„Visi rinktinės krepšininkai, kuriuos ištyrėme per šias dvi dienas, yra sveiki ir gali žaisti rinktinėje“, – tokią pagrindinę išvadą Lietuvos vyrų rinktinės treneriams ir vadovams penktadienį pateikė rinktinės gydytojai Rimtautas Gudas ir Vytenis Trumpickas.

Tyrimai taip pat buvo atlikti Lietuvos studentų rinktinės nariui Stepui Babrauskui, kuris nespėjo jų padaryti kartu su kitais savo komandos draugais, bei dėl traumos šią vasarą negalėsiančiam žaisti rinktinės kandidatui Artūrui Jomantui.

Dar keturiems žaidėjams – Šarūnui Jasikevičiui, Dariui Songailai, Arvydui Macijauskui ir Antanui Kavaliauskui analogiški tyrimai bus atlikti kiek vėliau.

„Galima sakyti, kad visus žaidėjus ištyrėme nuo galvos iki kojų – buvo padaryti išsamūs širdies ir kraujotakos, kvėpavimo sistemų, judėjimo ir atramos aparato tyrimai, detali kraujo mėginių analizė, - Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) tinklalapiui sakė R.Gudas. - Svarbiausias rezultatas džiuginantis: žaidėjai neturi rimtų sveikatos problemų".

"Nėra bėdų, kurios keltų grėsmę jų dalyvavimui Europos čempionate. Iki pirmadienio parengsime išsamias išvadas apie kiekvieną krepšininką, kurias įteiksime rinktinės treneriams. Jomis remdamiesi, jie galės kiekvienam žaidėjui fizinio parengimo metu skirti individualius krūvius“.

R.Gudo kolega V.Trumpickas sakė, kad kai kurie žaidėjai turi nežymių nukrypimų nuo normų. „Tačiau tie nukrypimai yra nedideli ir ištaisomi. Tai normalu, žinant, kad į rinktinę krepšininkai suvažiuoja iš skirtingų klubų, kuriuose gauna nevienodus krūvius, dirba pagal skirtingas sistemas, - sakė V.Trumpickas. – Dabar žinosime, kuriam krepšininkui kokie krūviai yra reikalingi, kurioms jo organizmo dalims reikia atidesnės priežiūros“.

„Kitas svarbus šių tyrimų tikslas buvo nustatyti, ko trūksta kiekvienam krepšininkui ir kuri jo organizmo dalis yra labiausiai nualinta. Kai žaidėjas gauna traumą, būna jau per vėlu. Dabartiniai duomenys padės rūpintis traumų prevencija“, - teigė R.Gudas.

Kitą savaitę rinktinės gydytojai vyks į Palangą ir rinktinės stovykloje, kurioje daugiausiai dėmesio bus skiriama fiziniam parengimui, toliau stebės visus žaidėjus. „Po trijų-keturių savaičių pakartosime kai kuriuos tyrimus ir matysime, ar žaidėjams pavyko pašalinti visus minusus, kuriuos dabar pamatėme“, - sakė R.Gudas.

Vyriausiasis rinktinės treneris Ramūnas Butautas neslėpė, kad teigiamos gydytojų išvados jų nudžiugino. „Smagu, kad pasiruošimo proceso pagrindiniams žaidėjams netrukdys pašalinės problemos, - sakė R.Butautas. – Nes ne paslaptis, kad užsienio klubai kartais yra linkę pro pirštus pažiūrėti į užsieniečių krepšininkų nusiskundimus dėl sveikatos – jiems juk svarbiausia, kad sportininkas žaistų dabar, kad bet kuria kaina atidirbtų jam mokamus pinigus“.

Pasak R.Butauto, nors oficiali pirmosios rinktinės stovyklos pradžia buvo nukelta į liepos 15 d., dalis krepšininkų pareiškė norą pradėti sportuoti jau nuo pirmadienio. Tad liepos 9 d. į Palangą turėtų atvykti L.Kleiza, broliai D. ir K. Lavrinovičiai, D.Slanina, G.Gustas, J.Mačiulis, P.Jankūnas ir S.Jasaitis.

R.Šiškauskas, dar turintis baigti tvarkyti naujojo kontrakto su Maskvos CSKA reikalus, Š.Jasikevičius, D.Songaila, R.Kaukėnas, D.Songaila ir R.Javtokas prie rinktinės turėtų prisijungti vėliau – liepos 15-20 dienomis.

Šaltinis
www.krepsiniofederacija.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją