Kanadoje užaugęs ir tik šios šalies pilietybę turintis I. Brazdeikis su tėvais Lietuvą paliko būdamas ketverių. Nors Kaune gimęs jaunuolis nuo tada į tėvynę buvo grįžęs tik kartą, o pastaraisiais metais jis gynė Kanados jaunimo rinktinių garbę, dvidešimtmečio tėvas Sigitas neleidžia suabejoti – jo sūnus yra tikras lietuvis, ateityje norintis vilkėti tik Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Tiesa, šiuo metu 201 cm ūgio puolėjo galvoje sukasi tik mintys apie karjerą NBA. Greta sūnaus naujokų biržą namuose stebėjęs S. Brazdeikis bendraudamas su DELFI NBA patikino, kad Ignas yra ypatingai laimingas dėl to, jog jį pasikvietė būtent „Knicks“ – pasitikėjimo savimi nestokojantis atletas Niujorką vadina pačia tinkamiausia vieta savo karjeros pradžiai.

„Ignas jaučiasi labai gerai, nekantrauja tapti „Knicks“ žaidėju. Naujas žingsnis, naujas etapas, bet jis labai laimingas. Juk tai Niujorkas. Ignas neabejoja, jog „Knicks“ jam yra pati tinkamiausia organizacija. Buvo įtempta naktis, bet viskas pavyko labai gerai. Mes, tėvai, labai patenkinti, o Ignas pažadėjo užkariauti Niujorką sunkiu darbu aikštelėje“, – pasakojo S. Brazdeikis.

Iškart po naujokų biržos penktadienį tėvas įsodino I. Brazdeikį į lėktuvą. Nors Niujorkas yra vienas didžiausių pasaulio miestų, o jame spaudimo iš sirgalių ar žiniasklaidos kartais neatlaiko ir ryškios NBA žvaigždės, S. Brazdeikis dėl Mičigano universitete prieš tai besimokiusio sūnaus pernelyg nesijaudina – pražūti jam neleis turimas charakteris.


„Iš pat ryto išvežiau Igną į oro uostą. Biržą baigėme žiūrėti antrą valandą nakties, o jau šeštą valandą ryto jis išskrido į Niujorką. Ten jis susitiko su komandos atstovais ir sudalyvavo spaudos konferencijoje. Ignas labai pasitiki savimi. Agresyvus vaikas išvyko į agresyvų miestą, dabar reikia tik gauti šansą. Bus Vasaros lyga, galimybę turėsime ten. Viskas yra labai gerai.

„Knicks“ klubui tinka jo stiliaus žaidimas. Aišku, bus matyti, bet Ignas yra labai energingas žaidėjas, kurį labai mėgsta žiūrovai. Ignas savo žaidimu gali užvesti sirgalius, todėl Niujorke jis turėtų būti mylimas. Kaip ir sakiau, Niujorkas yra agresyvus miestas, o Ignas yra agresyvus žaidėjas. „Knicks“ pasirinko teisingai“, – dėstė S. Brazdeikis.

Minėtoje pirmojoje I. Brazdeikio spaudos konferencijoje Niujorke kairiarankis krepšininkas žadėjo būtent agresyvų ir kietą žaidimą kiekviename mače. Iggy pravardę turintis lietuvis teigė darysiantis viską, kad „Knicks“ laimėtų, o tuo tikintys klubo atstovai atsakė šiltais žodžiais bei vadino puolėją ne tik puikiu, bet ir Niujorko komandos kultūrą atitinkančiu žaidėju.

„Niujorko klubo atstovai buvo labai nustebę dėl to, jog Igną vis dar buvo galima pakviesti tokiu šaukimu. Dabar kalbama, kad „Knicks“ labai pasisekė – tokiu šaukimu „pagrobtas“ labai geras krepšininkas, galintis padėti bet kuriam klubui. Birža labai gerai pasisekė tiek Ignui, tiek „Knicks“ komandai“, – sakė S. Brazdeikis, užsiminęs ir apie kitą Niujorko ekipos pakviestą žaidėją.

