Sekmadienis, liepos 7-oji Las Vegase, „Thomas & Mack Center“ arena. Tai – antrosios 201 cm ūgio I. Brazdeikio rungtynės su „Knicks“ marškinėliais NBA Vasaros lygoje, kurias puolėjas užbaigia... pelnydamas 30 taškų, pataikydamas 11 iš 13 dvitaškių ir 3 iš 6 tritaškių – vieną jų paskutiniame kėlinyje, išplėšdamas pratęsimą.

Ir nors po jo „Knicks“ 100:105 pralaimi Finikso „Suns“, I. Brazdeikis tampa tikru rungtynių herojumi – žingsniuoja bendrauti su žiniasklaida, o netrukus keliauja į atskirą patalpą, kur specialia įranga yra skanuojamas jo veidas – tam, kad video žaidime Ignas būtų realistiškesnis.

Štai toks gyvenimas, kai NBA Vasaros lygoje tu surenki 30 taškų, – pažymi „New York Post“.

Galbūt daugelis ir buvo nustebinti tokio proveržio, kokį pademonstravo 47-asis NBA naujokų biržos šaukimas. Daugelis, tačiau tik ne krepšininko artimieji ir tik ne jis pats.

„Tikrai ne. Aš būčiau nustebęs, jei būčiau sužaidęs blogiau“, – kalbėdamas su G. Jocey'u pareiškė I. Brazdeikis.

Tai yra mentalitetas, kurį daug keliavęs Ignas su savimi atsivežė į Niujorką – vaikinas yra išskirtinai pasitikintis savimi, tėvo užgrūdintas kovoti fiziškai ir psichologiškai, visuomet turintis didelių svajonių.

NBA debiutuojančio krašto puolėjo namai bėgant metams keitėsi – iš Lietuvos teko keliauti į Čikagą, iš Čikagos – į tris skirtingus Kanados miestus. Namai keitėsi, tačiau tik ne charakteris ir ne požiūris į žaidimą. Pasitikėjimas jėgomis, anot artimų krepšininkui žmonių, susiformavo dar šeimoje. Ypač jį formavo Igno tėtis Sigitas.

„Tai kaip dėlionė, – sako pats S. Brazdeikis. – Yra daug dedamųjų dalių.“

Kaip ir daugelis 6-mečių, I. Brazdeikis augdamas norėjo žaisti NBA. Skirtingai nei daugelis, I. Brazdeikis tai jau daro.

Svajonė prasidėjo Etobikoke, Ontarijo valstijoje 2005-aisiais, kai Brazdekių šeima ten persikėlė iš Vinipego. Tai buvo jau ketvirtoji jo stotelė pakeliui link Niujorko, tačiau pirmoji, kurioje Ignas galėjo džiaugtis atvira krepšinio aikštele tiesiog visiškai greta savo namų.

„Ištisas dienas ten leisdavau labai daug laiko. O vakarais jau vykdavo rimtesni dalykai – treniruotės, žaidimas su vyresniais vaikinais – aš krepšinį tiesiog įsimylėjau“, – prisimena Ignas.

Nors Brazdeikių šeimoje krepšinio daugiau niekas nežaidė, Ignas šį sportą perprato greitai.

Krepšininko tėtis, kuris gyvendamas Lietuvoje užsiėmė mišriais kovos menais, panašiu metu sūnų bandė pripratinti prie bokso pirštinių Tačiau liko patenkintas matydamas, kad sūnus pamilo kitą sporto šaką.

„Mačiau, kad jis užsikrėtė krepšiniu. Jis galėjo žaisti valandų valandas“, – teigia S. Brazdeikis.

Visgi bokso treniruočių jis nenutraukė. Tėvas su sūnumi dažnai vykdavo į sporto salę, kur buvo liejamas prakaitas, ugdoma Igno fizinė jėga, koordinacija ir charakteris.

