Pirmąjį žingsnį perspektyviausių NBA krepšininkų rungtynėse ne ką mažiau simboliškai žengė Domanto tėtis Arvydas. Portlando „Trail Blazers“ aukštaūgis 1996-ais metais dalyvavo tuometinio formato geriausių lygos naujokų mače.

Sabas susitikime sužaidė tik keturias minutes, tačiau per jas spėjo pelnyti 8 taškus (2/3 dvit., 1/1 trit., 1/1 baud.) ir atkovoti 3 kamuolius. Kartu su Arvydu tose rungtynėse žaidė ir dar du Lietuvos krepšinio gerbėjams puikiai pažįstami krepšininkai – 1999-ųjų metų Eurolygos čempionai Tyusas Edney ir Jiri Zidekas.
Arvydas Sabonis

Po poros metų mūsų šalis sulaukė antrojo geriausių lygos naujokų rungtynių dalyvio. Žydrūnas Ilgauskas 1998-ais ne tik tapo rezultatyviausiu kasmet vykstančio mačo Lietuvos krepšininku, bet ir iškovojo viso žemyno mastu unikalų trofėjų.

Per 24 minutes 18 taškų pelnęs Didysis Z po susitikimo buvo apdovanotas naudingiausio rungtynių žaidėjo titulu. Per visą susitikimo istoriją šį apdovanojimą atsiėmė dvidešimt vienas amerikietis, du kanadiečiai ir vieninteliu Europos atstovu šiame sąraše išliekantis Ilgauskas.
Žydrūnas Ilgauskas

1999-ais metais NBA dėl užsitęsusio lokauto nusprendus nerengti Visų žvaigždžių savaitgalio šventės po šios pertraukos mačas įgavo naują formatą. Jei iki minėtųjų metų tarpusavyje kovodavo tik geriausi lygos naujokai, kartu su nauju tūkstantmečiu lyga pasveikino ir naują sistemą – Kylančių žvaigždžių rungtynėse varžytis ėmė geriausi lygos debiutantai ir pajėgiausi antramečiai NBA krepšininkai.

Pirmasis tokio principo rungtynėse iš mūsiškių sudalyvavo Šarūnas Jasikevičius. 2006-ų metų mače kartu su tuometiniu komandos draugu Danny Grangeriu rungtyniavęs Indianos „Pacers“ narys per 13 aikštėje praleistų minučių pasižymėjo 3 taškais (1/3 trit.), 2 atkovotais kamuoliais ir vienu rezultatyviu perdavimu.
Šarūnas Jasikevičius

Kito Kylančių žvaigždžių rungtynių dalyvio Lietuvai laukti teko dar ilgiau. Debiutiniame sezone dėl traumos aštuoniolika rungtynių praleidęs Jonas Valančiūnas nesulaukė lygos dėmesio, tačiau savąjį šansą gavo NBA lygoje leisdamas antruosius metus.

2014-ais metais JV per 19 minučių spėjo surinkti 4 taškus ir po 2 atkovotus kamuolius bei rezultatyvius perdavimus. Iš šio pasirodymo į atmintį įsirėžė Valančiūno mestas tritaškis. Tąsyk šyptelėjus po šio epizodo sunku buvo ir įsivaizduoti, jog nepraėjus nė ketveriems metams Jono tolimi metimai taps kasdieniu aukštaūgio žaidimo elementu.
Jonas Valančiūnas

Vienu pramestu tritaškius pernai pasižymėjo ir Domas, viso vos per 11 minučių spėjęs pelnyti 10 taškų. Tačiau skirtingai nei visi išvardintieji krepšininkai, Sabonis turės galimybę pasigerinti savo statistiką Kylančių žvaigždžių rungtynėse dalyvaudamas antrąjį kartą.

Tokios garbės iki šiol nesulaukė nė vienas Lietuvos krepšininkas. Nors du iš jų (A. Sabonis ir Ilgauskas) šios galimybės dėl tuometinio renginio formato apskritai neturėjo, o Valančiūno šansus stipriai sumažino minėtoji trauma, pažiūrėti pro pirštus į šį faktą tikrai nereikėtų.

Du kartus pasirodyti Kylančių žvaigždžių rungtynėse tenka anaiptol ne kiekvienam lygos krepšininkui, juolab – ne kiekvienam europiečiui. Toks Domo žaidimo įvertinimas leidžia ne tik pasidžiaugti jo sparčiu tobulėjimu „Pacers“ gretose, bet ir tyliai tikėtis vieną dieną išvysti Sabonį Visų žvaigždžių rungtynėse.

Istorinis dusyk Kylančia žvaigžde tapusių krepšininkų karjerų kontekstas
Pau Gasolis ir Marcas Gasolis

Vienas Sabonio pasiekimo niuansas kiek sumažina jo svarbą. Nuo 2015-ųjų metų NBA dar sykį pakeitė Kylančių žvaigždžių rungtynių taisykles. Nuo šios datos geriausi lygos naujokai ir antramečiai tarpusavyje stoja „JAV prieš Pasaulį“ principu.

Toks pokytis kiek palengvino jaunųjų „užsieniečių“ patekimą į minėtąjį renginį. Nepriklausomai nuo NBA legionerių žaidimo lygio, pusė rungtynių dalyvių privalo atstovauti „Likusio pasaulio“ rinktinę.

Net ir atsižvelgiant į šį niuansą, Sabonio įvertinimas vis dar lieka unikaliu Lietuvos ir išskirtiniu Europos mastu.

Iki 2014-ųjų metų Kylančių žvaigždžių mače viso žaidė 23 europiečiai, iš kurių du kartus tokios garbės sulaukė tik šeši krepšininkai – Pau Gasolis, Tony Parkeris, Andrėjus Kirilenko, Andrea Bargnani, Marcas Gasolis ir Ricky Rubio.

Nuo „Pasaulio“ rinktinės įkūrimo, šį sąrašą papildė Giannis Antetokounmpo, Nikola Mirotičius, Bojanas Bogdanovičius, Kristapas Porzingis, Nikola Jokičius, Dario Šaričius ir Domantas Sabonis. Du iš išvardintųjų žaidėjų – Giannis ir Kristapas – jau atvėrė duris ir į Visų žvaigždžių rungtynes, kuriose latviui debiutuoti sutrukdė sunki kelio raiščių trauma.

Tikėtina, jog kvietimo į prestižinį renginį anksčiau ar vėliau sulauks ir centriniu Denverio „Nuggets“ krepšininku tapęs Jokičius, o grynai matematinės galimybės rodo, jog tikimybė pamatyti Domą Visų žvaigždžių rungtynėse – didesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

2014-ųjų metų Kylančių žvaigždžių mačą pasirinkti atskaitos tašku ragina ne tik vėliau pasikeitęs renginio formatas, bet ir suvokimas, jog NBA žaidėjai labai retai pakliūna į Visų žvaigždžių rungtynes jau per pirmuosius ketverius lygoje praleistus metus.

Tarp visų 240-ies naujokų biržose 2014-ais ar vėliau pakviestų krepšininkų kol kas tik trys jaunieji talentai sugebėjo patekti į dvidešimt keturių didžiausių lygos žvaigždžių sąrašą – Porzingis, Joelis Embiidas ir Karl-Anthony Townsas.

Teorinės tikimybės du kartus žaidus Kylančių žvaigždžių rungtynėse vėliau debiutuoti ir „vyrų“ žvaigždžių susitikime apskaičiavimui racionalesne imtimi tampa 1999-2014 pirmąją sąlygos dalį išpildę žaidėjai.

Per aptariamuosius penkiolika metų 114 krepšininkų naujokų ir antramečių rungtynėse žaidė tik vieną kartą. Iš jų vos 23 (beveik lygiai 5 proc.) vėliau bet kuriuo karjeros metu pateko į Visų žvaigždžių rungtynes.

Kalbant apie du kartus tarp geriausių debiutantų ir antrus metus NBA žaidusių krepšininkų pakliuvusius žaidėjus situacija skiriasi labai ryškiai. Abu tokius šansus išnaudojo 81 žaidėjas, iš kurių žvaigždžių rungtynių nariais tapo net 42. Kitaip tariant, 52 procentai Sabonio pasiekimą bent ketveri metai iki jo atlikusių NBA talentų vėliau įsirašė tarp dvidešimt keturių geriausių atitinkamo sezono lygos krepšininkų.

52 procentai! Nors ironizuoti mėgstantys skaitytojai gali teigti, jog toks šansas prilygsta anekdotinei sinoptikų orų prognozei – rytoj arba lis, arba ne – tokio didelio teorinio šanso pamatyti kaip vienas iš iš praeities stiprybę semiančių sūnų tampa vienu geriausių pasaulio krepšininkų nepriklausoma Lietuva neturėjo niekada.

Ši proporcija tampa dar įspūdingesne skaičiuojant tik iki „JAV prieš Pasaulį“ formato dviejų kvietimų sulaukusių krepšininkų karjeras. Iš šešių minėtųjų žaidėjų Visų žvaigždžių rungtynėse nežaidė tik du – Bargnani ir Rubio.

Nereikia pamiršti, jog abu šie žaidėjai į NBA atvyko biržose pakviesti pirmajame jų penketuke (Bargnani – pirmas, Rubio – penktas). Toks aukštas pasirinkimo numeris lėmė ne tik papildomą aikštėje praleidžiamų minučių skaičių, bet ir dar iki prisijungimo prie lygos įgautą žvaigždžių statusą.

Tokios aplinkybės lėmė ir „avansu“ jiems įteiktų kvietimų aspektą. Net jei ispanas ir italas būtų žaidę dar prasčiau, nei tą darė pirmųjų dviejų sezonų metu, durys į Kylančių žvaigždžių rungtynes jiems būtų buvusios atviros vien dėl marketingo niuansų.

Įdomu ir tai, jog tarp šešiolikos nuo 1999-ų metų vieną kartą šiame renginyje dalyvavusių europiečių Visų žvaigždžių rungtynių dalyviu tapo tik JAV gimęs Vokietijos rinktinės aukštaūgis Chrisas Kamanas.

Tokio karjeros šuolio taip ir nesulaukė Željko Rebrača, Gordanas Giričekas, Beno Udrihas, Jasikevičius, Jorge Garbajosa, Hidayetas Turkoglu, Nenadas Krstičius, Juanas Carlosas Navarro, Rudy Fernandezas, Danilo Gallinari, Jonas Jerebko, Aleksėjus Švedas, Nikola Vučevičius, Pero Antičius ir Valančiūnas.

Kitaip tariant, ryškiausiomis NBA žvaigždėmis tapę europiečiai Kylančių žvaigždžių mače pasirodė du kartus.

Jubiliejinės Vasario 16-osios naktį prie jų prisijungs ir Domantas. Ir tai pats gražiausias atvirukas, kokį galėjome šia proga gauti iš už Atlanto.