Las Palmaso ekipa šiemet net aštuonias iš devynių savo nesėkmių Europoje patyrė dviženkliais – 13 ir daugiau taškų – skirtumais, o jos bendras įmestų ir praleistų taškų balansas yra trečias blogiausias visame turnyre (-100 taškų). Tačiau tai nesutrukdė ispanams dominuoti prieš rungtynių favoritu laikytą „Žalgirį“ – šeimininkai pirmavo net 38:30 min. susitikimo laiko.

Vienintelį sykį į priekį išsiveržus žaliai baltiems (22:24) „Gran Canaria“ kando atgal – daugiau nei 5 min. neleido svečiams sukrapštyti nė taško, spurtavo net 12:0 ir suorganizavo pabėgimą toli į priekį (34:24). Trečiame kėlinyje atotrūkis tarp komandų padidėjo net iki 17 taškų (48:31), bet, nors lietuviai ir sugebėjo uždėti apynasrį įsisiautėjusiems varžovams bei priartėti iki vieno metimo atstumo, pergalė liko kanariečių žiotyse – 73:66.

„Man tai tikrai yra skausmingas pralaimėjimas, nes tai nėra toks „Žalgiris“, kokį mes bandome kurti. Visada pasižymime kovingumu ir energija, o pirmas 25 min. tai buvo absoliutus atvirkštinis vaizdas to, ką mes ruošėme, ką diegėme žaidėjams“, – apgailestavo Šaras.

Nepaisant skaudaus rezultato, nieko tragiško neįvyko: „Žalgiris“ (7/8) formaliai liko aštuntoje turnyro lentelės vietoje. Tiesa, ją dalinasi su dar trimis klubais – „Baskonia“, „Armani“ bei „Panathinaikos“ – ir teoriškai, jei sezonas baigtųsi jau dabar, atsidurtų už atkrintamųjų borto, nes iš visos šios ketveriukės geriausią tarpusavio santykį turi baskai.

Žalgiriečiai ne tik nepasinaudojo proga pirmą ratą baigti šeštoje pozicijoje, bet ir sužaidė patį nerezultatyviausią mačą šį sezoną ir antrą pagal nykumą puolime šiais metais: simboliška, bet dar prasčiau žaliai balti atakavo tik pačioje pirmoje 2018-tųjų dvikovoje su Belgrado „Crvena Zvezda“ – 65:77.

9 taškai per visą antrą ketvirtį – taip pat vienas žemiausių Lietuvos čempionų rodiklių šių laikų Eurolygoje. Dar mažiau, vos 6 taškus, „Žalgirio“ vyrai surinko 2017 m. sausį namuose prieš Madrido „Real“ (59:74), prieš kurį neatsilaikė iš esmės tik per lemiamą kėlinį – 6:21.

Beje, suklupę Kanaruose žalgiriečiai pirmame rate finišavo taip ir neįveikę nė vienos Ispanijos komandos (0/4) – šį sezoną jie krito ir nuo „Real“, ir nuo „Baskonios“, ir nuo „Barcelonos“, ir nuo „Gran Canarios“, kai pernai įpusėjus turnyrui buvo nugalėję net tris ACB lygos atstovus.

Kauniečių kraityje – ir apskritai gerokai mažiau pergalių: 2017-tuosius jie baigė su TOP-3 vertu pasiekimu (10/5), o šiuos metus tik su 7/8, arba atsilikęs net keturiomis pergalėmis nuo trečioje vietoje stūksančio Maskvos CSKA klubo.

Kas gi nutiko „Žalgiriui“, užklimpusiam sezono pusiaukelėje, aiškinasi Krepšinis.lt.

Tritaškių badmetis

„Tritaškiai – visada ypatingas faktorius. Čia nėra ką labai ir kalbėti. Trys visada daugiau negu du“, – seną kaip oranžinis kamuolys tiesą po pergalės prieš Tel Avivo „Maccabį“ rėžė snaiperis Artūras Milaknis.

