Du lietuviai – Laurynas Beliauskas (Klaipėdos „Neptūnas“) ir Margiris Normantas (Vilniaus „Lietuvos rytas“) – dėl vis dar vykusių sezonų NBA skautams prisistatyti neturėjo galimybių, o likę spėjo pašniukštinėjo po stipriausios pasaulio krepšinio lygos virtuvę.

Laurynas Birutis, Martynas Sajus, Martynas Echodas, Regimantas Miniotas, Kristupas Žemaitis lankėsi Los Andžele, kur individualiai dirbo su profesionaliais treneriais. Šie krepšininkus ruošė CAA agentūros organizuojamos stovyklos kulminacijai – „Pro Day“ peržiūrai, kurioje talentinguosius žaidėjus stebėjo daugybės NBA klubų skautai ir vadovai.

„Kitas lygis – supratau, kad dar daug reikia tobulėti ir nėra taip lengva prasimušti, kaip atrodė iš pradžių, – DELFI kiek anksčiau prisipažino M. Sajus.

„Esmė ne tame, kad skautai pamatys ar nepamatys – mums svarbu patiems pasisemti patirties, pamatyti amerikietiškąją virtuvę: išbandėme kitą darbo metodiką ir savo kailiu patyrėme, kiek dar trūksta lyginant save prieš kur kas atletiškesnius žaidėjus. Buvo labai naudinga patirtis, pridėjo papildomos motyvacijos, kai pamatėme, kiek dar reikia, kad pasiektume jų lygį, todėl tikrai džiaugiamės, kad sudalyvavome“, – išvyką vertino K. Žemaitis.

Iš šių penkių lietuvių keturi keliavo ir į Trevizą, kur dalyvavo dar vienoje stovykloje – „Adidas Eurocamp“. Į ją pakvietimus gavo ir Arnoldas Kulboka bei Gytis Masiulis.

Nepaisant to, kad joje laimėjo tritaškių konkursą ir pateko tarp penkių geriausių žaidėjų, A. Kulboka vis tiek nusprendė savo laimę išbandyti kitąmet. Jo pėdomis pasekė ir visi kiti mūsų šalies jaunieji krepšininkai.

Ilgiausiai iš jų savo galimybes svarstė L. Birutis – 213 cm ūgio centras praėjusią savaitę spėjo sudalyvauti Los Andželo „Lakers“, Finikso „Suns“ ir Denverio „Nuggets“ peržiūrose, o vienas NBA klubas netgi buvo pasakęs, kad lietuvį tikrai šauks antrajame rate.

„Amerika paliko labai gerą įspūdį, nes pirmą kartą buvau. Treniruotės buvo labai įdomios, nes JAV krepšinis yra šiek tiek kitoks – visi stipresni individualiai, – su DELFI įspūdžiais po turnė JAV dalijosi pats krepšininkas, prisipažinęs, kad komandų kvietimai jį maloniai nustebino.

„Laurynas taip pat priėmė sprendimą atsiimti paraišką. Šiais metais krepšininkas įgavo naudingos patirties, sužinojo, ką reikia pagerinti ir sustiprinti prieš kitų metų naujokų biržą. Daug vilčių dedame į pasirodymą U20 Europos krepšinio čempionate bei labai svarbu kitą sezoną žaisti aukščiausioje krepšinio lygoje, kur Laurynas būtų labiau matomas ir stebimas NBA ekipų“, – sprendimą paaiškino aukštaūgio agentas.

Išankstines paraiškas dalyvauti NBA naujokų biržoje iš viso pateikė net 182 viso pasaulio talentai. 73 iš 137 krepšininkų, rungtyniavusių NCAA čempionate, jas jau atsiėmė. Tą patį padaryti iki birželio 12-osios vidurnakčio Lietuvos laiku gali ir 45 užsiregistravę „legionieriai“.

Iškilmingas renginys, kuriame laimingais taps 60 talentingiausių žaidėjų iš viso pasaulio, vysk birželio 22-ąją Brukline.