Superlėtas ir kreivais tritaškiais pažymėtas vakaras Juodkalnijoje, ko gero, labiau priminė eilinę Adrijos lygos , o ne pajėgiausio Europoje klubinio turnyro dvikovą. Kita vertus, ne grožio konkurse žalgiriečiai juk ir varžosi, o pergalė yra pergalė, kad ir kokia ji.

Nerezultatyviausiame šio sezono visos Eurolygos mače kauniečiai, sulaukę nemažai ir varžovų pagalbos, laimėjo 72:60 ir pratęsė savo pergalių išvykose seriją iki trijų. Tokios jos žaliai-balti neturėjo net istoriniame praėjusiame sezone.

Vis dėlto „Žalgirio“ vyrams nuo nepatenkinto Šarūno Jasikevičiaus kaip reikiant kliuvo tiek per pertraukėles, tiek ir po finalinės sirenos.

„Taškas yra taškas. Jo niekas iš mūsų neatims, bet reikia galvoti apie mūsų žaidimą ir plano vykdymą. Jis buvo labai prastas. Šitie žaidėjai yra žymiai geresni, negu jie šiandien parodė, ir žymiai protingesni, kad taip nepamestų galvų. Ateina labai svarbūs mačai ir mūsų žaidimas turi gerėti greičiau“, – kiek atslūgus emocijoms tarė Šaras, praktiškai niekada nekalbantis pavardėmis.

Tą ir vėl daro Krepšinis.lt, kuris pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo vertinimą balais: nuo 1 iki 10, kur mažiausias teigiamas pažymys, kaip ir universitete, yra penketas. Kadangi pažymių knygelė – subjektyvus dalykas, pridedame ir objektyvesnę skalę – pliuso/minuso bei naudingumo statistiką.

Žaidėjų pažymiai:

Antanas Kavaliauskas 9 balai (labai gerai)

12 taškų, 9 naud. balai, 100 proc. pataikymas – 4/4 dvitaškiai, 4/4 baudos.

Lažybų bendrovės „Žalgirio“ veteranui prognozavo 3 pelnytus taškus, tačiau itin produktyviai puolime darbavęsis Antanas šį totalą viršijo net keturis kartus ir tapo itin sprangia staigmena „Budučnost“ priekinei linijai. Šimtu procentų atakavęs Kavas pataikė net ir iš vidutinio nuotolio bei pagal visus parametrus buvo vienas naudingiausių apskritai viso mačo žaidėjų. Tiesa, problemų neišvengta gynyboje, kur buvo nereikalingų pražangų po bonuso ir leista kartoti metimus Alenui Omičiui.

Brandonas Daviesas 9 balai (labai gerai)

20 taškų, 20 naud. balų, 64 proc. pataikymas – 9/14 dvitaškiai, 2/2 baudos.

Kaip ir pirmojo pažanguolio atveju, B. Daviesas žibėjo puolime, bet ginantis turėjo rūpesčių prieš priešininkų aukštaūgį centrą. Visgi net 10 taškų vien per lemiamą kėlinį suvertęs Brandonas padėjo svečiams išlaikyti saugų atstumą ir išvengti paskutinių sekundžių dramos. Amerikietis žiauriai stengėsi ir atliko daug naudingo nematomo darbo: pastatė mirtiną užtvarą vieninteliam Artūro Milaknio tritaškiui, perėmė kamuolį aktyviai spausdamas varžovų gynėjus ir viską užbaigė dėjimu, kelis kartus atkirto nuo perdavimų jų prašiusį A. Omičių.

Nate'as Woltersas 8 balai su minusu (gerai)

10 taškų, 8 naud. balai, 44 proc. pataikymas – 4/9 metimai, 1/2 bauda.

Minusas už net keturias padarytas klaidas. O šiaip Nate'as buvo puolimo variklis: jei pats pataikymo procentu ir neblizgėjo, puikiai skirstė kamuolius komandos draugams, kuriems tereikėdavo laisviems nubausti jau sudraskytą šeimininkų gynybą – dalį savo lengvų taškų N. Woltersui turėtų pervesti B. Daviesas, A. Kavaliauskas, Aaronas White'as. Bene įspūdingiausias paties gynėjo epizodas – drąsus reidas ir taiklus parašiutas per 216 cm ūgio milžino rankas.

Paulius Jankūnas 7 balai (pakankamai)

7 taškai, 11 naud. balų, 100 proc. pataikymas – 2/2 dvitaškiai, 3/3 baudos.