Deja, jei į žydų krepšį žalgiriečiai suleido net 11 tolimų metimų, tai ispanų pagailėjo ir tepataikė viso labo 4 iš 15-os: už tris atsakingas tas pats Milas, už likusį vieną – Marius Grigonis. Kiti devyni aikštėje pasirodę žaliamarškiniai jokios grėsmės iš distancijos nekėlė. O tai – šio sezono „Žalgirio“ bėda.

Taip, kauniečiai nepiktnaudžiavo tritaškiais ir pernai, kai pagal trijų taškų vertės šūvius liko priešpaskutiniai, 15-ti. Bet šį sezoną žaliai balti išgyvena tikrą tritaškių badmetį net ir pagal savo standartus – jie per visą pirmą ratą realizavo vos 89 tolimus bandymus, kas yra net 26 tritaškiais (arba 78 taškais) mažiau nei per pusę praėjusio sezono, kai įkrito 115 tokių bombų.

Nors pastaruoju metu džiugino iš toli prapliupęs Leo Westermannas, kurio sąskaitoje – 17 tritaškių, vienas jis nekompensuoja Kevino Pangoso netekties: kanadietis pernai tokiu metu jau buvo sumetęs net 36 tritaškius.

Maža to, K. Pangosas pasibaigus sezonui su įspūdingu 47,5 proc. taiklumu ir 75 šūviais iš trijų taškų zonos visoje Eurolygoje nusileido tik dviem taikliarankiams – Aleksejui Švedui (107) ir Sergio Rodriguezui (92).

75 tritaškiais pasižymėjo ir A. Milaknis, uždaręs geriausių snaiperių ketvertą. Šiemet Artūras irgi atsilieka nuo savo grafiko: jo kraityje 28/63 tolimų mėginimų (44 proc.), t. y. penkiais mažiau nei buvo atsisveikinant 2017 metams (33/73).

Dar liūdniau yra tai, kad visi trys „Žalgirioׅ“ naujokai – Thomas Walkupas, Derrickas Waltonas ir Nate‘as Woltersas – iš toli atakuoja itin nesėkmingai ir būtų patys prasčiausi „Žalgirio“ metikai praėjusiame sezone: Th. Walkupas (3/14, 21 proc.) – paskutinis, D. Waltonas (5/19, 26 proc.) – priešpaskutinis, N. Woltersas (9/29, 31 proc.) – trečias nuo galo kartu su Pauliumi Valinsku.
Įdomu, kad net smagia rankele negarsėjęs Axelis Toupane‘as Kaune demonstravo pagarbą keliantį 39 proc. pataikymą iš distancijos (12/31).

Taigi natūralu, kad tarpsezonį ties perimetru ryškiai susilpnėjęs „Žalgiris“ dabar pagal tritaškius dalinasi paskutinę vietą su Stambulo „Daruššafaka“ ir nuo toliašaudžių turnyro lyderių atsilieka kone dvigubai – „Real“, „Chimki“ bei „Armani“ smeigė jau po 160 tritaškių. O kokia jų svarba šiuolaikiniame krepšinyje, geriausiai parodo NBA lyga, kurioje kai kurios komandos net draudžia savo žaidėjams mesti iš vidutinio nuotolio.

Suprastėjusi Ulanovo versija

Į „Žalgirio“ kiemą įsisukus traumų epidemijai Š. Jasikevičius tikisi, kad pasitemps kiti jo auklėtiniai. Nors N. Woltersas grįžo į aikštę Kanaruose, jis dar tikrai neatrodė savas: iš pradžių paleido netaiklų tritaškį, o, būdamas visiškai laisvas, pabūgo atakuoti iš vidutinės distancijos.

Prie Pauliaus Jankūno ir Antano Kavaliausko praradimų šiomis dienomis prisidėjo ir puikią formą pagavusio L. Westermanno trauma. Devynis tritaškius per paskutinius tris mačus įmetęs prancūzas susižeidė per treniruotę ir iš rikiuotės iškrito ilgiau nei mėnesiui.

