Čikagos „Bulls“ ir D. Wade'o santykius pavadinti pašlijusiais būtų negana. Atakuojantis gynėjas daugiau nei du mėnesius nepalaiko jokio ryšio su klubo valdyba, o tokia aštri abiejų pusių pozicija dar labiau paskatino kalbas apie neišvengiamą veterano atleidimą iš Ilinojaus valstijos ekipos.

Žaidėjo nepasitenkinimą sąlygoja jo suvokimas, jog „Bulls“ vadovai apgavo jį kalbėdami apie tolimesnę klubo ateities viziją. Artėjant birželio 27-ajai – dienai, iki kurios D. Wade'as turėjo apsipsręsti dėl savo teisės pasinaudoti teise pratęsti kontraktą dar vieneriems metams – veteranas norėjo garantijų, jog Čikagos ekipa 2017-18 metų sezone kovos dėl aukščiausių tikslų.

Gynėjas nenorėjo likti klube sezonui, kurio metu organizacija pradėtų sudėties atjauninimo procesą. Situacijai artimi šaltiniai tikina, jog D. Wade'as gavo tokias garantijas, o J. Butleris buvo patikintas, jog ekipa neplanuoja jo įtraukti į mainų sandorius.

35-erių metų sulaukęs krepšininkas tikėjo, jog beveik 24 milijonų vertės sutarties pratęsimo atveju J. Butleris liks Čikagoje ir komanda susikoncentruos į kiek įmanoma tolimesnį žygį Rytų konferencijos atkrintamosiose varžybose.

Tokį veterano norą ypač sustiprino įspūdinga praėjusio sezono pirmojo etapo serija su Bostono „Celtics“ klubu, kurią „Bulls“ po sensacingo starto Rajono Rondo traumos dėka pralaimėjo šeštosiose rungtynėse.

Dwyane'as savo kontraktą pratęsė birželio 21-ąją, bet jau kitos dienos vakarą „Bulls“ išsiuntė J. Butlerį ir šešioliktąjį naujokų biržos šaukimą į Minesotos „Timberwolves“ už Krisą Dunną, Zachą LaVine'ą ir septintąjį šaukimą, kuriuo pasirinko suomį Laurį Markkaneną.

Čikagos sudėties atjauninimo sprendimas nekelia abejonių – šiuo metu „Bulls“ savo gretose turi net vienuolika 24-erių metų amžiaus ar jaunesnių krepšininkų.

Šiuos mainus palydėjo J. Butlerio asmeninio trenerio Travelle'o Gaineso (dabar jau ištrinta) žinutė socialiniame tinkle „twitter“, kurioje specialistas teigė, jog Čikagos organizacija pasižymi „žemiausia kultūra visoje lygoje“.

T. Gainesas tuo pačiu sukritikavo klubo generalinį vadybininką Garą Formaną, panaudodamas tokias frazes kaip „esu sutikęs aukštesne morale pasižymėjusių narkotikų prekeivių“ ar „jis yra melagis ir visi tai žino“. Tokios aplinkybės sudaro išties stiprų įspūdį, jog nei J. Butleris, nei D. Wade'as nieko nežinojo apie artėjančius mainus.

Po minėtojo organizacijos sprendimo D. Wade'as vis dar nė žodžiu nepersimetė su „Bulls“ valdybos nariais. Tris kartus NBA čempionu tapęs krepšininkas nenori vienų paskutiniųjų savo karjeros metų praleisti į atkrintamąsias varžybas nepretenduojančios komandos gretose, tad sutarties išpirkimo galimybė šiuo metu atrodo neišvengiama.

Sunku įsivaizduoti kaip abi suinteresuotos pusės galėtų rasti būdų susitaikyti, bet dar sunkiau prognozuoti kuri stovykla sutiks priimti kompromisą išpirkos sumos derybų procese. Pastaruoju metu JAV žiniasklaidoje pasirodė šūsnis D. Wade'o įvaizdį menkinančių pranešimų. Kai kurie lygos apžvalgininkai svarsto ar „Bulls“ tokiu būdu siekia suerzinti žaidėją, jog šis sutiktų su mažesne išpirkos suma, kad tik galėtų palikti Čikagos klubą.

Visų pirma, ESPN tinklalapyje pasirodė pranešimas, jog jaunieji „Bulls“ krepšininkai nenori žaisti kartu su D. Wade'u. Tokio nepasitenkinimo priežastimi buvo įvardintas mažesnis veterano indėlio treniruotėse kiekis.

Pernai Čikagoje tvyrojusi įtampa prasiveržė Dwyane'ui viešai sukritikavus jaunuosius komandos draugus dėl įdedamo darbo stokos, o šią vasarą žurnalistai teigia, jog kritikos adresatai tokį pareiškimą priėmė kaip veterano veidmainiškumo išraišką.

ESPN apžvalgininko Brado Friedellio teigimu: „Jauni „Bulls“ žaidėjai negali pakęsti D. Wade'o. Tai Čikagos mažytė paslaptis. Manau, jog būtent todėl ekipa ieško būdų išpirkti jo kontraktą. Visi tos komandos žaidėjai negali sulaukti kada ši istorija pagaliau baigsis“.

Straipsnyje nenurodoma kurie konkretūs krepšininkai yra tokio nepasitenkinimo centre ir nė vienas iš jų nėra tokių minčių išreiškęs oficialiai. Tokios naujienos atrodė pakankamai stebinančios, kadangi savo karjeros Majamyje metu D. Wade'as palaikė puikius santykius su jaunesniais žaidėjais.

