Nors kauniečiai iš tiesų neturėjo labai daug šansų išsivežti pergalės nei iš Maskvos, kur 73:83 nusileista CSKA, nei iš Sankt Peterburgo, kur 65:77 neatsilaikyta prieš „Zenit“, rusų spauda pamiršo paminėti, kad tiek pirmų, tiek antrų rungtynių ketvirtuose kėliniuose žaliai-balti nuo savo varžovų atsiliko viso labo 3-4 taškais ir pralaimėjo tik po iki pat paskutinių minučių virusios atkaklios kovos.

Dar didesnės aistros ir intriga, skirtingai nei teigia minėtas portalas, kunkuliavo pirmojo rato mače Kaune, kur žalgiriečiai prasidėjus lemiamai dvikovos minutei nuo CSKA atsiliko vienu tašku (78:79) ir tuomet tik Mike'o Jameso surengtas benefisas išgelbėjo svečių kailį.

„Nesutinku su Rusijos žurnalistais. Abejos rungtynės buvo labai atkaklios. „Žalgiris“ turėjo galimybę laimėti tiek Kaune, tiek Maskvoje. Nedaug trūko, kad žalgiriečiai būtų perlaužę tų susitikimų eigą“, – savo nuomonę „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ tvirtai išsakė komentatorius Vaidas Čeponis.

Galima pastebėti ir kitą iškalbingą faktą – dabartinis Eurolygos lyderis CSKA, kuriuo didžiuojasi visa Rusija, o su pergalėmis Eurolygoje sveikina pats Vladimiras Putinas, seniai kada buvo toks nerusiškas: visi klubo rusai prieš „Žalgirį“ tesukrapštė 4 taškus (po dvitaškį įrideno Nikita Kurbanovas ir Semionas Antonovas), kai Kauno komandos lietuviai sumetė net 40 (iš 73-ijų).

Kiek švelnesnis skirtumas tarp vietinių indėlio buvo Sankt Peterburge, kur „Zenit“ rusai pasižymėjo 18 (iš 77-ių), o „Žalgirio“ lietuviai – 35 taškų (iš 65-ių).

Abiem atvejais vietinių žaidėjų indėlis į Lietuvos čempionų taškų taupyklę buvo didesnis nei 50 procentų. Ir tokia yra viso šio sezono tendencija.

Per iki šiol sužaistas 20 Eurolygos rungtynių lietuviai yra atsakingi už 53,6 procento visų „Žalgirio“ taškų – 855-is iš 1595-ių. Čia pirmaisiais smuikais griežia Marius Grigonis (298 tšk., 18,7 proc.), Lukas Lekavičius (167 tšk., 10,5 proc.), Rokas Jokubaitis (128 tšk., 8 proc.) ir Artūras Milaknis (122 tšk., 7,7 proc.).

Pagal vietinių žaidėjų svarbą komandos puolimui „Žalgiris“ tarp visų Eurolygos komandų kol kas žengia antras ir nežymiai nusileidžia tik Vilerbano ASVEL ekipai, kuriai prancūzai renka 54,2 proc. taškų (767 iš 1416).

„Mums svarbu, kad lietuviai yra vieni komandos lyderių. Kaip mes sakome, tikrai turime tą lietuvišką stuburą, aplink kurį klijuojame užsieniečius. Tai yra svarbiausia. Ne viską lemia taškai. Mikroklimatas ir mentalitetas yra esmė.

Norime auginti savo žaidėjus, dėl to darome daug investicijų į jaunimą. Daug maloniau matyti, kai savi nėra tik suolo šildytojai ir žaidžia, nei kad visi pagrindiniai – legionieriai. „Žalgiris“ – lietuviška komanda, norime tokia ir likti“, – portalui „Delfi“ yra sakęs „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

Nedaug atsilieka ir Pirėjo „Olympiakos“, kuriam graikai sukaupia 53 proc. taškų (786 iš 1483), bei Atėnų „Panathinaikos“ su 46,5 proc. tautiečių taškų (687 iš 1477).

Visose kitose komandose vietinių žaidėjų vaidmuo – gerokai menkesnis arba net beveik visai nepastebimas.

Unikali situacija „Zenit“ klube, kuriam vienas Artūras Gudaitis (180, 13 proc.) sumeta daugiau taškų nei septyni rusai (137 tšk., 9,9 proc.).

Ne ką geresnė padėtis šiuo klausimu ir Maskvoje, kur vietiniai krepšininkai pelno tik maždaug kas septintą CSKA tašką (14,1 proc., 235 iš 1661).

„Visas sąlygas diktuoja krepšinio rinka. O kai tu neturi didelio biudžeta, tenka verstis su žaidėjais, kurie yra šalia tavęs. Aš džiaugiuosi, kad mes išlaikome tą gerą balansą tarp lietuvių ir legionerių. Auginame geru krepšininkus, kai kurie jų jau ir užsienyje žaidžia.

Galvoju, kad ateityje reiktų daugiau remtis lietuviais ir pastiprinimui į trūkstamą poziciją pirkti tik vieną-kitą užsienietį“, – „Krepšinio zonoje“ tikino legendinis „Žalgirio“ kapitonas Valdemaras Chomičius.

Net ir po laimėto mačo rusų spauda ypatingą dėmesį skyrė „Žalgirio“ puolimuo lyderiui M. Grigoniui, šį sezoną įmetančiam po beveik 15 taškų, bei teigė, kad tokio žaidėjo įsigijimas sustiprintų net CSKA.

„Manau, daugelis stipriausių Europos klubų medžios M. Grigonį, turbūt jau ir dabar tai yra pradėję daryti. Aš labiau apsidžiaugčiau, jeigu jis ne CSKA pasirinktų, o kitą komandą – tarkime, „Barceloną“ ar Madrido „Real“, – kalbėjo V. Čeponis.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)