Kapitonas, kaip ir pridera, pirmasis nuramino pirmosiomis minutėmis aikštėje virusį chaosą, kai Timo Duncano stiliaus dvitaškiu nuo lentos dar ir su varžovo pražanga atidarė „Žalgirio“ sąskaitą. Netrukus Jankis labai gudriai išprovokavo antrą greitą tiesioginio oponento Earlo Clarko pražangą, taip pat padėjo kamuolį ant lėkštutės Kavo dvitaškiui.

Antrąjį komandos šimtukininką sustabdė tik sveikatos problemos, dėl kurių jis ant parketo praleido mažiausiai laiko šį sezoną – 10 min. O vienintelė smulkmena, kurią galima prikišti kaip visada pagirtinai besigrumusiam P. Jankūnui, tai nereikalinga pražanga pačioje antrojo kėlinio pabaigoje kovojant dėl kamuolio puolime, už ką varžovai nukulniavo tiesiai prie baudų metimų linijos.

Leo Westermannas 7 balai su minusu (pakankamai)

0 taškų, 8 naud. balai, 0 proc. pataikymas – 0/2 tritaškiai.

Nors Š. Jasikevičius vis kartoja, kad Leo bus geros formos tik po mėnesio, prancūzas savo krepšinio išmanymu sugeba būti naudingas ir dabar. „Budučnost“ treneris Aleksandras Džikičius mačo metu auklėtiniams nuolat primindavo, kad nereikia pulti prieš L. Westermanną dviese, tačiau Leo vis tiek veikė tarsi magnetas, meistriškai iškišo 5 rezultatyvius perdavimus ir buvo vienas geriausių žalgiriečių pagal pliuso/minuso rodiklį.

Edgaras Ulanovas 6 balai (patenkinamai)

8 taškai, 8 naud. balai, 29 proc. pataikymas – 2/7 metimai, 4/4 baudos.

Permainingos rungtynės Ulei, kuriose vieną prastą epizodą keisdavo geras ir atvirkščiai. Nuo atsarginių suolo pakilęs E. Ulanovas į aikštę žengė sužingsniuodamas, kai bandė atlikti savo firminį veiksmą – žaidimą nugara. Vėliau po krepšiu palindo taip giliai, kad jo metimas pagal mums žinomus fizikos dėsnius net teoriškai negalėjo pasiekti tikslo. Tuomet įsidrąsinęs Edgaras buvo išmėgintas ir sunkiojo krašto pozicijoje, o įsivažiavęs puolime surinko 8 taškus net ir nepataikydamas laisvas iš distancijos.

Artūras Milaknis 6 balai (patenkinamai)

3 taškai, 1 naud. balas, 17 proc. pataikymas – 1/6 tritaškiai.

Ne tas vakaras, kai lankai ir patys įtraukia snaiperio metimus. Milas realizavo tik vieną tolimą šūvį iš šešių, bet buvo geriausias visoje komandoje pagal pliuso/minuso statistiką. Tai reiškia, kad jo bandymai atsidengti supainiodavo „Budučnost“ gynybos tinklus ir leisdavo žaliai-baltiems taškais paversti atsarginius derinių variantus.

Marius Grigonis 6 balai (patenkinamai)

3 taškai, 1 naud. balas, 50 proc. pataikymas – 1/2 metimai.

Abu savo metimus per pusę minutės antrame kėlinyje išmetęs M. Grigonis pataikė svarbų tritaškį, kai šeimininkai bandė perimti iniciatyvą. Marius atrodė solidžiau nei paskutiniuose turuose, bet per sparčiai rinkosi pražangas prieš Edwiną Jacksoną ir per įmantriai norėjo atiduoti perdavimą paskutinėmis atakai skirto laiko sekundėmis, už ką turėjo išklausyti Šaro pastabų.

Thomas Walkupas 6 balai (patenkinamai)

0 taškų, 1 naud. balas, 0 proc. pataikymas – 0/1 dvitaškis.

Gynyboje energija trykštančiam Thomui, šįkart sugriebusiam ir 4 kamuolius, priekaištų sunku rasti, tačiau kito aikštės pusėje Th. Walkupas tarsi nedalyvavo: starto penketo gynėjas nesukrapštė nė vieno taško ar rezultatyvaus perdavimo.

Derrickas Waltonas 6 balai (patenkinamai)

3 taškai, 3 naud. balai, 20 proc. pataikymas – 1/5 metimai.

D. Waltonas jau ne pirmą mačą pradeda pakiliai, bet tuomet ima blaškytis. Puikus du prieš du su B. Daviesu, tada kiauras paties tritaškis, o paskui – skuboti sprendimai, klaidos aikštės viduryje ir raminamųjų paieškos Šaro kišenėse. Veržlus ir išradingas žaidėjas, kuris ir vėl pametė šaltą galvą.