„Vaikystėje jis man buvo pavyzdys, kuris labai įkvėpė. Jis išmokė mane to, ką žinojo pats. Aš išmokau apsiginti ir pasitikėti savimi visose situacijose, kokiose tik atsidurčiau“, – pažymi pats Ignas.

2008-aisiais šeima vėl persikraustė į kitą Ontarijo valstijos vietovę Oakvilį – Toronto priemiestį, kuriame gyvena iki dabar.

RJ Barretas, Ignas Brazdeikis

Kairiarankio I. Brazdeikio krepšinio talentas toliau skleidėsi, jis žaidė vis rimtesnėse komandose ir lygose, o 2016-aisiais pirmą kartą atstovavo Kanados jaunimo rinktinei FIBA Amerikos 16-mečių čempionate ir iškovojo sidabro medalį. Vienu iš jo komandos draugų tuo metu buvo RJ Barretas, su kuriuo dabar abu vaikinai pateko į „Knicks“ gretas.

Tą rudenį Brazdeikis atsidūrė Orindžvilio vidurinės mokyklos komandoje ir netruko parodyti, ką sugeba. Per specialias „Jordan Brand“ organizuotas rungtynes prieš galingą Oak Hilo mokyklą – Kevino Duranto „Alma Mater“, greta aikštės sėdint Carmelo Anthony – I. Brazdeikis pelnė 31 tašką.

„Jis niekada nesikuklina. Kai šviesos įsiplieskia stipriau ir atsiranda galimybė, jis visuomet ja naudojasi“, – prisimena vienas iš Orandžvilio mokyklos trenerių Younis Husseinas.

Tos rungtynės dar labiau įkvėpė I. Brazdeikį ir padidino jo alkį krepšiniui. Kiekvieną rytą, 6.30 val. prieš pamokas, vaikinas keliaudavo į sporto salę ir stiprindavo savo kūną. Dažnai dar kartą į salę jis sugrįždavo ir vakare. Salėje ant sienų jis išvydo kitų mokyklos auklėtinių – Jamalo Murray ir Thono Makerio plakatus. Nusistebėjęs, kodėl ir jis negali patraukti NBA lygos klubų dėmesio ir būti kaip jie, Ignas ėmė dirbti dar stipriau.

Pirmais metais mokyloje I. Brazdeikis Ontarijo pirmenybėse vidutiniškai rinko po 30 taškų ir 10 atkovotų kamuolių per rungtynes. Antrą sezoną jo vidurkis siekė 28,4 taško ir 8,4 kamuolio.

„Jeigu kažkas šio vaikino neįvertindavo, nukentėdavo. Tokie dalykai jį tik užveda. Jis užčiaupė ne vieną kritiką. Jo mentalitetas: stebėk mane“, – sakė kitas Orandžvilio komandos treneris Nate'as Johnsonas.

Prieš 2018-2019 m. sezoną tapęs Mičigano universiteto komandos nariu, Johno Beileino treniruojamoje „Wolverines“ ekipoje I. Brazdeikis tiesiog pražydo ir buvo išrinktas „Big Ten“ konferencijos naujoku. Vidutiniškai po 14,8 taško per rungtynes rinkęs ir 39,2 proc. taiklumu iš trijų taškų zonos atakavęs Ignas patraukė ne vienų akių dėmesį. Tarp šių akių buvo ir moteriškos.

Jasmina Gusic nebuvo mačiusi Igno žaidžiančio tol, kol jis nepersikėlė į Mičiganą. Jie pradėjo susitikinėti dar Oakvilyje, kur susipažino viename iš barų. Pradžioje buvo tik draugai, tačiau ilgainiui, Ignui labai stengiantis, draugystė peraugo į meilę. Ignas ir Jasmina tapo pora.

„Jis buvo labai nuoseklus. Niekada nepasidavė“, – šypteli J. Gusic. – Kai pirmą kartą pamačiau jį žaidžiantį, tiesiog nustėrau. Oho, jis tikrai turi daug talento.“

Ir iš tikrųjų, I. Brazdeikis nustebina daugelį žmonių, kurie pamato jį žaidžiantį pirmą kartą. Kaip rašo „New York Post“, jis gali būti nepastebėtas, kai žengia į aikštę, tačiau po rungtynių tu jau žinai Igno vardą ir supranti, ką jis gali.

