Per keturis paskutiniuosius NBA sezonus „Lakers“ vidutiniškai iškovojo po 22 pergales ir niekados neužėmė aukštesnės nei keturioliktos pozicijos tarp penkiolikos Vakarų konferencijos komandų. Nesėkmingiausią laikotarpį organizacijos istorijoje klubas sugebėjo paversti aukštais naujokų biržos šaukimais, kuriais pakviesti krepšininkai taps centrine Los Andželo ekipos ateities ašimi.

Dar praėjusiame sezone prie klubo vairo stojęs Magico Johnsono ir Robo Pelinkos duetas šiais metais savo pirmojo rato šaukimą priklausomai nuo jo pozicijos perleis Filadlefijos „76ers” arba Bostono „Celtics“. Sąlygojami šios aplinkybės „Lakers“ siekė pasipildyti padėti kovoti dėl pergalių galinčiais krepšininkais, tačiau išlaikyti kuo didesnį finansinį lankstumą kitų metų vasarai, kai laisvaisiais agentais taps visas būrys lygos superžvaigždžių.

Apie Paulą George'ą, LeBroną Jamesą ir Russellą Westbrooką svajojančių sirgalių palaikomas klubas šiais metais surinko įdomią jaunimo ir veteranų kombinaciją, galinčią nustebinti galingos Vakarų konferencijos varžovus solidžiu žaidimu.

Bilietas į šviesią ateitį: didysis „Lakers“ talentų trejetas
Lonzo Ballas

Didžiausio žiniasklaidos dėmesio pirmąją treniruočių stovyklos dieną pelnytai sulaukė naujokas Lonzo Ballas. Skandalingų savo tėvo LaVaro komentarų išgarsintas krepšininkas jau neužilgo bandys pateisinti į jį dedamus milžiniškus lūkesčius debiutiniame NBA sezone.

L. Ballo laukia sunkus išbandymas – iššaukiančios tėčio remarkos ne tik pritraukė gerbėjų, bet ir „uždėjo taikinį“ ant jaunojo įžaidėjo galvos. Poziciniai konkurentai varžovų ekipose kiekviename susitikime stengsis nuleisti Lonzo ant žemės ir išryškinti silpnąsias jo žaidimo puses, tačiau gausių M. Johnsono komplimentų skatinamas krepšininkas šiandien yra laikomas pagrindiniu favoritu iškovoti geriausio metų naujoko apdovanojimą.

Išskirtiniu aikštės matymu ir tokio amžiaus žaidėjams nebūdingu perdavimų tikslumu pasižymintis žaidėjas dėl minėtųjų savybių pernai buvo itin mėgstamas UCLA universiteto komandos draugų ir netruko sulaukti simpatijų ir iš kolegų „Lakers“ gretose.

Vyriausiojo trenerio Luke'o Waltono mėgstamam gretiam krepšiniui puikiai tinkantis įžaidėjas šiame sezone kamuoliais maitins Brooką Lopezą, Kentavious Caldwell-Pope'ą bei du Los Andželo ateities planuose figūruojančius talentus – Juliusą Randle'ą ir Brandoną Ingramą.

Pernykštėje naujokų biržoje antruoju šaukimu pakviestas B. Ingramas pirmajame NBA sezone nepateisino į jį dėtų vilčių, tačiau M. Johnsonas drąsiai teigia, jog artėjančiose pirmenybėse būtent šis krepšininkas žengs didžiausią žingsnį pirmyn ir taps rezultatyviausiu „Lakers“ žaidėju.

Apie Keviną Durantą sudėjimu primenantį Brandoną atsiliepė ir kiti Los Andžele sprendimus priimantys asmenys: L. Waltonas tikisi, jog šiame sezone žaidėjas taps puikiai besiginančiu krašto puolėju, o R. Pelinkos manymu Ingramas jau dabar yra emocinis klubo lyderis.