Neilgai trukus pasirodė „Fox Sports“ reporteriai atskleidė, jog Dwyane'as ir J. Butleris praėjusiame sezone stipriai nesutarė. Pastarasis beveik akimirksniu paneigė šiuos gandus ir pabrėžė, jog krepšininkai šią vasarą kartu praleido daug laiko, nors net nebėra komandos draugais.

„Tokie pareiškimai yra visiška beprotybė. Aš myliu jį kaip brolį, jis man davė labai labai daug. Tegul žmonės šneka, niekas nežino realios situacijos išskyrus mane ir D-Wade'ą“.

Nepaisant komunikacijos stokos ir Wade'o nepasitenkinimo, „Bulls“ oficiali pozicija lieka nepakitusia – komanda laukia, kol veteranas prisijungs prie sudėties treniruočių stovyklai. G. Formanas neseniai teigė „Chicago Sun-Times“ reporteriams, jog ekipa nekantriai laukia, kada gynėjas tęs savo karjerą Čikagoje.

Pats krepšininkas yra pasiruošęs grįžti į Vėjuotąjį Miestą, jei suinteresuotos pusės nesusitars dėl sutarties išpirkimo, bet apžvalgininkai teigia, jog veteranas jau svarsto galimus tolimesnės karjeros variantus.

Nors šiuo metu dar gerokai per anksti įvardinti kovos dėl galimai laisvuoju agentu tapsiančio D. Wade'o parašo favoritus, situacijai artimi šaltiniai ragina atidžiai stebėti artimiausius Klivlando „Cavaliers“ ir Majamio „Heat“ veiksmus.

Wade'as ir jo buvęs komandos draugas LeBronas Jamesas vis dar yra labai artimi ir persikėlimas į Klivlandą suteiktų veteranui geriausias galimybes kovoti dėl ketvirtojo čempiono titulo. Jei „Cavs“ sukirstų rankomis su Dwyane'u, tikėtina, jog šis užimtų J.R. Smitho vietą Rytų konferencijos favoritų starto penkete.

Tokia situacija gynėjui būtų itin palanki – veteranas tikisi tapti svarbia bet kurios kitos savo komandos dalimi. Praėjusiame sezone vidutiniškai per rungtynes D-Wade'as rinko po 18,3 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo, nepaisant to, jog aikštėje praleisdavo vos po 29,9 minutės (mažiausias skaičius karjeroje).

Sutarties išpirkimo atveju LeBronas neabejotinai stengtųsi įkalbinti bičiulį dar sykį suvienyti jėgas. Žaidėjai ne kartą kalbėjo, jog norėtų vėl rungtyniauti kartu.
Dwyane'as Wade'as ir LeBronas Jamesas

Žvelgiant iš „Cavaliers“ perspektyvos, Wade'o atvykimas taptų neabejotinai gera žinia Klivlando klubui. Veterano atvykimas ne tik taptų rimta paspirčia siekiant susigrąžinti čempionų titulą iš „Warriors“ ekipos. L. Jamesui kitą vasarą tapsiant neapribotu laisvuoju agentu vieno geriausių jo draugų atvykimas į Ohajo valstiją gali turėti itin didelės svarbos.

Toks įvykių scenarijus ir sustiprintų komandos sudėtį, ir pradžiugintų ryškiausią klubo žvaigždę. Jei LBJ ir paliktų „Cavaliers“, organizacija galėtų sakyti, jog padarė viską, kad išlaikytų jį Klivlande.

Nereikia pamiršti ir „Heat“. Majamis suteiktų Wade'ui galimybę užbaigti karjerą klube, su kuriuo jis visada bus siejamas, tačiau neaišku ar šiandien žaidėjui rūpi pasakas primenanti karjeros pabaiga. Visgi persikėlimas į „Heat“ leistų krepšininkui daugiau laiko praleisti su šeima – Dwyane'as ne per seniausiai savo vaikus iš vienos iš Čikagos mokyklų išsiuntė atgal į Majamį, kur šie praleido didžiąją gyvenimo dalį.

Net ir ši detalė nereiškia, jog veteranas grįš į „gimtąjį“ klubą. Sklinda kalbos, jog nepaisant tolimesnės žaidėjo karjeros eigos, jo vaikai mokslus baigs būtent Majamyje, kur iki pernai lankyta mokykla atitinka jų akademinius ir sportinius poreikius.

Akivaizdu, jog „Heat“ šansai kitąmet kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų vertinami daug skurdžiau, nei „Cavaliers“, tačiau tai ne vienintelė sugrįžimui kelią pastojanti kliūtis. Dwyane'o santykiai su Patu Riley vis dar išlieka įtempti, nepaisant praėjusį lapkritį viešai aptarto Majamio klubo architekto laiško buvusiam ekipos simboliui.

Į lenktynes gali įsijungti ir daugiau klubų – praėjusią vasarą Wade'as susitiko ir su Denverio „Nuggets“ bei Milvokio „Bucks“ atstovais, tad netikėtas kandidatas gali sumaišyti kortas ir šį kartą vyksiančiose derybose.

Tačiau prieš veteranui gaunant galimybę priiminėti sprendimus dėl ateities jis turi susitarti su „Bulls“ dėl kontrakto išpirkimo. Tos derybos turėtų prasidėti neužilgo, ir tuomet Wade'o ateitis taps bent kiek aiškesne.