Lietuviams B. Biyombo turėtų būti pažįstamas iš 2015-2016 metų sezono, kai jis petys petyn su J. Valančiūnu grūmėsi po krepšiais vilkėdamas Toronto „Raptors“ marškinėlius.

Veikiausiai geriausią savo sezoną iki šiol žaidęs krepšininkas iš Kongo tuomet rinko dviženklius dvigubus dublius ir į neviltį varė savo oponentus po krepšiu.

Tą sezoną „Raptors“ pirmą kartą perkopė 50 pergalių ribą (baigė rekordu – 56-26), o nuo suolo kylantis B. Biyombo tarsi suteikdavo komandai antrą kvėpavimą. Toronto ekipa pirmą kartą prasibrovė į konferencijos finalą, kur netgi išsiveržė į priekį 2-1, tačiau tuomet savo raumenis pademonstravo LeBronas Jamesas su Klivlando „Cavaliers“ ir triumfavo ne tik konferencijos, bet ir didžiajame NBA finale.

Didžiulį įspūdį palikęs B. Biyombo norėjo likti Toronte, tačiau pratęsus sutartį su klubo žvaigžde DeMaru DeRozanu algų kepurėje buvo tuščia. Puolėjas dvejus metus gynė Orlando „Magic“ garbę, o 2018 metais grįžo į savo pirmąją komandą – „Horents“, kurioje nuo 2011 metų praleido keturis sezonus.

2011 metų septintu šaukimu pakviestas aukštaūgis, duodamas interviu „Bleacher Report“ pasakojo, kad karantino metu intensyviai treniruojasi su svoriais ir ketina pridėti dar daugiau jėgos po krepšiu.


Krepšininko įkurtas labdaros fondas neseniai paaukojo milijoną JAV dolerių savo gimtinei Kongo Demokratinei Respublikai. Labdaroje buvo per 10 tūkst. kaukių, 780 kostiumų darbui su infekcijomis, vežimėliai, medicininė įranga ir viskas, ko reikia ligoninėms, kad jos tinkamai funkcionuotų.

„Pradėjome tai daryti jau prieš kurį laiką. Tiesiog sutapo, kad dabar tenka kovoti su COVID-19. Tų priemonių, kurias dabar turi ligoninės, neužtenka ir medikai negali pasirūpinti žmonėmis“, – kalbėjo B. Biyombo, galvojantis ir apie naujų ligoninių statybą.

Anot jo, Kongo sveikatos priežiūros sistema išsekinta, nes per pastaruosius metus turėjo grumtis su tokiomis negandomis kaip „Ebola“, tymai, maliarija, o dabar prisidėjo ir COVID-19.

„70 proc. gyventojų šalyje yra ties skurdo riba, todėl labai sudėtinga jiems pasakyti, kad „ei, žmonės, likite namie ir neplatinkite viruso“, – sakė krepšininkas. Jo labdaros fonas taip pat remia mokyklų statybą.

Pasukus pokalbį apie NBA sezono pratęsimą, aukštaūgis sakė su nekantrumu laukiantis, kada galės grįžti į aikštę: „Tačiau pirmiausiai visi turime likti sveiki ir saugūs, o iš karantino grįšime sustiprėję“.

Į pastabą, kad gali tekti žaisti tuščiose arenose, be žiūrovų B. Biyombo reagavo dvejopai. „Aš myliu krepšinį, bet žaisti be fanų bus keistas ir sunkus jausmas. Tačiau turint galvoje aplinkybes turime tai priimti dėl fanų ir žaidėjų saugumo“, – sakė jis.

Krepšininkas juokavo, kad žaisdami tuščioje arenoje komandos draugai galės puikiai girdėti, ką jis kalba apie gynybą. Nors tai niekada ir nebuvo problema.

„Daug kalbu kai ginamės ir jei mano komandos draugai gali girdėti, kaip kalbu su sirgaliais pilnoje arenoje, tai kaip tai skambės esant tuščioms tribūnoms?“ – juokėsi jis.

Tačiau iki tol B. Biyombo galės pasimėgauti dokumentine juosta „The Last Dance“, įamžinusia įspūdingiausius Čikagos „Bulls“ laimėjimus paskutinį praėjusio šimtmečio dešimtmetį.

B. Biyombo pažįsta ir pagrindinį juostos herojų M. Jordaną, kuris yra „Hornets“ savininkas. Aukštaūgiui teko matyti Jo Didenybę Skrajojantį Michaelą per vieną 2012-13 sezono treniruotę triuškinant vienas prieš vieną visus savo komandos draugus.

„Tikrai buvo gražu žiūrėti, jis juo įveikdavo vieną po kito, o mes žiūrėjome ir stebėjomės“, – prisiminė krepšininkas. Tuomet 50-metis M. Jordanas davė jam geriausią patarimą karjeroje.

B. Biyombo metė baudų metimus, kai priėjusi lygos žvaigždė pasiūlė jam 1000 dolerių, jei puolėjas pataikys bet 7 iš 10.

Kai B. Biyombo pataikė pirmuosius baudų metimus, M. Jordanas pradėjo kalbėti, išsitraukė pinigus iš kišenės, ėmė daryti psichologinį spaudimą. Visa tai kartojosi, kol B. Biyombo paskutinius metimus prametė ir iššūkio nelaimėjo.

„Man nereikia tavo 1000 dolerių, – tuomet sakė M. Jordanas. – Tiesiog norėjau tau duoti pamoką. Taip nuo šiol turi žaisti kiekvienose rungtynėse, jausdamas, kad už kažką žaidi“.

B. Biyombo prisipažino, kad tai buvo geriausias patarimas per jo žaidimą NBA – pakeitė mąstymą. Žaisdamas „Hornets“, „Raptors“ ir „Magic“ komandose jis užsirekomendavo kaip itin patikimas gynybos specialistas. O savo sėkmę aikštėje stengiasi skleisti ir savo gimtojoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)