Septintąjį sezoną Niujorke užbaigęs 33-ejų metų C. Anthony ir toliau lieka vienu geriausiai apmokamų lygos krepšininkų ir kitąmet uždirbs 26,2 milijono JAV dolerių. Kitų metų vasarą puolėjas turės teisę pratęsti kontraktą su bet kuria atstovaujama ekipa dar metams ir susižerti įspūdingą 27,9 milijono dolerių sumą, nors šiame sezone naudingiausių žaidėjų sąraše nepateko net į pirmąjį keturiasdešimtuką.

Nepaisant milžiniškos sutarties finansinės vertės, „Rockets“ reiškia rimtą susidomėjimą ir yra pasiryžę net 78,4 iš 99 kito sezono algų biudžetui skirtų milijonų skirti minėtajam trejetui – J. Hardenui, C. Paului ir C. Anthony. Neatsilieka ir pats Melo, viešai pareiškęs, jog persikėlimo į Hjustoną atveju nepasinaudotų savo kontrakte numatyta galimybe atšaukti bet kokius jo netenkinančius mainus.

Teksaso klubo susidomėjimą šia galimybe kursto ne tik didelio pelno iš potencialių atributikos pardavimų perspektyva. Daugumos NBA ekspertų nuomone, C. Anthony efektyviausią savo karjeros krepšinį reguliariai demonstravo atstovaudamas nacionalinei JAV rinktinei, su kuria tris kartus tapo Olimpiniu čempionu.

Analitikų nuomone, rezultatyviausias visų laikų Olimpinės JAV rinktinės žaidėjas patikimiausiai rungtyniauja tada, kai jam netenka priverstinai imtis absoliutaus lyderio vaidmens ir atsidurti sirgalių ir žiniasklaidos dėmesio centre.

Būtent tokią galimybę (pirmą kartą savo NBA karjeroje!) Carmelo gautų potencialiojoje „Rockets“ superkomandoje, kurioje C. Paulas ir J. Hardenas neabejotinai užims kamuolį valdančių kūrėjų vaidmenį, o dabartinis „Knicks“ simbolis prisijungimo atveju galėtų koncentruotis į metimus iš pagavimo ir nebūtų taip stipriai priklausomas nuo Niujorko sirgaliams iki skausmo pažįstamo žaidimo vienas prieš vieną.

Savo ruožtu C. Anthony atsidūręs Hjustone gautų pakankamai realią galimybę kovoti dėl aukščiausių tikslų – situaciją, kurios „Knicks“ gretose veikiausiai nebesulauktų iki pat savo profesionalaus krepšininko karjeros pabaigos.

Visgi kaip kirvis kotą ekipos ir žaidėjo interesus atitinkantys mainai privalo patenkinti ir dar vieną pusę – ne pirmą sezoną būdų atsisveikinti su klubo senbuviu ieškančius Niujorko „Knicks“, bei atitikti finansinius NBA reikalavimus: didesnioji keičiamų sutarčių suma negali viršyti 125 procentų + 100 tūkstančių JAV dolerių nuo mažesniosios kontraktų sumos.

Šiuo konkrečiu atveju „Knicks“, iškeisdami tik C. Anthony kontraktą ir kartu neišsiųsdami kitų krepšininkų, privalo iš mainų partnerių priimti ne mažesnę nei 21 ir ne didesnę nei 32,9 milijono JAV dolerių sumą.

Hjustono klubas turi bent kelis variantus savo finansinės dėlionės pusei išspręsti (pvz. perleisti „Knicks“ Ericą Gordoną ir Trevorą Arizą), tačiau organizacijos generalinis vadybininkas Darylas Morey atrodo linkęs bet kokia kaina į mainus įtraukti sunkųjį krašto puolėją Ryaną Andersoną.
Ryanas Andersonas ir Jamesas Hardenas

Būtina susitarimo sąlyga tapęs praėjusią vasarą ketverių metų 80 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą pasirašiusio snaiperio sutarties perleidimas kitai ekipai – „Rockets“ siekis neparalyžuoti likusios sudėties komplektacijos milžiniškomis komandos branduolio sutartimis.