R.J. Barrettas, Ignas Brazdeikis ir Davidas Fizdale'as

Gerokai daugiau dėmesio už lietuvį po biržos sulaukia trečiuoju šaukimu „Knicks“ pasirinktas R.J. Barrettas. Devyniolikmetis yra laikomas vienu geriausių savo kartos krepšininkų, o I. Brazdeikiui jis yra puikiai pažįstamas – R.J. Barrettas pats yra kanadietis, kartu su lietuviu vedęs į priekį Kanados jaunimo rinktines.

„Nuostabu, kad pavyko patekti į tą pačią komandą su R.J. Barrettu. Ignas ilgą laiką žaidė ne tik su juo, bet ir prieš jį. Labai smagu, kad gerai pažįstamas komandos draugas bus šalia“, – sakė S. Brazdeikis, kurio žodžius patvirtinęs R. J. Barrettas pirmojoje savo spaudos konferencijoje taip pat tikino besidžiaugiantis galimybe būti viename klube su lietuviu.

„Niujorkas yra vieta, kur svajojau žaisti, o dabar negaliu būti dar laimingesnis dėl to, kad šalia turėsiu ir Iggy“, – sakė Djuko universiteto garbę kartu su pirmuoju šių metų naujokų biržos šaukimu Zionu Williamsonu gynęs R.J. Barrettas.

Nors už Atlanto tikimasi, kad I. Brazdeikis liks ištikimas Kanadai ir toliau vilkės tos pačios rinktinės marškinėlius su R.J. Barrettu, Iggy tėvas patvirtino, jog į NBA duris pasibeldusio atleto svajonė yra ginti Lietuvos rinktinės garbę.


Pats I. Brazdeikis tai prieš kurį laiką pranešė su juo pasikalbėti panorusiems Lietuvos krepšinio federacijos atstovams.

„Ignas visada, nuo pat mažumės, norėjo žaisti Lietuvos rinktinėje. Esame tikri lietuviai. Bus matyti, kaip čia viskas susidėlios su federacija ir visa ta dokumentacija. Jei tik Lietuvai jis bus reikalingas, iš mūsų pusės noras visada buvo ir yra“, – teigė S. Brazdeikis.

Tapti Lietuvos rinktinės žaidėju I. Brazdeikiui kliudo pilietybės klausimas. Lietuviško paso neturinčio Kanados piliečio situacijos nepalengvino gegužę Lietuvoje nepavykęs referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

„Problema – pilietybė, už rinktinę gali žaisti tik būdamas Lietuvos pilietis. Šiuo metu pilietybės klausimo nesprendžiame, dėl to reikia kalbėtis su ambasadomis ir kitomis valstybės tarnybomis. Procesas sudėtingas, bet galbūt jį palengvintų tai, jog Ignas yra gimęs Lietuvoje“, – sakė S. Brazdeikis.

Sprendžiant pilietybės klausimą, Brazdeikiai tikisi didesnės LKF iniciatyvos. Tiesa, jei pagalbos gaunant Lietuvos pilietybę nebus sulaukta, S. Brazdeikis neatmeta ir galimybės jo sūnui ateityje žaisti Kanados vyrų rinktinėje.

„Tai turėtų išsispręsti, jei federacija bus tikrai suinteresuota. Ignas savo nuomonę pareiškė – jis nori žaisti už Lietuvą. Didžiuotumėmės galimybe būti Lietuvos rinktinėje, nes esame lietuviai.

Apie Kanados rinktinę negalvojame, bet durų į ją neuždarome, nes čia jis visada buvo kviečiamas į jaunimo rinktines. Vis dėlto Igno svajonė yra žaisti už Lietuvą, o kaip bus ateityje – matysime“, – kalbėjo S. Brazdeikis.

Vieną sezoną NCAA pirmenybėse sužaidęs Iggy jo metu gindamas Mičigano universiteto garbę sužaidė 37 rungtynes, per kurias vidutiniškai pelnydavo po 14,8 taško ir atkovodavo po 5,4 atšokusio kamuolio. Iš toli jis atakavo 39 proc. taiklumu.

Niujorke lietuvis vilkės 17 numeriu pažymėtus marškinėliais.