Tai reiškia, kad kol žaliai baltų fanai, sukryžiavę pirštus, vilsis, kad kuo greičiau įsivažiuos Nate‘as, dar daugiau atsakomybės guls ant stabilumo vis dar stokojančio Derricko Waltono pečių. O reiklios Šaro akys, žinoma, vis kryps į pripažintus lyderius, iš kurių jis laukia daug solidesnių pasirodymų.

Vienas tokių – puolėjas Edgaras Ulanovas. Sezono pradžioje net viešos trenerio kritikos prisiklausęs Ulė vis dar neprimena savęs. Vasarą brangiausiai apmokamu žalgiriečiu tapęs E. Ulanovas kol kas nepateisina tokios investicijos: jis yra tik septintas-aštuntas komandoje pagal rezultatyvumą (vid. po 6,4 taško) ir tik penktas pagal naudingumą (vid. 7,9 naud. bal).

Ir nudardėtų dar žemiau, jei skaičiuotume ne šių rodiklių sumą, o vidurkį per minutę. Štai, pavyzdžiui, Antanas Kavaliauskas po 6,2 taško sumeta vos per 15 min. aikštėje, o Edgaras po 6,4 taško – per 25 min.

92-ojo „Žalgirio“ numerio vidurkiai pirmą sezono pusę stipriai susitraukė: pelnomi taškai – nuo 7,7 iki 6,4, naudingumas – nuo 12,1 iki 7,9.

Pastebimai suprastėjo ir Ulės pataikymas iš žaidimo. Pernai elitinį taiklumą rodęs puolėjas įpusėjus sezonui buvo gerokai pavojingesnis tiek iš dviejų, tiek iš trijų taškų zonos: jis realizuodavo 58 proc. dvitaškių ir net 47,6 proc. tritaškių. Šiemet E. Ulanovo skaičiai smuko beveik po 10 procentų: dvitaškiai – iki 50 proc., o tritaškiai – iki 36,4 proc.

Galbūt galima tai sieti su didesniu varžovų dėmesiu žalgiriečiui, tačiau didelę dalį kaltės, ko gero, reiktų prisiimti ir pačiam Edgarui. Žaidėjui, iš kurio tikimasi, kad jis taps naujuoju „Žalgirio“ veidu, tokie pasiteisinimai neturėtų galioti.

Neįtikėtina, tačiau pernai per visą reguliarųjį sezoną E. Ulanovas nė sykio nepaliko parketo su mažiau nei +4 naudingumo balais, o šiemet jis jau tris kartus buvo minusinis, įskaitant paskutinę viešnagę Ispanijoje, per kurią tepataikė tik 1 metimą iš 7.

Gąsdinantis tvarkaraštis ir minusinis Birutis

Kol pirmame rate net trimis pergalėmis mažiau nei pernai pasitenkinęs „Žalgiris“ sprendžia savo bėdas, kitos Eurolygos komandos nesnaudžia: mažiausiu biudžetu turnyre disponuojanti Podgoricos „Budučnost“ savo sudėtį sustiprino dukart NBA čempionu Norrisu Cole‘u ir Gruzijos rinktinės centru Gogu Bitadze, kurie jau pirmame ture sukratė net 44 taškus į „Bayern“ krepšį ir vos nepateikė sensacijos Miunchene (88:93).

Savo ruožtu krizę išgyvenantis Atėnų „Panathinaikos“ nusisamdė garsų trenerį iš JAV Ricką Pitino, kuris iškart debiutavo įspūdinga pergale prieš CSKA (96:84) ir išgyrė Luką „Skywalker“ Lekavičių.

Šis rezultatas nėra gera žinia žalgiriečiams, nes būtent jie jau kitą penktadienį, sausio 4 d., ir susikaus su CSKA vyrais. Neverta net abejoti, kad 4 iš paskutinių 7 rungtynių prapylę maskviečiai bus itin pykti ir motyvuoti reabilituotis Kaune, kuriame nėra laimėję jau praktiškai trejus metus.

Ne ką lengvesnis tvarkaraštis žaliai baltų lauks ir dar kitą savaitę, kuri bus dviguba: sausio 8 d. – mūšis namuose su Stambulo „Anadolu Efes“, o sausio 10 d. – pasimatymas svečiuose su vicečempione Stambulo „Fenerbahče“. Taigi visi trys artimiausi varžovai – iš pirmojo Eurolygos ketverto.

