Artėjant rinktinės stovyklai praėjusią savaitę vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis pristatė sutrumpintą rinktinės žaidėjų sąrašą, kuriame yra 15 krepšininkų pavardės.

Dėl nesikertančio tvarkaraščio viltį prisijungti prie rinktinės antrajam atrankos mačui su Čekija (lapkričio 29 d.) suteikę Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas rinktinei nepadės. Dėl tos pačios priežasties šiame atrankos lange rinktinės marškinėlių neužsivilks ir Regimantas Miniotas.

Mane patį labiau neramina tas faktas, kad tiek aš, tiek rinktinė turės mažai treniruočių prieš rungtynes.
Kazys Maksvytis

Tačiau strategas turėjo gerų žinių dėl kito Eurolygoje žaidžiančio krepšininko: prie rinktinės antrosioms atrankos su Čekija rungtynėms (lapkričio 29 d.) prisijungs Mindaugas Kuzminskas, rungtyniaujantis Sankt Peterburgo „Zenit“ gretose. Jis bus vienintelis Eurolygos krepšininkas šioje Lietuvos rinktinėje.

– Paskutiniame sąraše neliko žalgiriečių, ar esate labai nusivylęs dėl to?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas K. Maksvytis.

– Reiktų šį klausimą spręsti nacionaliniu lygmeniu. Pavyzdžiui, Rusijoje, aišku, ten kita situacija, krepšinis finansuojamas valstybės pinigais, bet Rusijoje yra susitarimas: kai vyksta rinktinės rungtynės, visi klubai išleidžia žaidėjus į nacionalinę komandą.

Šiuo atveju nepavyko susitarti, nepadėjo ir „Žalgirio“ situacija, kai klubas fiksavo nesėkmių seriją, keitėsi treneriai. Tad yra kaip yra.

Kaip treneris, žinoma, norėjau turėti geriausius žaidėjus komandoje.

– Kokia situacija dėl M. Kuzminsko, ar krepšininkas galės prisijungti rungtynėms su Čekija?

– Taip, M. Kuzminskas pareiškė didelį norą. Galiu pasakyti, kad buvo didelė diskusija trenerių štabe, ar žaisti tais žaidėjais, kurie gali rungtyniauti visą „langą“, ar nebijoti pasikliausti ir tais, kurie gali prisijungti tik antrosioms rungtynėms, nebijoti sugadinti komandinės „chemijos“.

Nusprendėme, kad žaisti turi geriausi žaidėjai, ypač jei jie pareiškė norą.

– Kokiomis sąlygomis klubas išleidžia M. Kuzminską, kada jis atvyksta ir kada turi grįžti atgal į Rusiją?

– Krepšininkas atvyksta 27 dieną, klubas iškėlė sąlygą, jog jis turi prisijungti prie „Zenit“ ekipos praktiškai po rinktinės runtynių kitą dieną.

Pavyko tuos klausimus suderinti.

– Kokia situacija dėl Artūro Gudaičio? Ir kaip jūsų planus koregavo R. Minioto neatvykimas?

– Buvo užklausimas dėl žalgiriečių, Roko Jokubaičio. Iki A. Gudaičio klausimo nebuvo prieita. Kiek žinau, pernai „Zenit“ treneris neišleido į rinktinės „langus“.

R. Minioto neatvykimas šiek tiek koregavo mūsų planus, jis buvo mūsų 15-os žaidėjų sąraše. Prieš skelbiant šį sąrašą, jį teko koreguoti.

– Ar V. Čižauskas bus pagrindinis įžaidėjas šiame atrankos cikle?

– Pagrindinis įžaidėjas turėjo būti Vaidas Kariniauskas. Gavus jam traumą, turėjome laiko parengti planą „B“.

Manau, pagrindinio įžaidėjo vaidmuo atiteks Mindaugui Girdžiūnui. „Neptūne“, kai turėjome problemų, jis žaidė būtent šioje pozicijoje.

Jį keis A. Velička, V. Čižauskas, taip pat įžaidėju gali rungtyniauti ir Tomas Dimša.

– „FIBA“ langai – ne maratonas, o sprintas. Kiek realiai savo filosofijos tikitės įdiegti į rinktinės žaidimą?

– Nedėkinga situacija lyginant su kitų rinktinių – Bulgarijos, Čekijos – situacija. Dar pirmadienį turėsime nepilnavertę treniruotę, kurioje dalyvaus 11 žaidėjų, dalis krepšininkų nespėjo grįžti.

Turėjome su trenerių štabu kelis susitikimus, mes susirinkome šiek tiek anksčiau.

Mintis tokia – pateikti kuo mažiau informacijos, bet atrinkti tą, kuri labiausiai tinka mūsų rinktinei ir tiktų varžovams, prieš kuriuos žaisime.

Bus labai sunku. Nemanau, kad sugebėsiu iki galo perteikti savo filosofiją. Kažkiek padės tai, kad pusę šių žaidėjų esu treniravęs rinktinėse ar klubuose.

