su iki šiol nematytu įkarščiu pučiamas burbulas?

Įpusėjus pirmajam slovėno karjeros NBA reguliariajam sezonui jau galime jo fiksuojamą statistiką lyginti su kitais lygos krepšininkų debiutiniais metais užfiksuotais pasiekimais.

Po pastarosiose rungtynėse 30 į jo paslaugų biržos naktį nepanorusių „Suns“ krepšį pelnytų taškų Dončičius jau yra sužaidęs 40 susitikimų, kuriuose vidutiniškai renka po 19,8 taško, 6,7 atkovoto kamuolio, 4,9 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 perimto kamuolio ir 3,3 klaidos.

Trys pirmieji statistiniai rodikliai – bent 19 taškų, 6 atkovoti kamuoliai ir 4 rezultatyvūs perdavimai – išskiria slovėną iš tūkstančių NBA lygoje per jos istoriją rungtyniavusių krepšininkų.

Tokius ar didesnius rodiklius minėtose statistinėse kategorijose pastarąjį kartą vienas iš lygos naujokų rinko daugiau nei prieš 20 metų, kai 1994-95 metų pirmenybėse tą padaryti pavyko Detroito „Pistons“ rungtyniavusiam ir mano kartos krepšinio gerbėjams amžinai su „Sprite“ limonadu asociacijas kelsiančiam Grantui Hillui.

Nuo tritaškio linijos integravimo į NBA lygą 1979-ais metais be Hillo ir Dončičiaus šią statistinę ribą peržengė vos du krepšininkai. 1979-80 metų sezone tą padarė Larry Birdas (21,3 taško, 10,4 atkovoto kamuolio ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo), o 1984-85 metų pirmenybėse – Michaelas Jordanas (28,2 taško, 6,5 atkovoto kamuolio ir 5,9 rezultatyvaus perdavimo).

Slovėno fiksuojama statistika istoriniame kontekste jį stato greta vienų ryškiausių visų laikų NBA superžvaigždžių. Negana to, Jordanas savo debiutinį sezoną žaidė būdamas 21-erių, Hillas – 22-ejų, o Birdas – 23-ejų metų amžiaus. Dončičius savo 20-ąjį gimtadienį švęs vasario 28 dieną – likus vos kiek daugiau nei mėnesiui iki reguliariojo sezono pabaigos.

Luka Dončičius

Lygos statistikos archyvuose išskyrus 20-ies metų nesulaukusius krepšininkus, Lukos pasiekimai atrodo ne ką mažiau įspūdingai.

Per visą NBA istoriją rezultatyviau už Dončičių (19,8 taško) žaidė tik trys devyniolikmečiai – Kevinas Durantas (20,3), LeBronas Jamesas (20,9) ir Carmelo Anthony (21,0).

Skeptikų dėl savo sąlyginai prasto taiklumo (43,5 proc.) kritikuojamas slovėnas iš žaidimo šiuo metu atakuoja taikliau, nei visi trys išvardintieji tuometiniai devyniolikmečiai.

Sezono pradžioje NBA pasaulyje netilo diskusijos apie tai, jog Luka gali sužaisti geriausią europiečio debiutinį sezoną lygos istorijoje. Sezonui įpusėjus darosi akivaizdu, jog jo statistiniai pasiekimai gali iš diskusijos išbraukti žodį „europiečio“.

Ne, Dončičius tikrai nepranoks Jordano 28,2 taško vidurkio bei nepakartos Wilto Chamberlaino ir Weso Unseldo neįtikėtinų debiutinių sezonų, atnešusių jiems MVP titulus. Tačiau šių laikų lygos istorijoje dar niekas neįsiveržė į NBA pirmenybes su tokia jėga, kokią demonstruoja slovėnas.