Aaronas White'as 6 balai (patenkinamai)

6 taškai, 6 naud. balai, 29 proc. pataikymas – 2/7 metimai.

Beveik 30 min. Podgoricoje prakaitą liejusio A. White'o žaidime buvo visko: ir elegantiška verpstė, ir dėjimas iš „Žalgirio“ vadovėlio, ir netaiklus laisvutėlis tritaškis, ir pralaimėta kova dėl atšokusio po savo krepšiu kamuolio Aleksai Iličiui, ir lipimas į medį bei gautas blokas. Vis dėlto Aarono mobilumas ir universalumas labai tiko rungtynių planui, ypač iškritus P. Jankūnui, tad jo indėlis į pergalę nekvestionuotinas.

Laurynas Birutis 4 balai (blogai)

0 taškų, 0 naud. balų, į krepšį nemetė.

Skirtingai nei A. Kavaliauskui, jaunajam L. Biručiui nepavyko reabilituotis po nesėkmingo pasirodymo prieš Madrido „Real“ klubą. Minkštai žaidęs Laurynas pasireikšti ir vėl gavo tik kiek daugiau nei 2 minutes, per kurias taip ir neįrodė, kad tą vakarą yra vertas daugiau. Jam esant aikštėje varžovai karaliavo po krepšiu ir nusiėmė net tris kamuolius puolime, tad suprantama, kodėl Šaras labai greitai grąžino aukščiausią savo žaidėją ant suolo. L. Birutis liko vienintelis „Žalgirio“ gretose su neigiamu pliuso/minuso rodikliu ir turbūt nusipelnė antro nepatenkinamo įvertinimo iš eilės.

Žalgiriečių pliuso/minuso rodikliai mače su „Budučnost“ (žaidėjas, minutės, balansas, rezultatas):

Milaknis per 19 min. +13 taškų (44:31)
Westermannas per 18 min. +11 taškas (34:23)
Woltersas per 21 min. +9 taškai (41:32)
Daviesas per 24 min. +9 taškai (44:35)
Walkupas per 16 min. +6 taškai (25:19)
Kavaliauskas per 12 min. +6 taškai (24:18)
Jankūnas per 10 min. +3 taškai (22:19)
Ulanovas per 25 min. +2 taškai (36:34)
Waltonas per 13 min. +1 taškas (21:20)
Grigonis per 10 min. +1 taškas (21:20)
White'as per 29 min. 0 taškų (46:46)
Birutis per 2 min. –1 taškas (2:3)

Trys klausimai:

1. Gera gynyba ar klaikus pataikymas? Iki šio turo net po 84 taškus į savo krepšį įsileisdavęs „Žalgiris“ šį sykį apsiribojo viso labo 60. Tuo pačiu tai buvo ir pats nerezultayviausias visos šių metų Eurolygos mačas (bendrai – 132 taškai), kuriame abi komandos pataikė tik kas ketvirtą tritaškį. Apskritai pro šalį skriejo net 70 metimų iš žaidimo, o tikra dovanėle svečiams, gal net ir garantavusia pergalę, tapo net 9 juodkalniečių pramestos baudos iš 17 – tai 9 taškai, kuriuos „Budučnost“ atidavė už dyką.

2. „Žalgiris“ viršija pergalių grafiką? Nors šioje sezono stadijoje žalgiriečiai pernai irgi turėjo 3 pergales ir 3 pralaimėjimus, prieš konkrečiai šias ekipas jie telaimėjo 1 kartą iš 6, t. y. svečiuose kaip ir šiemet buvo sudorota Stambulo „Anadolu Efes“, o tiek prieš Atėnų „Panathinaikos“, tiek prieš Belgrado „Crveną Zvezdą“ (kurią ir pakeitė „Budučnost“) jų arenose buvo suklupta. Namuose nei Vitorijos „Baskoniai“, nei Stambulo „Fenerbahčei“, nei „Real“ nebuvo įkąsta ir pernai, taigi vertinant grynai pagal tvarkaraštį žaliai-balti prieš tuos pačius varžovus dabar turi dviem pergalėmis daugiau nei praėjusiame sezone.

3. Tritaškiai – dar ne viskas? Žalgiriečiai antroje išvykoje iš eilės smeigė viso labo 4 tritaškius, bet tai jiems nesutrukdė išsivežti pergalės. Per šešis turus kauniečiai iš toli tepaleido 81 tolimą bombą ir pagal šį rodiklį niekam neužleidžia paskutinės vietos turnyre, o nuo šios statistinės kategorijos lyderio Maskvos srities „Chimki“ atsilieka kone trigubai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)