Po potencialių mainų pasilikti R. Andersoną savo gretose Hjustono klubui būtų tolygu finansinei savižudybei: žvaigždžių trijulės ir taikliarankio aukštaūgio kvartetas „suvalgytų“ net 98 iš 99 algų biudžetui numatytų milijonų dolerių.

Neišvengiamai prabangos mokestį perlipsiantys „Rockets“ daug mieliau už beveik tą pačią kainą išlaikytų minėtuosius E. Gordoną ir T. Arizą, nei su C. Anthony savo privalumais (ir trūkumais gynyboje) sąlyginai besidubliuojantį žaidėją.

Būtent ši Hjustono klubui privaloma sąlyga ir stabdo tiesioginį abiejų ekipų susitarimą. Sudėtį atjauninti trokštantiems ir į dviejų pastarųjų sezonų geriausių naujokų penketukus pakliuvusius Kristapą Porzingį ir Willy Hernangomezą savo gretose turintiems „Knicks“ R. Andersonas ne tik neturi jokios žaidybinės vertės, bet ir taptų milžiniška finansine našta, varžančia klubo veiksmus iki pat 2020-ųjų metų vasaros.

Atsidūrę derybų aklavietėje abiejų organizacijų atstovai buvo priversti ieškoti trečios į mainus įsitraukti galinčios komandos, kuri būtų suinteresuota perimti R. Andersono kontraktą ir galėtų pasiūlyti „Knicks“ ekipai jaunesnių ir naujojo klubo vadovo Steve‘o Millso viziją atitinkančių krepšininkų.

Šia ekipa, kiek netikėtai, tapo su puolėju tik prieš metus atsisveikinę Naujojo Orleano „Pelicans“, išreiškę susidomėjimą snaiperio susigrąžinimu į savo gretas. Visgi buvusi Donato Motiejūno ekipa taip pat turi savų sąlygų – pagrindiniu džiazo sostinės klubo tikslu įvardijamas 33,8 milijono dolerių per artimiausius trejus metus uždirbsiančio turko Omero Ašiko sutarties įtraukimas į potencialų sandėrį.
Omeras Ašikas

Šis reikalavimas ir vėl netenkina Niujorko „Knicks“: tokie mainai priverstų klubą jau artimiausiame sezone išmokėti bendrą 28,4 milijono sumą dviem traumų nuvargintiems gynybinio plano aukštaūgiams – 31-erių metų O. Ašikui ir 33-ejų metų Joakimui Noah.

Jei trumpalaikis finansinis smūgis dar galėtų tapti pakenčiama kaina „Knicks“ klubui, perspektyva 2019-20 metų sezone šiam duetui mokėti 32,1 milijono JAV dolerių švelniai tariant nesukeltų entuziazmo bet kuriai lygos organizacijai.

Visgi Hjustono ir Niujorko ekipų ryžtą rasti būdą įgyvendinti šiems mainams signalizuoja žinios, jog atsimušę į dar vieną sieną klubai nenuleidžia rankų ir šiandien ieško jau ketvirtos mainų partnerės, kuri sutiktų į savo gretas priimti O. Ašiko kontraktą.

Paradoksalu ir tai, kad aukščiausios vertės kortą šių mainų kaladėje ant stalo dedantys „Knicks“ vis dar neturi nė vieno konkretaus taikinio ir kol kas renkasi ne tarp labiausiai viliojančių pasiūlymų, o tarp būdų rasti mažiausiai žalos klubui padarysiantį sprendimą.

Atslūgus pirmajai NBA laisvųjų agentų rinkos sutarčių pasirašymo bangai vis daugiau akių krypsta į C. Anthony nulemsiančias Niujorko ir Hjustono diskusijas. Ir nors Carmelo atvykimas į Teksasą nepaverstų „Rockets“ favoritais potencialioje dvikovoje su visą lygą šviesmečiais lenkiančiais „Golden State Warriors“, trijų pergalių ištroškusių veteranų susivienijimas po puolimo eksperto Mike‘o D‘Antoni sparnu neabejotinai iššauktų diskusijas apie solidaus Stepheno Curry ir Kevino Duranto ekipos varžovo gimimą.

Aptartieji mainai šiandien reikalingi ne tik pačiam C. Anthony bei „Rockets“ ir „Knicks“ klubams – jie reikalingi visai NBA lygai, dūstančiai auksiniuose „Warriors“ gniaužtuose.