„Hoops Hype“ apžvalgininkas Frankas Urbina sudarė 30-ies geriausių NBA lygos vidurio puolėjų trisdešimtuką, ir į jį pateko abudu už Atlanto rungtyniaujantys Lietuvos krepšininkai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Toronto „Raptors“ gretose rungtyniaujančiam J. Valančiūnui šiame reitinge buvo skirta aukšta 13-oji pozicija.

Apžvalgininkas pastebi, kad J. Valančiūnas praėjusį sezoną tapo puikiu tritaškių metiku, realizavęs 40,5 proc. metimų, tačiau šis tikrai geras taiklumas užiksuotas atlikus vos 74 metimus per 75 minutes. Nepaisant to, anot autoriaus, tai buvo didžiulis žingsnis į priekį tokio tipo vidurio puolėjui.

„Be to, Valančiūnas Toronto komandai užtikrina galingą kovą po lenta, nes žaisdamas nugara į krepšį jis yra tiesiog nepaprastai efektingas“, – pažymi autorius, kaip pavyzdį pasitelkdamas „Synergy“ technologinius duomenis.

Anot jų, tarp mažiausiai 150 kartų nugarą į krepšį sužaidusių lygos krepšininkų J. Valančiūnas su 1.09 reitingu buvo pats efektyviausias lygos žaidėjas. Antrąją vietą pagal šį rodiklį praėjusį sezoną užėmė LeBronas Jamesas (1.04 reitingas).

„Nors yra šiek tiek seno kirpimo vidurio puolėjas, per 20 minučių aikštėje komandai jis gali būti nepaprastai naudingas“, – rašoma apie JV.

Tuo metu antrą sezoną Indianos „Pacers“ gretose žaisiančiam D. Saboniui apžvalgininkas reitinge skyrė 26-ąją vietą.

Ją, publikacijos autoriaus nuomone, D. Saboniui galima skirti po puikaus praėjusio sezono, kai į Indianapolį persikėlęs aukštaūgis vidutiniškai rinko po 11,6 taško, atkovojo po 7,7 atšokusio kamuolio ir atliko po 2 rezultatyvius perdavimus.

„Jis gerai užbaigia atakas baudos aikštelėje, patikimai ginasi, nors ir nepasižymi blokuotų metimų ir perimtų kamuolių gausa. Taip pat, kaip aukštaūgis, D. Sabonis puikiai mato aikštę ir skirsto kamuolį“, – rašoma apie D. Sabonį.

Pasak F. Urbinos, jeigu D. Sabonis ims dar komfortabiliau jaustis mesdamas iš toli, jo svarba komandos žaidimui dar labiau išaugs.

Visgi, apžvalgininko nuomone, pats svarbiausias dalykas Domantui ir ekipai – išauginti kuo didesnį tarpusavio supratimą su Mylesu Turneriu, svarbiausiu „Pacers“ jaunuoju žaidėju ir aukštaūgiu, aplink kurį Indianapolis siekia formuoti komandą.

„Jeigu abu vidurio puolėjai išmoks žaisti kartu, Inianos galimybės kovoti dėl vietos Rytų konferencijos viršūnėj gerokai išaugs“, – konstatuoja autorius.

Pirmąją vietą geriausių vidurio puolėjų reitinge jis skyrė Anthony Daviesui (Naujojo Orleano „Pelicans“), antrąją – Joeliui Embiidui (Filadelfijos „76ers“), trečiąją – prancūzui Rudy Gobertui (Jutos „Jazz“).

Iš europiečių krepšininkų J. Valančiūną šiame reitinge taip pat pralenkė serbas Nikola Jokičius (Denverio „Nuggets“, 5-oji vieta), šveicaras Clintas Capela (Hjustono „Rockets“, 9-oji vieta) ir ispanas Marcas Gasolis (Memfio „Grizzlies“, 12-oji vieta). Jo brolis Pau Gasolis (San Atonijaus „Spurs“) reitinge užėmė 22-ąją vietą.

J. Valančiūnas reitinge pralenkė tokius žaidėjus kaip M. Turneris, Enesas Kanteris, Nikola Vučevičius, Jusufas Nurkičius, Dwightas Howardas ir kt.