Ignas Brazdeikis

„Tiesą sakant, jis netgi mėgsta situacijas, kai žmonės jo neįvertina. Jiems būna didelis šokas, Ignui pademonstravus, ką jis gali“, – svarsto treneris Y. Husseinas.

„Kai tu atvyksti iš Kanados – esi 201 cm ūgio baltasis vaikinas iš Ontarijo ir žaidi tokiu stiliumi – neturėdamas itin tvirto charakterio niekada nebūsi įvertintas ir niekas nežiūrės į tave rimtai. Tačiau būtent charakteris jį nubloškė ten, kur jis norėjo būti ir dabar yra“, – mano N. Johnsonas.

Taigi, savaitgalį Las Vegase I. Brazdeikis vėl padarė tai, ką moka – įsižiebus lempoms jis rinko taškus iš įvairių pozicijų, o likus 24 sekundėms tritaškiu išplėšė minėtąjį pratęsimą, iškėlė į viršų abi rankas ir atliko jau firminiu tapusį veiksmą – trynė pirštus taip tarsi demonstruodamas pinigus simbolizuojantį ženklą

„Knicks“ vasaros lygos komandos treneris Judas Buechleris agresyvųjį puolėją apibūdino kaip kovotoją ir netgi peštuką. „Jis tiesiog taip paruoštas“, – pažymėjo jis.

Ignas Brazdeikis

O pats I. Brazdeikis po rungtynių sulaukė pasveikinimo iš tėčio, kuris tiesioginę rungtynių transliaciją žiūrėjo Oakvilyje: „Man patiko. Patiko mėgautis tavo žaidimu. Gražu žiūrėti“.

Taigi, Sigitas netgi nebuvo nustebintas, nes sūnus moka mėgautis tokiais vakarais.

„Kokios bebūtų tavo svajonės, tu pralaimėsi, jeigu smarkiai nedirbsi. Sudėk visas pastangas į savo tikslą ir niekada nesigailėsi“, – tvirtina krepšininko tėtis.

Visa tai yra dėlionės dalis. Didelė dalis jo šeimos – tėčio Sigito, jo mamos Dianos, sesers Emos ir brolio Augusto. Keliauti jiems teko daug, tačiau šeima visuomet išliko kartu.

„Jo tėvai išugdė atsakingą žmogų – jie žinojo, ką Ignas gali, tikėjo juo ir mylėjo jį, – tvirtina treneris N. Johnsonas. – Aš manau, kad jie sukūrė aikštės monstrą, koks Iggy yra dabar.“

Kiekvieną kartą, kai I. Brazdeikis žengia ant parketo, jis tiki, kad yra geriausias žaidėjas aikštėje. O turėti tokią galimybę NBA lygoje visuomet yra svajonė – Ignas tiki, kad ji tik prasidėjo.

„Jeigu atvirai, aš tikėjau atsidursiantis čia dar būdamas šešerių. Tiesiog tokia mano natūra. Aš tikiu, kad jeigu tu kiekviena dieną sieksi savo svajonės, ją ir pasieksi. Nėra abejonių. Tiesiog reikia dirbti, ir tai yra laiko klausimas“, – straipsnį apie I. Brazdeikį baigia „New York Post“.

Praėjusią naktį puolėjas ir vėl sužibėjo, per rungtynes su Los Andželo „Lakers“ pataikydamas 4 iš 5 tritaškių ir surinkęs 16 taškų.

Kaip jau esame rašę, pats Ignas ateityje norėtų tapti Lietuvos rinktinės nariu, tačiau tai galėtų padaryti tik gavęs Lietuvos pilietybę. Apie tai, kokia yra „Knicks“ naujoko pilietybės situacija ir kokios pagalbos laukia krepšininko šeima, galite paskaityti čia.