– Trys vidurio puolėjai, kurie nežaidžia sunkiaisiais kraštais. Kaip ketinate juos išnaudoti?

– Tai atsakymas į prieš tai buvusį klausimą dėl R. Minioto. Tada reikėjo priimti sprendimą, ar pakviesti krepšininką į tą poziciją, ar priimti kažkokį kitą sprendimą.

Dabar galiu pasakyti, jog trys vidurio puolėjai bus reikalingi treniruotėse, o rungtynėms bus registruojami du.

– A. Butkevičius paskutinėse LKL rungtynėse buvo patyręs nedidelę traumą, kokia jo situacija?

– Kalbėjau su juo, jis buvo labai lengvai pasisukęs čiurną, bet jau pasiruošęs nuo pirmadienio prisijungti prie rinktinės treniruočių.

– Kokį įspūdį palieka tiek Bulgarija, tiek Čekija?

– Bulgarai, nors balkanų šalis, mėgsta laisvesnį krepšinį, paremtą greitomis atakomis, improvizacijomis. Ekipa priklauso nuo emocijų, taip pat ir nuo legionierių, sekame informaciją dėl jų. Kiek lengvina užduotį tas faktas, jog FIBA Europos taurėje teko rungtyniauti prieš dvi bulgarų komandas.

Čekija – stipresnė, rungtyniauja su tais pačiais krepšininkais net ne pirmą olimpinį ciklą. Varžovai pavojingesni tuo, jog mėgsta žaisti vidurio puolėjais, kurie gali atakuoti iš toli. Nežinia dėl jų aukštaūgių, kurie rungtyniauja Japonijoje.

Mane patį labiau neramina tas faktas, kad tiek aš, tiek rinktinė turės mažai treniruočių prieš rungtynes.

Žinoma, kaip rinktinė mes daugiau netenkame talento, kai rinktinei negali padėti NBA, Eurolygos krepšininkai. Tačiau manau, turime pakankamai talento, jog ši komanda laimėtų ir tikiuosi, mums laiko pakaks.

– Artėja jūsų debiutas, ar jaučiate jaudulį?

– Taip, yra jaudulys, ypač kai tu lauki kažko, kad ir šio vakaro treniruotės. Procesas prasideda, yra daug organizacinių dalykų, pokalbių su treneriais, reikia išmokti dirbti naujame trenerių štabe, pasidalinti užduotimis, darbais.

Žinoma, yra jaudulys, jaučiu atsakomybę prieš save, krepšinio bendruomenę, prieš sirgalius, federaciją. Iki rungtynių turėsime penkias pilnavertes treniruotes, iš jų trys – žaidybinės pratybos.

– Grįžtant dar prie žaidėjų, šį sezoną stebina Gytis Radzevičius, sportinę formą atgauna Gediminas Orelikas. Ar galime juos išvysti kituose atrankos „languose“?

– G. Radzevičius liko labai arti šio sąrašo. Tikiuosi, kad jis pateks „kitame“ lange. Esame numatę, jog šią poziciją dabar užpildys A. Butkevičius, Eigirdas Žukauskas ir kažkiek Osvaldas Olisevičius.

Orelikas blykstelėjo gal tik paskutinę savaitę, bet, kaip sakoma, viena žibutė dar ne pavasaris. Tikėsimės, jog jis ir toliau sėkmingai žais bei galės konkuruoti dėl vietos rinktinėje.


Lietuvos vyrų rinktinės štabe kartu su K. Maksvyčiu darbuosis treneriai Kęstutis Kemzūra, Giedrius Žibėnas, video skautas Tomas Rinkevičius, fizinio rengimo treneris Deividas Rinkevičius. Prie rinktinės trenerių štabo prisijungs ir treneris Evaldas Beržininkaitis, dirbantis Jonavos krepšinio klube.

Pirmosios Lietuvos rinktinės rungtynės atrankoje į 2023–ųjų pasaulio čempionatą vyks Klaipėdoje – „Švyturio“ arenoje lapkričio 26 dieną K. Maksvyčio treniruojama komanda žais su Bulgarija, o lapkričio 29 d. išvykoje lietuviai susikaus su Čekija. Šioje grupėje taip pat žaidžia Bosnija ir Hercegovina.

Rinktinės sąrašas (krepšininkas, klubas)

Mindaugas GirdžiūnasVilniaus „Rytas“
Arnas VeličkaNeapolio „GeVi Basket“ (Italija)
Deividas GailiusKlaipėdos „Neptūnas“
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Vytenis ČižauskasKėdainių „Nevėžis-Optibet“
Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
Eimantas BendžiusSasario „Banco di Sardegna“ (Italija)
Gytis MasiulisBilbao „Surne“ (Ispanija)
Eigirdas ŽukauskasPermės „Parma“ (Rusija)
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Laurynas BirutisSantjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ (Ispanija)
Osvaldas OlisevičiusEmilijos Redžo „UnaHotels“ (Italija)
Martinas GebenasBambergo „Brose“ (Vokietija)
Mindaugas KuzminskasSankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)