Nors „Lakers“ savo gretose turi ir daugiau jaunų bei perspektyvių krepšininkų (Larry Nance'ą, Ivicą Zubacą, Kyle'ą Kuzmą, Joshą Hartą ir kt.), trečiuoju muškietininku klube šiandien laikomas J. Randle'as. Dėl debiutinėse rungtynėse patirto kojos lūžio visą naujoko sezoną praleidęs krepšininkas per pastaruosius dvejus metus sugebėjo patobulinti savo įgūdžius puolime, o šią vasarą skyrė ir taip atletiško kūno stiprinimui.
Julius Randle'as

Idealiomis aplinkybėmis puolėjas Los Andžele turėtų atlikti Draymondo Greeno „Warriors“ klube prisiimtas funkcijas – puikiai tvarkytis su gynybinėmis užduotimis, užtikrintai kovoti dėl atšokusių kamuolių bei esant reikalui aikštėje tapti antruoju žaidimo kūrėju, palengvinančiu darbą L. Ballui.

Nors tokie palyginimai atrodo skuboti ir ankstyvi, šis talentų trejetas iššaukia paraleles su lygos čempionų sudėties branduoliu. Stephenas Curry, Klay'us Thompsonas ir D. Greenas (anksčiau ir Harrisonas Barnesas) buvo pašaukti naujokų biržose ir pavydėtiną susižaidimo lygį pasiekė kartu augdami ir treniruodamiesi „Warriors“ klube.

Šis sezonas dar neatsakys į klausimą ar „Lakers“ trijulė gali ateityje pakartoti bent kažką panašaus, tačiau žaidėjų potencialas jau dabar kaitina purpuro ir aukso spalvų klubo sirgalių kraują.

Lankstumo ir universalumo pridedančių veteranų desantas
Brookas Lopezas

Holivudo klube šiais metais gausu ne tik neapsiplunksnavusių talentų. Su D'Angelo Russellu ir kosminiu Timofėjaus Mozgovo kontraktu atsisveikinusi ekipa pasipildė B. Lopezu ir Andrew Bogutu bei išlaikė patyrusius krašto puolėjus Luolą Dengą ir Corey Brewerį.

Pernai blogiausią gynybos reitingą visoje lygoje užfiksavusios komandos žaidimą savoje aikštės pusėje sustiprinti turintiems veteranams talkins ir iš Detroito „Pistons“ persiviliotas K. Caldwell-Pope'as, itin vertinamas būtent dėl savo gynybinių savybių.

Tokia patyrusių žaidėjų kombinacija turėtų leisti „Lakers“ pagerinti pernai užfiksuotą vos 26 pergalių rezultatą, o vasarą turėti pavydėtinai daug erdvės klubo algų biudžete.

Iš visų išvardintųjų veteranų po šio sezono vis dar galiosiančią sutartį turi vienintelis L. Dengas. Tiesa, iš Pietų Sudano kilusio žaidėjo kontraktas (daugiau nei 18 milijonų JAV dolerių per metus) nėra patrauklus kitiems lygos klubams, tad norėdami atsikratyti šios sumos ir įgauti dar daugiau lankstumo „Lakers“ veikiausiai bus priversti į mainus įtraukti ir aukštos vertės komponentą.

Organizacija identišku būdu nusimetė T. Mozgovo sutartį, prie jos prisegdama D. Russellą. Neabejojama, jog viso sezono metu M. Johnsonas ieškos panašių priemonių iš komandos išsiųsti ir L. Dengą.
Brookas Lopezas, Julius Randle'as, Luolas Dengas, Brandonas Ingramas ir Lonzo Ballas

Nors bendraudami su žiniasklaidos atstovais jaunieji „Lakers“ krepšininkai sezono tikslu įvardina kovą dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas, vieta Vakarų konferencijos pirmajame aštuonete Los Andželo klubui šiame sezone bus nepasiekiama.

Los Andželo ekipos kertiniu lūžio tašku turėtų tapti kitų metų vasarą vyksiančios derybos su superžvaigždėmis, tad šiais metais pagrindine užduotimi bus jaunųjų krepšininkų „reklama“: siekis pademostruoti, jog legendinis klubas savo sudėtyje jau turi solidų pamatą, prie kurio prisijungus P. George'ui ar L. Jamesui (ar abiem) „Lakers“ grįš ten, kur esame įpratę juos matyti – į kautynes dėl NBA čempionų titulų.

Šioje serijoje taip pat skaitykite: