Dvigubų dublių mašina tapęs D. Sabonis per pirmąjį šio sezono trečdalį iš tiesų jau du kartus rimtai kėsinosi į pirmąjį lietuvišką trigubą dublį NBA lygos istorijoje – Domantui rungtynėse su Bostono „Celtics“ ir Memfio „Grizzlies“ iki neeilinio pasiekimo trūko tik dviejų rezultatyvių perdavimų.

Tačiau arčiausiai trigubo dublio buvusiu lietuviu vis dar išlieka Sabas vyresnysis, kuris prieš 20 metų, 1999-ųjų vasarį, pergalingame mače su Dalaso „Mavericks“ pasižymėjo 16 pelnytų taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 9 rezultatyviais perdavimais. Dar kelis sykius jis, kaip ir Domas, komandos draugams asistavo 8 kartus ir nuo trigubio dublio atsiliko tik dviem sėkmingais epizodais.

Sabonis koreguoja „Pacers“ metraščius

Nors D. Saboniui vos 23-eji ir jis Indianoje žaidžia dar tik trečiąjį sezoną, jo sąskaitoje – jau ne vienas visų laikų „Pacers“ klubo rekordas, be to, dar keli jų, jeigu neįvyks kažkokių netikėtų kataklizmų, bus pagerinti šio sezono eigoje.

Įspūdingas Domanto progresas jau verčia „Ristūnų“ fanus trinti rankomis dėl kelerių metų senumo mainų, kurių metu iš Indianapolio hipodromo pabėgo Paulas George‘as, bet į jį įsiveržė Victoras Oladipo ir D. Sabonis. Jeigu tuomet atrodė, kad „Pacers“ buvo apvogti vidury vasaros, tai dabar jau beveik aišku, kad tai jie patys įvykdė nemenką vagystę.

Net ir komandos lyderiui V. Oladipo patyrus traumą bei iš rikiuotės iškritus jau beveik metams, „Ristūnų“ žaidimas nesubyrėjo: praėjusį sezoną „Pacers“ Rytuose finišavo penkti, šį – taip pat stumdosi dėl namų aikštės pranašumo su Toronto „Raptors“ ir Filadelfijos „76ers“ klubais.

Ir viena pagrindinių priežasčių, leidžiančių indianapoliečiams tai daryti, be jokios abejonės yra po krepšiais dominuojantis Domantas. Jis yra ketvirtas visoje lygoje pagal sugriebtus kamuolius (vid. po 13,4) ir antras pagal dvigubus dublius (25), nusileidžiantis tik dabartiniam MVP titulo savininkui graikų monstrui Gianniui Antetokounmpo (28).

Maža to, 13 dvigubų dublių iš eilės seriją surengęs D. Sabonis tapo naujojo „Pacers“ organizacijos rekordo autoriumi. Iki tol daugiausiai (11) dublių vieną po kito 2009 m. buvo surinkęs Troy‘us Murphy, po 9 iš eilės sukrapštė Jermaine‘as O‘Nealas ir Detlefas Schrempfas, o tokios legendos kaip Rikas Smitsas, Reggie Milleris ar Markas Jacksonas apskritai nefigūruoja tarp šios statistinės kategorijos lyderių franšizės istorijoje.

Domantas yra pakeliui ir į dar bent du visų laikų „Pacers“ rekordus. Pirmasis jų – dvigubų dublių suma per sezoną (49), kuri kol kas priklauso jau minėtam T. Murphy. D. Sabonis su 25 dubliais jau įpusėjo šio rekordo medžioklę, nors NBA reguliariajame sezone sužaisti dar tik 33 turai iš 82. Taigi jei Domas išlaikys tokį tempą, turėtų finišuoti bent su 60 dvigubų dublių savo kraityje.

Kitas D. Sabonio taikinys – atkovotų kamuolių sezono rekordas. Jį taip pat kol kas yra pasiglemžęs T. Murphy su 861 nusiimtu kamuoliu. Domantas turi jau 414 sugriebtų kamuolių ir demonstruoja tokį stabilumą kovose po lenta, kad šį sezoną gali peržengti ir simbolinę 1000 ribą bei taip sutriuškinti dar vieną klubo rekordą.