Įpusėjus sezonui ryškėja tie „Žalgirio“ krepšininkai, kuriems esant aikštėje rezultatas krypsta į tą pusę, į kurią nori visi jų gerbėjai. Čia pirmauja N. Woltersas ir M. Grigonis, per pirmąjį ratą susikrovę atitinkamai net +42 ir +41 tašką. Solidžios naudos duoda ir A. Kavaliauskas (+25 taškai) bei B. Daviesas (+23 taškai).

Tuo metu sunkiausiai „Žalgirio“ mechanizmas veikia, kai ant parketo laksto A. Milaknis (–32 taškai), kuriam dažnai kyla rimtų problemų gynyboje, ir Laurynas Birutis (–41 taškas).

Pastarojo minusas yra kosminis, nes jis žaidžia tik vidutiniškai po 6 minutes. Akivaizdu, kad 21-erių metų aukštaūgis Eurolygoje vis dar jaučiasi labai nejaukiai ir labiau patyrę oponentai tuo kaipmat naudojasi.

Pagarbos Laurynas retai sulaukia ir iš teisėjų, kurie per pirmą sezono pusę jam užfiksavo kone dvigubai daugiau pražangų nei prieš jį (18 prieš 11).

Įdomybės Eurolygoje tik prasideda. „Žalgiris“ per pirmą ratą dar nieko neprarado, ypač turint omenyje, kad startavo 3/6. Aišku tik viena – naujais metais lengviau nebus, bet čia kaip tik ir gali praversti ta atkrintamųjų serijos ir Finalo ketverto patirtis, kurią žalgiriečiai įgijo pernai.

Žalgiriečių pasirodymas pirmame rate (+/– statistika, minutės, taškai, naudingumo balai):

Nate‘as Woltersas +42 taškai: vid. 25 min., 13,3 tšk., 14,6 naud. bal.

Marius Grigonis +41 taškas: vid. 18 min., 7 tšk., 7,3 naud. bal.

Antanas Kavaliauskas +25 taškai: vid. 12 min., 6,2 tšk., 6,7 naud. bal.

Brandonas Daviesas +23 taškai: vid. 26 min., 15,4 tšk., 18,4 naud. bal.

Thomas Walkupas +13 taškų: vid. 15 min., 3,9 tšk., 4,5 naud. bal.

Edgaras Ulanovas +8 taškai: vid. 25 min., 6,4 tšk., 7,9 naud. bal.

Paulius Jankūnas +2 taškai: vid. 17 min., 7,1 tšk., 9,1 naud. bal.

Derrickas Waltonas 0 taškų: vid. 13 min., 4,3 tšk., 5,3 naud. bal.

Aaronas White‘as –7 taškai: vid. 27 min., 9,7 tšk., 11,9 naud. bal.

Rokas Jokubaitis –8 taškai: vid. 4,5 min., 2 tšk., 1,7 naud. bal.

Leo Westermannas –16 taškų: vid. 15 min., 6,4 tšk., 5,9 naud.

Artūras Milaknis –32 taškai: vid. 24 min., 7,9 tšk., 6,6 naud. bal.

Laurynas Birutis –41 taškas: vid. 6 min., 2,1 tšk., 1,1 naud. bal.

(Erikas Venskus +4 taškai: vid. 3 min., 0 tšk., 1 naud. bal.)

(Donatas Sabeckis +1 taškas: vid. 0,5 min., 0 tšk., 0 naud. bal.).

Eurolygos rikiuotė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įmestų, praleistų taškų santykis):

1.Fenerbahče141134
2.Real123172
3.CSKA11482
4.Anadolu Efes9656
5.Olympiakos9654
6.Bayern87-5
7.Barcelona87-12
8.Žalgiris7812
9.Armani Olimpia784
10.Baskonia782
11.Panathinaikos78-6
12.Gran Canaria69-100
13.Maccabi510-31
14.Chimki510-47
15.Budučnost312-176
16.Daruššafaka213-139

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)