Beje, pirmąjį jis pasisavino dar pernai, kai visą sezoną iš žaidimo atakavo Indianoje neregėtu negirdėtu 59 procentų taiklumu bei aplenkė ligtolinį rekordininką Ianą Mahinmį (58,9 proc.).

„Jis turi labai aukštą krepšinio IQ ir vaikosi kiekvieno kamuolio po lenta. Domas mūsų komandai duoda tiek daug – tai tiesiog puiku matyti“, – giria savo auklėtinį treneris Nate‘as McMillanas.

Dreba ir lietuviškieji NBA rekordai

Lietuviškuosius NBA metraščius D. Sabonis perrašė dar prieš šio sezono pradžią, kai pratęsė sutartį su „Pacers“ dar ketveriems metams. Per juos 211 cm ūgio vidurio puolėjas uždirbs nuo 77 iki 85 milijonų JAV dolerių. Tai – vertingiausia sutartis ne tik Lietuvos krepšinio, bet ir viso šalies sporto istorijoje.

Įdomu, kad Domanto tėvas Arvydas per visą savo NBA karjerą (1995-2005 m.) uždirbo apie 48 mln. JAV dolerių. Bet aikštėje žaidžia ne pinigai, mėgsta sakyti tiek treneriai, tiek ir patys krepšininkai.

Vienas darbščiausių lygos žaidėjų D. Sabonis yra kieto žaidimo šalininkas, kuris neprapultų NBA pasaulyje ir nukeltas į laukinius 90-uosius. Kone prieš kiekvieną mačą lygą nušviečiantys portalai praneša apie tai, kad Domantas yra susižeidęs kojos ar rankos pirštą bei abu savo klubus ir nėra aišku, ar padės komandai artimiausiame mače. Tačiau tarsi koks Geležinis žmogus A. C. Greenas, per 14 sezonų sužaidęs net 1,192 tūkst. rungtynių iš eilės, jis vis veržiasi į aikštę ir renka statistiką it kompiuteriniame žaidime.

Lietuviškas trigubas dublis būtų kaip vyšnaitė ant torto, bet ir be jos Domantas tikrai turi kuo pasigirti tarp kitų NBA lietuvių. Jo atkovotų kamuolių vidurkis (13,4) yra absoliučiai didžiausias tarp visų Lietuvos bokštų, o pelnomų taškų kiekis (vid. 17,4) yra mažesnis tik už GSW atsarginio Šarūno Marčiulionio, 1992-1993 m. sezone sugebėjusio mesti net po 18,9 taško per susitikimą.

D. Sabonis tarp tautiečių pirmauja ir pagal rezultatyvius perdavimus, kurių šį sezoną padalina beveik po 4 per kiekvieną dvikovą. Sabo geriausias pasiekimas buvo vidutiniškai po 3.

Mažai intrigos liko ir lietuviškų dvigubų dublių lenktynėse: A. Sabonis 1997-1998-aisiais sukaupė 36, o Žydrūnas Ilgauskas tą patį sezoną – 35. Domantui liko 49-i turai, per kuriuos tereikia surinkti 12 dublių, kad ir pagal juos jis taptų rekordininku.

Jei karjeros pradžioje Domą buvo įprasta vadinti Saboniuku, tai dabar tokia pravardė jau skambėtų kiek nepagarbiai. Dominatorius galingu žaidimu tęsia Sabonių šeimos tradiciją ir šį sezoną pretenduoja žaisti jau ketvirtose NBA atkrintamosiose iš eilės. Arvydas savo ruožtu taip pat nepraleido nė vienų tokių varžybų – atvedė Portlando „Trail Blazers“ į septynerias atkrintamąsias iš eilės.

Jau seniai įrodęs, kad į NBA pateko ne dėl pažinčių, D. Sabonis lygos fanams įrodinėja ir tai, kad jis vertas vietos NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Jose kol kas yra dalyvavęs tik vienas lietuvis – 2003 ir 2005 m. tokia garbė atiteko Ž. Ilgauskui, spėjusiam pažaisti kartu ir su pačiu Michaelu Jordanu. Visi manantieji, kad to nusipelnė ir Domantas, jau gali atiduoti savo balsus už jį prasidėjusiuose rinkimuose į 2020-ųjų krepšinio šventę Čikagoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)